Tiszavasvári

2024.06.07. 20:00

Kóbor kutyák: gyepmesteri telep enyhíti a problémát

Tiszavasváriban évtizedek óta gondot okoznak a gazdátlan ebek. Az új gyepmesteri telep hétfőtől fogadja a kóbor kutyákat.

Csáki Alexandra

Átadták a tiszavasvári gyepmesteri telepet, kezdődhet a munka!

Forrás: Kelet-Magyarország

Fotó: Dodó Ferenc

– Tizenötéves koromban egy dohányszállító tetején ültem három óra hosszáig, mert felkergettek a kóbor kutyák és nem tágítottak. Ez 1987-ben volt, de sokkal jobb nem lett a helyzet. Már a kilencvenes évek végén is azon dolgoztunk, hogy a gazdátlan ebek problémájára megoldást találjunk. Hosszú évtizedek teltek el, mire 2020-ban lehetőséget kaptunk arra, hogy egyedi kormányzati támogatásból, a komplex felzárkóztató programunk részeként megépítsünk egy gyepmesteri telepet. A tervek 2021-ben el is készültek, azonban jött a koronavírus-járvány, változott az állatvédelmi törvény, és újra kellett gondolnunk a projektet – árulta el a csütörtöki átadón Szőke Zoltán, Tiszavasvári polgármestere.

kóbor, gazdátlan, kutyák, ebek, Tiszavasvári
Enyhíti a kóbor ebek okozta gondokat az új gyepmesteri telep
Fotó: Dodó Ferenc / Forrás:  Kelet-Magyarország

Otthonra lelhetnek a kóbor kutyák

– Mindent megtettünk, ami tőlünk telt dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő támogatásával, így épülhetett meg 81 millió forintból 2023 őszére az ebrendészeti telep, ami megoldást kínál Tiszavasvári évtizedes problémájára. Eddig körülbelül 600 ezer forintot költött havonta a város a kóbor kutyák befogására és elszállíttatására, ami óriási összeg. Ezt a feladatot mostantól nekünk kell megoldanunk, és úgy gondolom, sokkal jobban fogjuk menedzselni. Megkezdődött a közös gondolkodás a már meglévő partnerekkel, és várjuk azoknak az alapítványoknak, egyesületeknek, állatvédő szervezeteknek a jelentkezését, amelyek csatlakoznának hozzánk. Nem az a célunk, hogy a gazdátlan kutyákat elaltassuk, hanem az, hogy jobb életet biztosítsunk nekik. Szeretnénk, ha befogott ebek chipelés, ivartalanítás, szükség esetén egészségügyi ellátás után végre otthonra találnának. Bízom benne, hogy hétfőn zökkenőmentesen indul a munka, sikerül feltölteni mind a hat kennelt, ezzel egy időben pedig elkezdhetjük felelős állattartásra biztatni, nevelni a tiszavasváriakat.

Közös ügyünk az állatvédelem

– Mérföldkő ez Tiszavasvári életében, hiszen régóta gondot okoznak itt a kóbor kutyák. Az új gyepmesteri telep remélhetően orvosolni fogja a problémát. Azt gondolom, járásközpontként jó példát mutat a város, s reméljük, a többi település is követni fogja, ugyanis közös ügyünk az állatvédelem – hangsúlyozta dr. Vinnai Győző, aki szerint nem lehet eleget beszélni a felelős állattartásról.

kóbor, gazdátlan, kutyák, ebek, Tiszavasvári
Új épület, modern berendezés, hat kennel és tizenhárom férőhely – Tiszavasváriban évtizedes problémát orvosol a gyepmesteri telep
Fotó: Dodó Ferenc / Forrás: Kelet-Magyarország

– Nem véletlenül változtattuk meg a törvényt. Legyen szó hobbi- vagy haszonállatról, a gazdáknak felelős magatartást kell tanúsítaniuk, ismerniük kell a jogaikat és a kötelezettségeiket. Hiszem és magam is élharcosa vagyok annak, hogy a civil szervezetekkel, az önkormányzatokkal és a tulajdonosokkal együttműködve lehet csak eredményt elérni – jelentette ki az országgyűlési képviselő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában