Holokauszt

2024.07.14. 12:00

A mártírokra emlékeznek Demecserben

Felidézik a tragikus múltat, majd koncerten vehetnek részt az érdeklődők.

Szon.hu

Zsidó emlékmű a demecseri temetőben

Forrás: KM

Nyolcvan évvel ezelőtt indultak el a vonatok a koncentrációs táborokba a Magyarországon élő zsidókkal. A kerek évforduló alkalmából az idei esztendőt Holokauszt 80 emlékévnek nevezték el. Vármegyénk számos településén működtek zsidó hitközségek 1944-ben, azonban a deportálásokat után nagyon kevesen tértek haza, megszűntek a zsidó felekezeti közösségek.

Ez vonatkozott Demecser zsidóságára is. Egykoron zsinagóga is szolgálta a zsidók hitéletét, azonban a legtöbben elpusztultak a halálgyárakban, így a magára maradt zsinagógát az 1950-es évek elején lebontották.

A deportáltakra, a halálgyárakban elhunytakra, a mártírokra emlékezik a demecseri önkormányzat, a Demecser Öröksége Egyesület és a Nyíregyházi Zsidó Hitközség 2024. július 17-én, szerdán 16.30 órától a demecseri temetőben. Köszöntőt mond prof. dr. Hunyadi László, Izrael Állam tiszteletbeli konzulja, dr. Róna Iván, a MAZSIHISZ turisztikai igazgatója, Kreislerné dr. Grózs Zsuzsánna, a Debreceni Zsidó Hitközség alelnöke, Vitális zsombor, a Demecser Öröksége Egyesület elnöke.

A tragikus múltat gyászbeszédében dr. Frölich Róbert országos főrabbi idézi fel, gyászimát mond Rosenfeld Dániel, a zalaegerszegi Zsidó Hitközség főkántora.

A helyi művelődési házban 17.30 órától az Avinu Trió mutatja be műsorát A túlélés dallamai címmel. Fellép: Asztalos Rita (zongoraművész), Horváth József (hegedűművész), Rosenfeld Dániel (kántor).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában