Vihar

2024.06.11. 12:00

Nem kímélte a tomboló vihar vármegyénket (fotók, videó)

Hétfő hajnalban óriási villámlással, dörgéssel, orkánszerű széllel és jelentős csapadékkal érkezett meg a vihar Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyébe. Még most is tartanak a vihar utáni műszaki mentések, kárfelszámolások térségünkben.

Szon.hu

A viharban több kitört fa is akadályozta a közlekedést

Fotó: Bordás Béla

A katasztrófavédelem Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei műveletirányítási központjába hétfőn kilencvenhét segélyhívás érkezett, viharkárokkal kapcsolatos bejelentést tizenhárom településről tettek: Baktalórántházáról, Fehérgyarmatról, Kispaládról, Kótajról, Nyíregyházáról, Nyírpazonyról, Nyírtelekről, Nyírturáról, Ramocsaházáról, Sényőről, Székelyről, Szorgalmatosról és Vajáról. Mintegy nyolcvan viharkárral kapcsolatos beavatkozás történt hétfőn vármegyénkben a katasztrófavédelem nyilatkozata szerint. A kárfelszámolások azonnal elkezdődtek, a vármegye valamennyi tűzoltóegysége vonult; hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók is végeztek műszaki mentéseket. A térség tűzoltóit Hajdúnánásról érkezett egység is segítette. 

Minden egység segédkezett a vihar okozta károk helyreállításánál vármegyénkben
Minden egység segédkezett a vihar okozta károk helyreállításánál vármegyénkben
Fotó: MW-archív

Legtöbb esetben fakidőlésekről és lehasadt faágakról érkeztek bejelentések. A tűzoltók légvezetékekre, úttestre, járművekre, kerítésekre borult ágakat, fákat távolítottak el. Baktalórántházánál, a 493-as út elején úttestre dőlt fa képezett forgalmi akadályt. Szabolcs és Balsa között nyolc méteres faág hasadt az útra. Hat helyszínen kellett vizet szivattyúzni, hiszen egyszerre nagy mennyiségű csapadék zúdult a térségre. A legtöbb bejelentés a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság illetékességi területéről érkezett, de sok helyre, köztük tíz ramocsaházi helyszínre vonultak a baktalórántházi és nyírbátori hivatásos tűzoltók. Egy ramocsaházi ingatlan tűzfala kidőlt a jelentős eső miatt, az ott élő két felnőtt és négy gyermek elhelyezéséről átmenetileg gondoskodtak. Ramocsaházán, Fehérgyarmaton, Vaján, Nyírpazonyban és Nyíregyháza-Hármastanyán is voltak ingatlanok, amelyeknek a tetőszerkezetét megbontotta a szél. Összesen tizenöt épületnél végeztek kárfelszámolást a tűzoltók. Kemecse-Körmenditanyánál egy garázs lemezborítását szakította fel a vihar. Az erős szél a lemezfedést nekiborította a családi ház tetőszerkezetének, ami megrongálódott, a kémény pedig leborult a ház mellett parkoló autóra. A garázs lemeztetejét egy erdős terület állította meg.

Vihar káresemények

A vonatközlekedés is akadozott a vihar miatt, a MÁV folyamatosan tájékoztatta az utasokat. Nyíregyháza és Sóstóhegy között fakidőlés miatt nem jártak a vonatok, az egyik vágányon 800 méter hosszban leszakadt a felsővezeték, helyenként a tartóoszlopok is megdőltek. A záhonyi fővonal ezen szakaszon jelentős késésekkel közlekedtek a vonatok, vagy akár ki is maradt egy-egy járat, a helyreállítás a délutáni órákig eltartott, akkor indulhatott meg a forgalom a másik vágányon. Azonban a teljes helyreállítás másfél-két hetet is igénybe vehet igénybe, az egyvágányú közlekedés miatt az érintett szakaszon  5-10 perccel megnőhet a menetidő. 

Bordás Béla városgondnok kérdésünkre elmondta, a Nyírszőlősre, illetve a Nyírpazonyba tartó kerékpárúton nem lehetett haladni a letört faágak miatt. A Tokaji úti kerékpárúton is egy kidőlt fa akadályozta a közlekedést. A Búza téri piacon a hatalmas szél felborított néhány árusítóasztalt, valamint városszerte több kukát és virágdézsát is feldöntött. A NYÍRVV munkatársai is dolgoztak a károk helyreállításán. A Nyíregyházi Egyetem területén található szürke nyárfát borította ki az erős szél, ami az oktatási intézmény kerítésében is kárt okozott, valamint buszmegálló is összetört. Hétfőn este a Szarvas utcára is riasztották a tűzoltókat, szintén egy lehasadt faágat kellett eltávolítani.

Folyamatos esőzés

Az erős széllel érkezett felhőszakadás a nyíregyházi temetőt sem kímélte, megsérült sírhelyeket hagyott maga után a vihar. A komoly károk mellett még nagyobb az a fájdalom, ami ilyenkor lelkileg éri a hozzátartozókat. A legnagyobb fák a XXVII. parcellában törtek le, az ágak több sírra is ráestek. Kedden is dolgoztak a károk elhárításán a szakemberek, amit a folyamatos esőzés megnehezít. 

Sajnos a dörgést és a villámlástól sok kutya úgy megijedt, hogy félelmükben útnak indultak. Van, aki még most sem tért haza. Aki elkóborolt ebet talál, hívja valamelyik állatmenhelyet, de több benzinkúton is található chipolvasó, ami elvezet a gazdához. Letört ágak több személygépkocsiban is kárt tettek Nyíregyházán is, azonban személyi sérülés nem történt, nem úgy mint Ausztriában, ahol halálos áldozata és eltűntje is van az ítéletidőnek. Egy embert keresnek, egy másik meghalt az ausztriai viharokban és áradásokban, és jelentős anyagi kár is keletkezett a helyi hatóságok hétfői beszámolói szerint. Egy repülőgép is megrongálódott, miután jégesőbe került. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában