Tragédia

2024.07.04. 11:30

A Tisza szeszélyes és (élet)veszélyes

Amikor életmentésről van szó, általában azok indulnak segíteni, akik tudnak úszni, azonban ez nem garancia semmire. A kiszámíthatatlan folyó, a pánik, és a felelőtlen magatartás a legtöbb vízi baleset okozója.

Szon.hu

Sokszor már csak a holttesteket találják meg

Forrás: Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület

Sajnos már több tragikus szerencsétlenségről is hírt kellett adnunk. A Tisza most is kíméletlen volt, hétfőn hárman vesztették életüket, egy 49 éves férfi és két fiatal. 

Nagy erőkkel keresték az eltűnteket a Tisza folyóban
Nagy erőkkel keresték az eltűnteket a Tiszában
Fotó: facebook/Lehoczki László Official 

A Tisza elvette

Tokajnál az egyik stégen hagyott ruhákat és személyes tárgyakat őrizte az áldozatok németjuhász kutyája. Azonban hiába várta a gazdikat. Éjjel a Legott mentőcsoport megkezdte a kutatást, adatokat gyűjtött, a hatóságok pedig megkezdték a ruházathoz tartozó személyek felkutatását, és a szárazföldi keresést is. Másnap reggel hivatalos felkérést kapott a vízi rendészettől a Spider Mentőcsoport is, akik elindultak a helyszínre két fővel és két kereső kutyával, és a Tiszántúli Mentőkutyás Egyesület két tagjával. Kiérkezésükkor már folyt a műszeres kutatás. Délután pedig Hope, a mentőkutya jelzése alapján sikerült beazonosítani mindhárom áldozat pontos helyét, írta Lehoczki László, a Spider Mentőcsoport vezetője a közösségi oldalán, a Kelet-Magyarországi Speciális Mentők vezetője pedig a víz alól a felszínre hozta a holttesteket kedden. Megkérdeztük Vincellér Tibort, elkerülhető-e egy ilyen tragédia? – Nem tudjuk, hogy mi történt, a feltételezések szerint egy ember mentésére indultak ketten – mondta portálunknak Vincellér Tibor, a Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület vezetője. 

Józan gondolkodás

Nem múlik el úgy év, hogy a mentési kísérlet ne végződjön tragédiával, így jogosan vetődik fel a kérdés, hogyan tudunk a leghatékonyabban segíteni egy fuldokló embernek, mit tegyünk, amikor a folyó magával ragad valakit. – Két évvel ezelőtt szinte ugyanezen a helyen egy nyári napon egy 17 éves fiatalt kellett kivenni a vízből. Ő volt az, aki nem tudott úszni, a társai „cinkelték”, ugratták emiatt, és a végén ugrott egyet. Az elsőt és az utolsót. A legfontosabb, hogy ha társasággal vagyunk, legyen köztünk egy józan gondolkodású ember. Ha két éve van valaki, aki nem engedi ugrani a fiút, szól, hogy ne cikizzék a többiek, ma is köztünk lehetne – említett szomorú példát Tibor, aki úgy látja, mintha az emberek elvesztették volna a józan ítélőképességüket. – Elnyelt minket a digitális világ, csak sajnos itt nem adnak újabb életet – jegyezte meg. – Amikor életmentésről van szó, általában azok indulnak segíteni, aki tudnak úszni, azonban ez nem garancia semmire, hiszen a fuldokló csapkod, életösztönei felerősödnek és képes arra, hogy a mentésére érkezőt víz alá nyomja, magával húzza – magyarázza Vincellér Tibor, aki hangsúlyozza, a legjobb módszer az eszközös mentés. 
– Bármi alkalmas lehet erre, egy faág, egy kötéldarab, így a fuldokló minket nem tud megközelíteni, de az eszközbe kapaszkodva meg tudjuk őt menteni, miközben a mi életünk sem kerül veszélybe. Aki pedig nem tud úszni, nincs vízbiztonsága, ne hősködjön, ne ugorjon vízbe, hanem azonnal hívjon segítséget, figyelje, hogy merre viszi a víz a mentésre szorulót – sorolja a speciális mentő, aki oktatóként be is mutatta a vízimentő-hallgatóknak, hogyan képes a fuldokló bárkit vízbe fojtani. A vízimentő megtanulja a szabadulófogást, ki tud jönni a szorításból, ami az életét jelenti, egy laikus azonban nincs ennek a tudásnak a birtokában.

Bármi lehet mentőeszköz

– Akár egy fürdőnadrág is lehet mentőeszköz – említi arra a felvetésre, hogy mit tegyünk, ha nincs semmi a közelünkben, amit oda tudnánk nyújtani. – Az a lényeg, hogy ússzon a víz tetején, ha más nincs, akkor a fürdőgatyánkat vegyük le és nyújtsuk oda – meséli egykori oktatótársa, barátja jó tanácsát. S mindig, mindenhol elmondja: a mentőmellény nem szégyen. Azt viselni és életben maradni sokkal fontosabb, mint a látszat, a hiúság, aminek túlságosan nagy ára lehet: az élet, ami visszaadhatatlan, ha elveszett. Adódhat olyan helyzet is, amikor egyedül fürdőzünk, úszkálunk és a kiszámíthatatlan folyó örvényébe kerülünk, görcsöt kapunk, s nincs kitől segítséget várni. – Tudom, hogy ilyen helyzetben a nyugalmat megőrizni, hideg fejjel gondolkodni a legnehezebb, éppen ezért azonnal kezdjünk kiabálni, segítséget kérni. A kapálódzással kifáradunk, jót tesz és megpihenhetünk, ha felfekszünk a vízre, lebegünk a tetején. A folyó sodrásával szembe soha ne akarjuk kijutni a partra. Hagyjuk, hogy vigyen a víz minket és akár egy ágba kapaszkodva kijussunk. Néhány karcolást szerezve, de életben maradunk – mutatott rá Vincellér Tibor, s szomorú tény, a legtöbb tragédiát a pánik okozza. És ebben az évben már sok életet követelt a Tisza.

Csak a kijelölt helyen a Tiszában is!

Juhász Tibor vízimentő és úszómester nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy a Tisza sokszor kiszámíthatatlan, állandóan változik, napról napra más a sodrása, a homokpadok vándorolnak. Előfordul olyan is, hogy egy helyen reggel még leér a lábunk, de délutánra már nem. Ezekből is adódhat sokszor baleset, tehát csak kijelölt helyen szabad fürödni. – Sajnos régebben Tokajban gyakran találkoztunk olyan fiatalokkal, akik a hídról ugráltak be a folyóba. A legtöbbször bódultan, alkoholos befolyásoltság alatt vetemedtek ilyesmire. Jobb esetben sikerült megmenteni őket, de volt olyan is, akit keresni kellett. Ezért nem szabad ittasan vízbe menni, még strandon vagy állóvízben sem, nemhogy egy kiszámíthatatlan folyóba. A stégről, vagy vízibicikliről felhevült testtel ne ugráljunk a vízbe, görcsöt kaphat, akit hirtelen ér a hideg víz. Ha valaki kifekszik napozni, fürdés előtt mindenképpen óvatosan hűtse le magát, szoktassa a vízhez a testét, ha lehetőség van rá, zuhanyozzon le, utána menjen be a vízbe – ajánlotta a fürdőmester, és megjegyezte: a déli hőséget próbáljuk meg elkerülni még a vízben is, hiszen ott is lehet hőgutát kapni. A napvédő krémek használata kötelező, még a naptól védett helyeken is, hiszen árnyékban is le lehet égni. Ha bárki rosszullétet érez vagy szédül, azonnal szóljon a hozzá legközelebb lévőknek, és kérjen segítséget az úszómesterektől.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában