Választás

2024.06.05. 07:00

Voks kisokos: vasárnap választunk, nyitnak a szavazókörök

Vármegyénkben több mint 400 ezer szavazót várnak június 9-én az urnákhoz. Voks csak érvényes okmányokkal adható le.

Szon.hu

Voks számolás: a nyíregyházi szavazatszámláló bizottság tagjai kedden és szerdán tettek esküt és vettek részt a felkészítésen

Forrás: Kelet-Magyarország

Fotó: Dodó Ferenc

Rendhagyó lesz a június 9-ei, vasárnapi választás hazánk történetében, hiszen a szavazásra jogosultak reggel 6 és este 7 óra között nemcsak arra voksolnak, hogy kik képviseljék Magyarországot az Európai Parlamentben: az önkormányzati választáson döntenek a polgármesterek, a helyi és vármegyei képviselők személyéről, valamint a nemzetiségi önkormányzatok tagjairól is.

voks, június 9., polgármester, jelölt, képviselő
Voks leadásra reggel 6 és este 7 óra között lesz lehetőség
Illusztráció: MW / Forrás: Mediaworks

A valasztas.hu oldal adataiból kiderül, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye 229 településen, 572 szavazókörben több mint 430 ezren jogosultak szavazásra. Ötven olyan településünk – köztük négy városunk, Baktalórántháza, Csenger, Ibrány és Nyírtelek – van, ahol a polgármesteri címért egy jelölt indul, azaz ők már egyetlen érvényes szavazattal elnyerik a posztot. A legtöbb polgármesterjelölt Sényőn van, ott kilencen, Kótajban nyolcan, Nagykállóban és Zsurkon heten szállnak harcba a településvezetői pozícióért. Képviselőjelölt Nagykállóban és Mátészalkán is 42-42 indul, előbbi városban 8, utóbbiban 11 képviselői helyért kérik a választók bizalmát, Újfehértón 39-en, Kisvárdán 38-an szeretnének képviselői mandátumhoz jutni.

A választás részleteiről, a legfontosabb tudnivalókról dr. Papp Csabát, a Területi Választási Iroda, és dr. Szemán Sándor, a Nyíregyházi Helyi Választási Iroda vezetőjét kérdeztük.

Voks vármegyei képviselőkre is

– Az EP-választás szabályai nem változtak. Voksoláskor Magyarország egy választókerületet alkot, a választás egyfordulós, listás szavazás, amelyen csak pártok, pártszövetségek indulhatnak. Az EP szavazólapon 11 párt neve és logója lesz látható, közülük kell egyet választani. Magyarország az EP döntése alapján az idén is 21 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe – mondta lapunk érdeklődésére dr. Papp Csaba. A vármegyei jegyző, a Területi Választási Iroda (TVI) vezetője hozzátette: az a párt állíthatott listát, amely legalább 20 ezer választópolgár aláírását össze tudta gyűjteni. Mandátumot pedig csak az szerezhet, amelyik megkapja az érvényes szavazatok legalább 5 százalékát.

– A legkevesebb – három – szavazólapot a megyei jogú városokban élők kapják majd. Itt alapvetően polgármesterre, helyi egyéni képviselőre és az európai parlamenti listára lehet szavazni. Ha azonban a választó a nemzetiségi választáson is részt vesz, akkor plusz három szavazólap is járhat a fentiek mellé. A települési nemzetiségi önkormányzatok, a területi nemzetiségi önkormányzatok és az országos nemzetiségi önkormányzatok képviselőire szavazhatnak a választók – részletezte dr. Papp Csaba. 
A TVI vezetője kifejtette: a tízezer fő feletti és tízezer fő alatti településeken 4 szavazólapot kapnak a voksolásra jogosultak, mert ők a vármegyei közgyűlés tagjaira is szavaznak, azaz ők döntik el, hogy az öt listáról a 25 tagú testületbe mely képviselők kerüljenek be. Ha valaki nemzetiségi szavazó, további plusz három szavazólapot kap – tudatta dr. Papp Csaba. Hozzátette: a választást 109 helyi választási iroda segíti, közel ezer fős létszámmal, mindenki kötelező oktatásban részesült, így a munkatársak megfelelően felkészültek a feladatra.

Csak érvényes okmányokkal szavazhatunk

A választáson voksolni kizárólag a június 9-én érvényes okmányokkal lehetséges, lejárt igazolvánnyal nem – emelt ki fontos szempontot a TVI vezetője, vagyis a választópolgároknak érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel, vagy vezetői engedéllyel kell igazolniuk személyazonosságukat, a lakcímüket pedig lakcímkártyával. A szavazóbiztosok az azonosításhoz természetesen elfogadják a lakcímet tartalmazó (régi) személyi igazolványt is. A kijelölt kormányablakok a választás hétvégéjén, június 8-án szombaton, és 9-én vasárnap is nyitva lesznek, így, ha a voksolás napján valakinek nincs érvényes személyazonosító igazolványa, ideiglenes személyi igazolványt igényelhet, amivel lehetséges a szavazás. A választásokra tekintettel június 7-én, pénteken 10 órától hétfőig nem lehet majd új lakcímet bejelenteni, azt pedig, aki pénteken 10 óra előtt elintézi a lakcímváltozás bejelentését, már az új címe alapján veszik fel a választói névjegyzékbe.
– Nem választhat és nem választható az, aki közügyektől eltiltás hatálya alatt áll, akit a bíróság kizárt a választójogból, mert az ehhez szükséges belátási képessége – mentális zavara miatt –, tartósan vagy időszakonként visszatérően nagymértékben csökkent, vagy tartósan, teljes körűen hiányzik. 

Szavazati joggal ugyan rendelkezik, ám nem választható, aki jogerős ítélet alapján szabadságvesztés büntetését tölti (feltéve, hogy nincs eltiltva a közügyek gyakorlásától) vagy büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelés alatt áll – ismertette dr. Papp Csaba.

Nyíregyházán százegy szavazókörbe várják a voksolókat

– Április 19-éig minden választópolgár megkapta azt az értesítőt, amelyben szerepel, hogy hol szavazhat. Ha valakinek nem érkezett meg a postaládájába, érdemes utánajárni, telefonon vagy személyesen lehet érdeklődni a polgármesteri hivatalban – erről már dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző, a Nyíregyházi Helyi Választási Iroda (HVI) vezetője beszélt annak apropóján, hogy minden választásnál a lakosságszám arányának változásával felülvizsgálják a szavazóköröket. Így megtörténhet, hogy valakinek nem ugyanabban a szavazókörben kell leadni a voksát, mint ahol korábban. 

A megyeszékhelyen csaknem 95 ezer választó járulhat vasárnap az urnákhoz, a 15 választókerületben 101 szavazókörben várják a voksolókat az 5-8 tagú bizottságok. Mindenhol ott lesz a polgármesteri hivatal egy dolgozója, a 101 jegyzőkönyvvezető, akik a bizottság munkáját segítik. A nyíregyházi választók egy polgármestert, 15 egyéni képviselőt választanak vasárnap, települési kompenzációs listáról további hat képviselő kerül majd be a közgyűlésbe. 
A mozgóurna iránti kérelmet személyesen vagy meghatalmazott útján június 7-én 10 óráig a helyi választási irodához, vagy a szavazás napján, legkésőbb 12 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz kell benyújtani. A mozgássérült választópolgár június 5-én 16 óráig igényelheti, hogy akadálymentes szavazóhelyiségben szavazhasson. Személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján bármely helyi választási irodában benyújtható a kérelem.

– További információk a valasztas.hu oldalon elérhető, de természetesen személyesen vagy telefonon is rendelkezésre állunk a 42/524-524-es központi számon – jegyezte meg a HVI vezetője. KM

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában