Koncert

2024.07.09. 15:00

Egy őszinte lány kincsekkel a zsebében

Szon.hu

Gubik Petra elvarázsolta a nyíregyházi nézőket

Fotó: Bánkuti Sándor

Gubik Petra megérkezett a zenei világba, a Petőfi zenei díjátadóján megkapta Az év női előadója díjat, és ugyanakkor az ajaki művésznő hazaérkezett Nyíregyházára, a Rózsakert Szabadtéri Színpadra a Mi van a zsebemben? című koncertestjével. Nos kiderült, ha a bölcsek köve ugyan nincs is nála, senkinél sincs, azonban üzenetek jócskán akadnak, amelyeket hazavihetett a csaknem ezerfős publikum.

Tartalmas, hiteles

Tartalmas és felemelő élményben volt része annak, aki megnézte, meghallgatta a több mint koncertet. Gubik Petrának nem csupán a hangja makulátlanul tiszta, hanem a lelke is. A dalok között mesélt, magáról, a világról, a reflexióiról. Mesélt a nagymamák zserbójától kezdve a homokból, ködből és hitből készített oszlopról. (Nyíregyháza város himnuszában is elhangzik, hogy hitből és homokból építették.) Mi több, saját verseit is előadta. Bebizonyította, hogy a vers kontra dalszöveg polémiája nála vers és dalszöveg tétellé simul, tőszomszédok egymással, hiszen az Ez van, ez albumán több dalnak ő a szövegírója. És mind tartalmas, hiteles.
Már korábban találkozhattunk Gubik Petrával, a Móricz Zsigmond Színház 2019/20-as évadában bemutatott 9-től 5-ig című darabban vendégszínészként láthattuk. A koncertesten mint embert, kiforrott karaktert, színes, sokoldalú egyéniséget is láthattuk. Gondolkodó egyéniség, „agyalós csaj”, ahogy ő mondta.  És az, hogy jó humora van, a cseresznye a habos tortán. Ugyanakkor végtelenül alázatos a munkája és zenésztársai iránt, a négytagú zenekar igényesen áthangszerelt kísérete ugyancsak a magas minőséget képviselte. 
Gubik Petra a dalok előadása közben „csupán” a mikrofon mögött áll, azonban minden porcikájával, gesztusával, mimikájával közölt, átadta a teljes tartalmat. Semmi manír, semmi kimódolt pillanat, egy szemrebbenésnyi sem. Igaz ez az Ez van, ez albumán megjelent, itt elhangzott dalaira, valamint a népdalokra és a klasszikusnak számító könnyűzenei darabokra is (Katona Klári: Hello, Cserháti Zsuzsa: Kicsi, gyere velem rózsát szedni, Poór Péter: Utánam a vízözön). Az egész est alatt a ledfalon a háttérben a dalokhoz kapcsolódó kitűnő, élőben megszülető homokanimációkat láthattunk.

Tíz terápiával is felért

Szépen egybefűzött műsora egy kalárishoz hasonlítható. Gubik Petra magával ragadóan nyílt szívű, őszinte, közvetlen, az egész világot be akarja fogadni, de ami a legfontosabb mindezt megosztani másokkal. Vendég­előadóként Bereczki Zoltán lépett fel, és a Zorán Játssz még című dal előadása előtt elmesélte, lehet, hogy ők, a művészek a tücskök a Tücsök és hangya mesében, és köszönik a hangyák melegét télen. A metaforába hajló gondolata folytatható azzal, hogy a hangyák, azaz nézőközönség lelke is ápolásra szorul, és bizony ez az előadás tíz terápiával is felért.
Különösen gazdag az idén a Rózsakert Szabadtéri Színpad programja, esetleges rossz kedvünk telének feledtetője lehet minden előadásával. Minya Károly, a Nyíregyházi Egyetem főiskolai tanára

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában