Turisztika

2024.06.29. 07:00

A szabadstrandok is várják már a fürdőzőket

A Tisza-parti települések felkészültek a pihenni, kikapcsolódni vágyó vendégekre. Nyitva vannak a szabadstrandok

Szon.hu

Szabadstrandok: várják a pihenni vágyókat a Tisza-parton

Fotó: MW-archív

Vége a tanévnek, itt az igazi nyár és a szabadság ideje. Amikor a családok elindulnak pihenni, kikapcsolódni, s szívesen választanak vízpartot. Jó szezonban bíznak a Tisza-parti településeink is, a szabadstrandok karbantartását elvégezték, kisebb nagyobb felújításokkal várják Gergelyiugornyától Rakamazon és Ibrányon át Dombrádig a vendégeket.
Homokos föveny, baba-mama szoba, játszótér, kemping teszi kényelmesebbé és komfortosabbá a szabadban strandolást, de természetesen a fürdőzők biztonságára is gondolnak.
– Nagyon bízom egy szép nyárban, mindent előkészítettünk, hogy az idén is ideális, biztonságos körülmények között fogadhassuk a vendégeket  – mondta a Kelet-Magyarország érdeklődésére Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere.

Szezonra, vendégre felkészülve

– Nagyon bízom egy szép nyárban, mindent előkészítettünk, hogy az idén is ideális, biztonságos körülmények között fogadhassuk a vendégeket. A cserjézés és a nyaralók közötti terület rendbetétele nagyon fontos volt, hiszen tudjuk, hogy a vármegyei turizmus egyik kiemelt területe még mindig a gergelyiugornyai Tisza-part – mondta érdeklődésünkre Filep Sándor. Vásárosnamény polgármestere hozzátette, a régi, nosztalgikus lejárót rendbe tették, így közvetlenül a hídtól végig a parton lehet lesétálni a strandig, ami 11 és 19 óra között várja a fürdőzni, kikapcsolódni vágyókat, a vendégek biztonságáról pedig úszómesterek gondoskodnak. 

látogatók, kempingezhetnek, Tisza -part
Az aktív turizmus meghatározó pontja Gergelyiugornya 
Fotó: Csutkai Csaba archívuma 


Túrázók megállóhelye is 

– Voltak áradásaink, de úgy tűnik, már szépen beállt a homokos föveny, továbbra is az a célunk, hogy hét közben a családok találják meg nálunk a pihenési lehetőséget, s várjuk a nálunk megálló vízi- és kerékpártúrázókat, a Bereg Szíve Üdülőközpont is felkészült a fogadásukra, itt is megtörténtek a szezon kezdete előtt szükséges karbantartási és felújítási munkák, már lakóautók fogadására is alkalmas, ahogy az elektromos autók töltése is megoldott. A játszóteret visszaszereltük, a baba-mama szoba is működik, s várjuk a diákmunkásokat, akik az üdülőövezetben, a parton kapnak majd feladatot. Természetesen a programokról, rendezvényekről sem feledkeztünk meg, ahogy a fiatalokról sem. Tudjuk, hogy kell egy olyan nap, amikor övék az éjszaka, bulizhatnak, ez lesz majd a szombat éjszaka. Sajnos azt is látjuk, hogy ez a korosztály nem mindig békésen és kulturáltan szórakozik, a Petőfi sétányon három padot rongáltak meg, így fokozottan figyelünk a tisztaság mellett a rendre és biztonságra is, hiszen nagyon fontos, hogy az aktív turizmus meghatározó pontja legyen Gergelyiugornya – részletezte a város első embere. 
 

Várják a vendégeket 

– Több mint 100 köbméter homokot cseréltünk ki a parton, rendbe tettük a fövenyt, és minden készen áll a strandolók fogadására. Itt a jó idő, jöhet a szabadság, hiszen igazán még csak ezen a hétvégén indulnak meg a strandok felé a családok, a múlt szombat még a ballagásokról, tanévzárókról szólt. A felhőtlen vakáció ezen a hétvégén startol el – mondta Papp Tamás, a rakamazi szabadstrandot üzemeltető cég vezetője. Hozzátette: az üzemeltetéshez szükséges engedélyeket megkapták, a víz minősége is megfelel a fürdőzéshez. Mint ismert, ez a partszakasz népszerű a turisták körében is, két vármegye határán fekszik, Tokaj neve pedig már önmagában is garancia arra, hogy egy-egy hétvégén külföldiekkel avagy az ország másik végéről érkező látogatókkal telik meg a térség. Így akik néhány napot eltöltenek a Tokaj-hegyaljai borvidéken, kedvük szottyanhat lehűteni magukat a szemközti strandon. 
– Jönnek látogatók, turisták is szép számban, vonzerő, hogy nálunk kempingezhetnek is, egy jeggyel minden szolgáltatásunk igénybe vehető, mégis azt mondom a sokéves tapasztalat alapján, hogy inkább a gyerekes családok szeretnek járni hozzánk. Sportpályáink vannak: foci-, röplabdapálya, így jól érezhetik magukat, mozoghatnak. Kölcsönözhetnek kajak-kenut, s természetesen a büfék is készen állnak a vendégek kiszolgálására. A területen wifihálózat van, minden évben bővítjük a napozóágyakat, ernyőket, hiszen ezek ma már a komfortos pihenés elengedhetetlen kellékei. S miért szeretnek még hozzánk jönni? A rakamazi oldalról csodálatos a panoráma hűsölés közben. 
 

Koncertek, rendezvények 

Az ibrányi strand is várja a fürdőzőket. Bár a viharkár okozta helyreállítások még zajlanak a településen, azonban a strandon mindenki megpihenhet egy kicsit ebben a nagy hőségben. 
– Önkormányzatunk üzemelteti a strandot és a hozzá tartozó büfét is – részletezte Trencsényi Imre, Ibrány polgármestere. – Kulturált környezetben, vizesblokkokkal, zuhanyzókkal, baba-mama szobával, öltözőkkel várjuk a strandolni vágyókat. Az előkészített homokos partot karban tartjuk, és a víz minősége is nagyon jó – részletezte a polgármester, és megjegyezte: nagyon sokféle programmal, koncertekkel, színes rendezvényekkel készülnek a nyárra kicsiknek és nagyoknak is egyaránt. 
Tavaly nagy fejlesztésen esett át a dombrádi Tisza-part is, s ezeknek köszönhetően komfortos, vendégbarát környezet fogadja a Tisza-partra látogatókat. Harsányi László polgármester elmondta, hogy készülnek az idei strandszezonra, ami körülbelül két hét múlva fog igazából beindulni. A területen játszóteret és parkolót építettek, konténer­illemhelyeket helyeztek el. A beruházások a dombrádi lakosok és a településre érkező turisták kényelmét szolgálják idén is. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában