Nyíregyháza

2024.06.06. 09:58

Utoljára csilingelt a villamos Nyíregyházán

A szezonzáró helytörténeti séta helyszíne Sóstó volt.

Szon.hu

A szezonzáró sétán Ilyés Gábor helytörténész felidézte Sóstó emblematikus épületeinek történetét

Forrás: Kelet-Magyarország

Fotó: Csáki Alexandra

Sóstón, a jobb sorsra érdemes Krúdy vigadó előtt találkoztak a nyíregyházi 100 Éves Patika helytörténeti előadással egybekötött mozgásprogramja, a Séta, társaság, egészség résztvevői május utolsó napján. A séta vezetője, Ilyés Gábor helytörténész elsőként arra volt kíváncsi, hogy mi történt 55 évvel ezelőtt május 31-én. A helyes válasz nem sokat váratott magára: ezen a napon közlekedett utoljára a villamos Nyíregyházán.

A Svájci-lak előtt sokáig elidőztünk
Fotó: Csáki Alexandra / Forrás:  Kelet-Magyarország

Emblematikus épületek

E szálat tovább göngyölítve a várostörténetnek azt az epizódját elevenítette fel, amikor 1905-ben beindult a kisvasút, majd 1911-től a villamosközlekedés. Sóstó e kettőnek köszönheti igazán a fellendülését, hiszen onnantól megvoltak azok a tömegközlekedési eszközök, amelyek kijuttatták az embereket a településről az erdőn át a víz mellé. Sőt, 1911 az az év is, amikor Pazár István tervei alapján elkészültek a városrész emblematikus épületei: a Krúdy szálló, a víztorony és a régi vasútállomás, amely ma étteremként üzemel.

A Tófürdő előtt elkészült a szokásos csoportkép 
Fotó: Csáki Alexandra / Forrás:  Kelet-Magyarország

Mindezek mellett megnéztük a Svájci-lakot és a fürdőházat is. Szomorú események mementója a lengyel menekültek emlékműve, amely a II. világháború idejére vitt vissza. A Tófürdő előtt felidéztük azt az időszakot, amikor a világgazdasági válság idején ínségmunkások mélyítették ki a tó medrét. A sétát Blaha Lujza és Krúdy Gyula szobrainál zártuk, ahol beszélgettünk Sóstón tett látogatásaikról. Krúdy a „Sóstó szerelmese” volt, így az ő soraival búcsúztunk Nyíregyháza ékszerdobozától.

Az eső sem tántorította el a csapatot
Fotó: Csáki Alexandra / Forrás:  Kelet-Magyarország

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában