Nyíregyháza

2024.06.14. 19:45

Szépen csillog az arany, kár, hogy csak hollywoodi klisé

Leskovics András gyermekként cukorkáért cserélte az első érméit.

Szon.hu

Leskovics András a rendhagyó történelemóráin a magyar történelem korszakainak lovagi ruházata mellett az adott kor fizetőeszközeit is bemutatja

Fotó: Honvedelem.hu

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc időszakának és a dualizmus virágkorának eredeti fizetőeszközeivel és utánvereteivel ismerkedhetnek meg, akik június végéig ellátogatnak a megyei könyvtárba és megtekintik Leskovics András érmekiállítását. A gyűjtő minden hónapban más-más korszakból mutat be különlegességeket az ókortól napjainkig. Arról azonban keveset beszél, honnan ered a szenvedélye, melyik volt az első érméje, honnan és miként szerzi be kollekciója darabjait.

Leskovics András gyűjtő minden hónapban más korszak fizetőeszközeit állítja ki a megyei könyvtárban
Fotó: Gazdag Mihály

 

A kertben találta az első komolyabbat

– Ha jól emlékszem, az első érméimet cukorkákért cseréltem el az általános iskolában. Aki talált érmét, tudta, hogy hozzám kell hozni, és édességet érte. Az első komolyabb darab egy 1800-as I. Ferenc érme volt, amit Ajakon találtam egy kertben. A kora és a külleme azonnal magával ragadott, mindent tudni akartam róla, ám akkoriban nem volt könnyű információhoz jutni, hiszen nem volt még internet, nem voltak szakkönyvek, katalógusok, mint manapság. Sokkal nehezebb volt beazonosítani az érméket. A gyűjtőszenvedély azonban már fellángolt bennem, amit a külföldi, svéd, csehszlovák, osztrák érmék pecsételtek meg. Az elmúlt években aztán úgy alakult, hogy főleg a magyar érméket kerestem a történelem különböző korszakaiból.

A világhálónak köszönhetően kinyílt a világ, az aukciós és online adok-veszek oldalakon, de a kiállításokon, bolhapiacokon, rendezvényeken valódi kincsekre lelhetnek a gyűjtők.

– A legtöbbször igyekszem célirányosan rákeresni egy-egy érdekes érmére, így könnyebben tájékozódni az árakról, helyszínekről, a vásárlás mikéntjéről. Persze megesett már velem is, hogy csak úgy kutakodtam, rátaláltam valamire, ami hiányzott a kollekciómból, és arra gondoltam, milyen jól mutatna egy tárlaton, így megvettem.

 

Jézus élete érméken elevenedik meg

Leskovics András a Szent György Lovagrend tagjaként különböző korszakok ruháiba bújik. A lovagi bemutatókon szeretett volna korabeli fizetőeszközöket is a közönség elé tárni, így az ókortól napjainkig korszakokra osztotta a gyűjteménye vonatkozó részét.

– Az utóbbi másfél évben tíz korszakot különítettem el egymástól, a tárlatokat is így állítottam össze. Mindegyik érme mellett van egy címke, ami tartalmazza az uralkodó nevét, és hogy mikor élt, hogy milyen címlet és milyen anyagból készült – ezek az információk rávilágítanak az adott korszakra. Sajnos tévhit, hogy az ókorban minden érme aranyból és ezüstből volt, csak a hollywoodi klisék próbálták meg ezt elhitetni velünk, mert jól mutatnak a filmvásznon. A valóság az, hogy a fizetőeszközök nagy része bronzból készült, mert az jobban ellenáll a külső hatásoknak vagy éppen a sós tengervíznek. Ebből a korszakból egy hét plusz négy darabos Jézus-érmeszett, ami a szívemhez közel áll, a legfontosabb stációkat mutatja be: Jézus születését, amikor hatévesen a templomban szól az emberekhez, a keresztre feszítést, az apostolokat, akik terjesztették az igét. Ezek eredeti érmék, prutahnak hívják a címletet.

Kérdésünkre, hogy az ilyen régi érmék mennyiért cserélnek gazdát, Leskovics András elárulta: mivel bronzról van szó, nem kell milliókban gondolkodni. Az érték attól is függ, hogy az érme milyen állapotú, mennyire látszik a mintázata, az említett Jézus-kollekció darabjainak ára nagyjából 50–60 ezer forint. 

A gyűjtő nemrégiben stúdiónk vendége volt, a vele készült podcast-et a Szabolcs Online-on, a Videán és a Spotify-on egyaránt meghallgathatják. A beszélgetés során mesél a korszakokra osztott kollekció legszebb, legkülönlegesebb darabjairól, kiállításairól, rendhagyó iskolai előadásairól. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában