Értéktár

2024.07.01. 16:56

Egy csipetnyi vármegyénk értékeiből

A fotókiállítás képei különleges szabolcs-szatmár-beregi pillanatokat, színeket, érzéseket örökítettek meg.

Bednárik Mónika

Vármegyei értékeket bemutató fotókiállítás nyílt a belvárosi bevásárlóközpontban

Forrás: Kelet-Magyarország

Fotó: Sipeki Péter

– Itt a nyár, turisták érkeznek Nyíregyházára, mi lenne, ha vármegyénk természeti és épített örökségeiről készült fotókat rendhagyó módon közelebb vinnénk az emberekhez – vetődött fel még a könyvheti rendezvényen – az ötletet tette követte, s hétfőn délelőtt a belvárosi bevásárlóközpont 2. emeleti hídján Csutkai Csaba fotóművész képeiből megnyílt a Búvó örökség című tárlat, amely július közepéig látható.

SPS_0579 Csutkai Csaba Arvay Klaudia Baracsi Endre
Csutkai Csaba fotóművész vármegyei értékeket bemutató képeiből nyílt kiállítás
Fotó: Sipeki Péter / Forrás:  Kelet-Magyarország

Inspiráció

– Ezek régebbi képek, válogatás egy nagyobb anyagból, ami a Tündérmező című projekttel indult. A vármegyei értéktár gyűjteményéből készült fotókat már bemutattuk határon kívül és belül, az ország több pontján, most a bevásárlóközpontba érkező láthatják értékeink egy csipetét – mondta a megnyitón Csutkai Csaba, aki örül, hogy hosszú idő után újra Nyíregyházán mutathatják meg a fotókat. – Ez egyfajta prospektus, a képek nemcsak galériákba, könyvekbe, albumokba valók: ilyen terekben is jelen kell lennünk a vármegyei értéktáras anyagunkkal – fogalmazott a fotóművész, akinek a kedvencei a tárlaton azok a montázsok, amelyeket a fiával, Marcival készítettek. Már amikor az értéktáras dokumentáció készült, arra kértek minket, mutassuk meg, milyen inspirációt képesek adni az értékeink – említette arról, hogyan készültek a hangulatában és megjelenésében is különleges összeállítások.

Érzések, színek, hangulatok

– Csabával nagyon sokat dolgoztunk már együtt, közös küldetésünk van: a vármegyei értékek, hungarikumok és nemzeti értékeink őrzése és éltetése. Sok mindent – könyveket, kiadványokat, prospektusokat – alkottunk már együtt, ennek része ez a kiállítás – erről már Baracsi Endre, a vármegyei értéktár bizottság elnöke beszélt, s megjegyezte: észrevették, hogy amikor egy-egy kiállítást szerveznek, az egy autentikus helyszínhez köthető, oda próbálják elvinni az értékeket, amiket meg akarnak mutatni. – Most fordítottunk egyet a dolgon, olyan helyszínt találtunk, ami nem feltétlenül a múlt értékeiről, hanem a jelenről szól, a hatalmas üvegfelületek, a betonelemek között teljesen más és egyedi hangulata van a vármegyei értékeket, tájakat, kulturális értékeket bemutató képeknek. Már csak ezért a különleges kontrasztért is érdemes ellátogatni a Korzó második emeletére, és a hídon végigsétálva megcsodálni kincseinket. Talán sokan nem is tudják, milyen hihetetlenül gazdagok vagyunk ezen a téren, ebből is ízelítőt ad ez a válogatás, szabolcs-szatmár-beregi érzések, színek, hangulatok megörökített varázslatos pillanatai ezek – mondta a vármegyei közgyűlés alelnöke.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában