Turizmus

2024.07.31. 11:30

Beregben remek helyeken tekerhetnek

Az útvonal elsősorban a Tisza és a beregi ár­apasztó tározó töltéskoronáján halad.

L. Tóth Lajos

A jándi Tisza-töltésen haladnak a túrázók a drótszamaraik nyergében

Fotó: Csutkai Csaba

A hétvégi PanyolaFeszt egyik különlegessége lesz a beregi kerékpárkörtúra. A szervezők a túrára elsősorban a PanyolaFeszten megjelenő fesztiválozókat várják, akik nemcsak a jól hangzó, bőséges programkavalkád miatt érkeznek hozzájuk, hanem szeretnék jobban felfedezni a környéket is.  Az útvonal elsősorban a Tisza és a beregi árapasztó tározó töltéskoronáján, valamint kis részben alacsony forgalmú utakon halad. Az augusztus 3-i reggeli panyolai gyülekezőt követően Szondi Károly túravezető koordinálásával északi irányba indulnak el, és pár kilométer megtétele után komppal kelnek át a Szamoson. Olcsvát és Vitkát elhagyva érnek be Vásárosnaményba, ahol a Beregi Múzeumot, a Vadászati és Természeti Kiállítást nézhetik meg. A tárlat után a beregi árapasztó tározó töltésén tekernek tovább egészen Tákosig, ahol a „mezítlábas Notre-Dame”-ba, majd a mosolygó szentek templomába térhetnek be Csarodán. Ezen a töltésen bringázva nem lehet kihagyni Márokpapit, ott szintén egy rendkívül szép református templomba kukkanthatnak be, végezetül pedig a Bereg legszebb ipartörténeti emlékművét, a tarpai szárazmalmot ejtik útba. A túra utolsó látnivalóját követően a Tisza töltésén tekerhetnek vissza Panyolára, ahol már a fesztivál esti programjába csöppennek. 

Tákos közelében bringások a gáton
Fotó: Csutkai Csaba

Aktív turisztikai potenciál 

A Beregi kör nevű kerékpárút lett az év kerékpárútja. Az idei pályázatra több tucat jelölés érkezett az ország minden részéről. Ezekből állította össze a szakmai zsűri azt a 11 döntőst, amelyekre a nagyközönség szavazott. Az Év Kerékpárútja díjat olyan útvonal kaphatja meg, amely vonzó célpont a turisták számára. A pályázatot a Közlekedési kultúra napja rendezvénysorozat alkalmából a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség és a Magyar Kerékpárosklub írta ki közösen. Négy éve a Tatabánya és Tata közötti útszakasz lett a nyertes, 2021-ben a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpároshidakon vezető vonal volt a közönség kedvence, 2022-ben pedig a Deseda tavat megkerülő kerékpárút kapta a legtöbb szavazatot. Tavaly a Békéscsaba körül futó Wenckheim kerékpárút kapta meg a címet. – A Felső-Tisza-vidék jelentős aktív turisztikai potenciálokkal rendelkezik – jegyezte meg Deák Attila, a Középkori Templomok Útja Egyesület titkára. 

Látványosságok, szolgáltatások

– A legnagyobb élmény kerékpárral felfedezni ezt a rendkívül természetközeli térséget és az itt található műemlékeket, örökséghelyszíneket. Ez már nemcsak az itt élők számára ismert, hanem országosan is beépült a térség turizmusának pozicionálásába. Egyrészt kerékpártúrák szervezéséhez nagyon ideális a térség települési textúrája, hiszen az Alföldön egyedül itt található aprófalvas településszerkezet, amely nem elhanyagolható a kerékpáros turizmus tekintetében, hiszen nem mindegy, hogy a túra során 5-10 kilométerenként találkozunk lakott területtel, vagy 30-40 kilométerenként, ahol látványosságok, pihenési lehetőségek, vízvételi lehetőség, vendéglátó szolgáltatások érhetők el. Másrészt a sűrű vonzerőhálózat szintén attraktívvá teszi a kerékpárosok számára ezt a vidéket. A Felső-Tisza-vidék vonzerő-koncentrációja igen magas, jelentős számban találhatók a régióban olyan látványosságok, amelyek vonzók a túrázók számára. Különösen magas a természetvédelmi területek, középkori templomok, népi építészeti emlékek, kastélyok, kúriák aránya. A Beregi körrel egy új turisztikai termék született a térségben, amely nagyon jól reprezentálja a Felső-Tisza-vidéket. A Beregi kör egy közel 70 kilométeres körtúra Vásárosnamény–Tákos–Csaroda–Márokpapi–Tarpa–Tivadar–Gulács–Jánd között, amelyet a túrázók egy nap alatt teljesítenek. 

Ideális a települési textúra 

A régió turizmusa a vizek mentén szerveződött már évtizedekkel ezelőtt. Az 1970-es években vált a vízitúrázók kedvelt célterületévé a térség, elsősorban a Tisza és az Öreg-Túr vonzotta az ország minden területéről a túrázókat, ebből eredően a turisztikai szolgáltatások gócpontjai is itt alakultak ki kezdetben. – Egy viszonylag frissebb fejlemény, felismerés, hogy a Felső-Tisza-vidék nemcsak a vízi-, hanem a kerékpáros turizmusban is kiváló adottságokkal bír. A térség kerékpáros turizmusa nagyjából 15-20 éve kezdett kibontakozni, amikor a Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság jelentős erőfeszítéseket tett az árvízvédelmi gátrendszer korszerűsítésére. Az árvízvédelmi rendszer fejlesztése során ugyanis a régióban a magas árvízvédelmi kockázat miatt a vízügyi igazgatóság aszfaltozza a töltéskoronákat két ok miatt. Egyrészt az aszfaltozott töltéskorona stabilizálja a gátakat, másrészt árvíz esetén az aszfaltozott töltéseken könnyebben mozognak a vízügy gépjárművei. Fontos azonban tudni, hogy ezek az aszfaltozott töltések nem a kerékpárosok kiszolgálására épültek, ezért az utak állapota, rétegrendje nem minden esetben megfelelő, de ennek ellenére tökéletesen alkalmasak a kerékpárosok fogadására. Országos léptékben mérve is az egyik legnagyobb kerékpározható hálózattal a Felső-Tisza-vidék büszkélkedhet – fejtegette Deák Attila. – Egy nagyon szerethető térségről van szó, amelynek sajátos atmoszférája van, számos elérhető szolgáltatás jól reprezentálja ennek a vidéknek az autentikus kínálatát. A nagyvárosokban élő emberek keresik azokat a természetközeli, autentikus vidékeket, ahová elvonulhatnak a nyüzsgésből, és ahol rendelkezésre áll az aktív minőségi kikapcsolódás lehetősége. 

Megnövekedett elvárások 

– Az a tény, hogy a Beregi kört választották az év kerékpár­útjának, egy óriási elismerés. Szinte futótűzként vonult végig a legfontosabb turisztikai, kerékpáros és közéleti orgánumokon a hír, amely soha korábban nem tapasztalt figyelmet irányított a térség kerékpáros turizmusára. – Az elsődleges feladat az, hogy megfeleljünk a megnövekedett túrázói elvárásoknak, igényeknek. A hirtelen jött siker és reflektorfény ugyanis számos gyerekbetegséget is előhozott, amelyre sürgősen megoldást kellett találnunk. Például a táblarendszer felülvizsgálata, pótlása, bővítése. A vízügyi igazgatósággal együttműködve sok megerősítőtábla került ki azért, hogy komfortosabban érezzék magukat a túrázók. Bizonyos pontokon szükséges volt a töltés és települések belterületi útjai közötti rövid szakaszok állapotának a javítása. A távlatokat tekintve egyértelműen egy sikertörténet lehet a Beregi kör, amely érzékelhető kerékpárosforgalom-növekedést, új vendégeket jelenthet a helyi szállásadóknak, látványosságoknak. Azt hiszem, ez egy mérföldkő a térség kerékpáros turizmusának életében, hiszen olyan ismertségre tehet szert a kerékpáros túrázók körében a Felső-Tisza-vidék, amelyre korábban nem volt példa. 
 

Fesztiváltúra Panyoláról

  • Augusztus 3-án, szombaton reggel fél kilenckor gyülekeznek a bringázók Panyolán, a református templom előtt lévő fesztiváltéren. 
  • Jelentkezni péntekig lehet a www.oroksegtura.hu regisztrációs felületén vagy a [email protected] e-mail-címen. 
  • A 71 kilométeres túra útvonala: Panyola – Olcsvaapáti (7 km) – Olcsva (3 km) – Vitka (4 km) – Vásárosnamény (4 km) – Tákos (12 km) – Csaroda (6 km) – Márokpapi (8 km) – Tarpa (7 km) – Tivadar (7 km) – Panyola (13 km). 
  • A kerékpártúra időtartama alatt szervezett szakvezetést, túravezetést és kerékpáros szervizszolgáltatást biztosítanak. 
     

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában