Egészséges életmód

2024.06.20. 07:00

Mit egyen a gyerek a szünidőben?

Sok zöldség, gyümölcs és változatos étrend javasolt nyáron is. Mit egyen a család? A nyár a beszélgetések és a piknikek ideje is.

Kanalas Ottilia

A családi étkezések a szabadban élményt, közös programot jelentenek

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Mit egyen a család, döntsük el együtt! Hamarosan itt a nyári szünidő, amikor nincs tanítás, nincs leckeírás, és a menzára sem lehet panaszuk a gyerekeknek. A szünidő alatt otthon, táborokban étkeznek, vagy éppen a nagyinál, aki nem fukarkodik a kívánságételek elkészítésével. Ugyanakkor ez az időszak a legalkalmasabb arra, hogy bevezessük őket a konyhai munkákba. A közös bevásárlások, főzések lehetőséget kínálnak arra is, hogy beszélgessünk velük az egészséges táplálkozásról. S ahogyan mondani szokás: a nyár egyúttal a nagy beszélgetések és piknikek ideje is. 

szünidő, gyerekek, étkezés, egészséges
Mit egyen a gyerek a nyári szünidőben? Sorosinszki Katalin dietetikus adott néhány tippet a szülőknek 
Fotó: Sipeki Péter

 

A víz a legjobb szomjoltó 

Egészségrovatunkban Sorosinszki Katalin dietetikus néhány tippet ad a szülőknek, mit egyen a gyerek, hogyan legyen változatos, élvezetes és az egészséget támogató a gyerekek nyári étkeztetése. Elöljáróban annyit mondott, mikor máskor, ha nem nyáron roskadozzon az asztal gyümölcsöktől, zöldségektől, de a téma kapcsán a leglényegesebbel kezdte mondandóját: a vízfogyasztással. 
– Nyáron még több folyadékra van szüksége az emberi szervezetnek, mint máskor. A hőségben folyamatosan pótolni kell a folyadékot, s mint köztudott: a legjobb szomjoltó a víz. Körülbelül napi 8 pohár (8 x 1,5–3 dl) folyadék legyen a mérce, melynek döntő többsége (kb. 5 pohár) ivóvíz a leghasznosabb. Ehhez jöhet a leves és némi gyümölcslé, de a cukor nélküli fajtából. A lédús gyümölcsök szintén tartalmaznak vizet, a bennük lévő vitaminok, ásványi anyagok pedig hozzájárulnak az egészség fenntartásához – hangsúlyozta a szakember. Hozzátette: a legtöbb zöldség és gyümölcs 80-95 százalék víztartalmú, vagyis éppen annyira hatékonyak a folyadékpótlásban, mint a levesek. Lédús finomság a dinnye, az uborka, a szőlő, a barack, az alma, a körte, a paradicsom. Tudatosan finomságnak nevezte a zöldségeket és a gyümölcsöket, hiszen a kisebb gyerekek sokszor elutasítják a gyümölcsfogyasztást, a nyári szünetben jut idő megszerettetni velük az ízeket, s nem utolsó szempont az sem, hogy az édeskés gyümölcsök kitűnően csillapítják a nassolás, az édesség iránti vágyat is. 
 

Változik a napi ritmus 

Általános jelenség, hogy a vakáció alatt felborul a gyerekek napirendje és ezzel együtt az étkezési ritmusuk is. Nem csörög a vekker reggel, tovább alszanak, és sok esetben kihagyják a reggelit, ami rendkívül káros. Az lenne az ideális, ha nyáron is többször kis mennyiségben étkeznének, hiszen a nagy hőségben csak tovább terheli az anyagcserét a kiadós mennyiség, ezért az adagokra nem árt odafigyelni. 
– A megszokott hétköznapokhoz képest a szünidő szinte mindenki számára hoz egy kis változást a napi beosztásban, életmódban, táplálkozási szokásokban, de pórbáljuk meg a gyerekekkel betartatni a napi ötszöri (három nagyobb és két kisebb) étkezést. Ha a gyermekek otthon maradnak, készíthetünk nekik szendvicset lehetőleg teljes kiőrlésű pék­áruból, amibe tehetünk zsírszegény felvágottat, sajtot. 
 

Mit egyen reggelire? Szendvicskrémeket, főtt tojást 

– A különböző szendvicskrémeknek (pl. túróból, zöldségekből) is nagy divatja van, ezekhez tegyünk friss zöldséget, mert így lesz egészséges. S itt jöhet a nagyobb gyerekeknél az önállóságra nevelés, ők már maguk is elkészíthetik reggelijüket, sőt akár a család többi tagját is meglephetik vele. A szendvicsen kívül csinálhatnak maguknak főtt tojást, tojásrántottát, sült virslit, teát – folytatta a szakember, s kiemelte: nyáron sem maradhatnak ki az étrendből a főtt ételt tartalmazó étkezések. 
– Ha hétköznap nehezen oldható meg a főzés, érdemes hétvégén annyival többet készíteni, hogy egy-két adagot le lehessen fagyasztani belőle, amit a kisebbek is meg tudnak melegíteni maguknak. Ezzel nemcsak változatossá tehető az étrend, de azt is könnyebben tudjuk kontrollálni, hogy mit és mennyit eszik a gyermek napközben. Figyeljünk rá, hogy elég időt töltsenek a gyermekek a szabadban, és mozogjanak, ha többet vannak a szabad levegőn, nemcsak fáradtabbak, de éhesebbek is lesznek, nem lesz gond az étvágyukkal – jegyezte meg humorral Sorosinszki Katalin, aki felhívta a figyelmet arra is, nyáron a hűtőszekrényben van a legjobb helyük az ételeknek, nehogy megromoljanak. Végül megerősítette, hogy a nyári szabadban töltött étkezések a legjobb alkalmak arra, hogy a kisebbek játékos formában megismerjék az alapanyagokat, a különböző élelmiszereket, és szívesen megegyék a belőlük készült fogást, még a „nemszeretem” zöldségből is, főként, ha „saját” főztjükről van szó. KO 
 

Tízórai és uzsonna: A kisebb étkezések részei lehetnek a friss gyümölcsök (alma, körte, sárgabarack, őszibarack, dinnye) egy-egy pohár tej, joghurt, kefir, tejes vagy vizes turmix, smoothie-k, korpás vagy házi zabkeksz, kölesgolyó, hasábokra vágott zöldségek mártogatóssal, egy kis maréknyi olajos mag, aszalt gyümölcs, zöldségchips. Ez utóbbiak kiránduláskor is pótolják az energiát. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában