Egyház

2024.06.08. 14:20

Megtartotta székfoglaló előadását

Szon.hu

– Véghseő Tamás atya, főiskolánk egyháztörténész-professzora, az MTA-SZAGKHF Lendület Görögkatolikus Örökség Kutatócsoport vezető kutatója a Szent István Tudományos Akadémián Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében június 3-án tartotta meg akadémiai székfoglaló előadását Bizánci rítus, katolikus hit, magyar identitás – Görögkatolikus magyarok útkeresése a 19–20. században címmel – olvasható a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola hivatalos honlapján. 

Sokan gratuláltak a professzornak az előadást és a tudományos akadémiai tagságot igazoló oklevél átvételét követően
Fotó: Magyar Kurír / Forrás: SZAGKHF
Véghseő Tamás atya előadás közben
Fotó: Magyar Kurír / Forrás: SZAGKHF

Székfoglaló előadásában Véghseő Tamás a magyar görögkatolikusok történetének kezdeti szakaszaira fókuszálva azt mutatta be, milyen távoli történeti előzmények vezettek a 2015-ös egyházszervezeti változásokhoz; honnan indult a magyar görögkatolikusok közössége, és hogy hogyan, milyen viszontagságok és megpróbáltatások közepette fejlődött ki aza sajátos magyar görögkatolikus identitás, melynek három alappillére: a bizánci rítus, a katolikus hit és a magyar önazonosság.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában