Pollenjelentés

2024.06.24. 19:31

Legyen kéznél zsepi, nehéz időszak jön!

A hétvégi eső hozott némi enyhülést, a hét első felében azonban fokozatosan nő a pollenterhelés.

Szon.hu

A pázsitfűfélék és penészgombák pollenkoncentrációja elérte a nagyon magas szintet

Fotó: Illusztráció: AFP

A pázsitfű- és a csalánfélék pollenkoncentrációja országosan, így Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is magas, a pázsitfűféléké több helyen eléri a nagyon magas szintet is. Az útifű virágpora jellemzően közepes, helyenként magas koncentrációban lehet jelen, míg a libatopféléké, a lóromé, a kenderféléké, a gyékényé, a sásféléké, valamint az ernyősvirágzatúaké alacsony – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ aktuális jelentésében.

A fák közül a szelídgesztenye virágpora országosan közepes, esetenként magas koncentrációban lehet jelen, míg a ciprus- és tiszafafélék, valamint a hárs virágporának mennyisége jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat. Alacsony koncentrációban jelen van a levegőben a fenyőfélék, valamint az éger pollenje. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma jellemzően nagyon magas, az Epicoccumé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában