Árvíz

2024.06.28. 20:00

Kiváló szakemberekkel támogatták a védekezést

A térségünkből többek között mérnökökből, gépkezelőkből, gát- és csatornaőrökből álló csapat utazott Győrbe.

Miklós István

Közel 100 szakemberrel támogatta a védekezést a FETIVIZIG

Fotó: FETIVIZIG

Június elején a Duna felső vízgyűjtő területén hirtelen kialakuló és lassan mozgó zivatarcellák alakultak ki. A felhőszakadás következtében 30–40 milliméter csapadék hullott le az egész vízgyűjtőre. Mindössze hat óra alatt helyenként közel egy havi mennyiségnek megfelelő eső esett. Az égi áldás először a Dunán, majd a Rábán is vízszintemelkedéseket okozott. A kialakult helyzet miatt az Országos Vízügyi Igazgatóság a társigazgatóságok segítségét kérte a III. fokú árvízvédekezéshez, ezért FETIVIZIG védelmi szervezetéből 94 szakember indult el június 10-én reggel Győrbe.

A vízügyi szolgálat a nap 24 órájában védekezett az ár ellen a Rábán, éjjel-nappal figyelték a gátak állapotát. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság köszönetét fejezte ki az egy héten át nyújtott segítségért.

Felelősségteljes feladat

Az átvezénylésről korábban lapunkban is beszámoltunk. Dajka István, a FETIVIZIG Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Osztályának vezetője akkor arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy egy mérnökökből, technikusokból, gépészekből, gépkezelőkből, gát- és csatornaőrökből álló csapat utazott Győrbe.

– A munkatársaink elsősorban figyelőszolgálatot láttak el, ami egy nagyon fontos feladat. A folyamatos megfigyelésre és ellenőrzésre azért van szükség, mert az átázott töltéseken szivároghat a víz, amit így azonnal észlelnek, és ha kell, gyorsan beavatkoznak, megerősítik a védműveket. Egy nagyobb árvizet jeleztek előre a Rábán, érkezett is az árhullám, de a mértéke szerencsére elmaradt a várttól, ugyanakkor harmadfokú védekezésre volt szükség. A Körmendet védő körgátat meg kellett erősíteni, hiszen ott várták a tetőzést. A mieink a Sárvártól Győrig tartó szakaszon segítették a munkát. A töltéseken látták el a figyelőszolgálatot, és arra is készültek, hogy egy mintegy hat kilométeres szakaszon megmagasítsák a töltést. Ez utóbbi a vártnál alacsonyabb vízállás miatt végül elmaradt – tudtuk meg az osztályvezetőtől, aki arról is beszélt, a tetőző vízszint rögzítését és beszintezését is elvégezték, amely nem csupán az aktuális védekezésben fontos, hanem a későbbi modellezésekhez, előrejelzések készítéséhez is hasznos adatokkal szolgál.

Nem ez volt az első alkalom

– A társigazgatóság megköszönte a munkatársaink munkáját, a kitartást és azt, hogy mindenki a legjobb tudása szerint látta el a feladatait. Nem ez volt az első eset, hogy az ország más területein segítettek a szakembereink, ez egy bevett gyakorlat a vízügyi igazgatóságoknál. Az elmúlt 15 évben jártunk már Észak-Magyarországon, vagy éppen a Balatonon, védekeztünk a Dunán, a Hernádon, a Sajón, a Murán és minden esetben nagyon fontos volt ez a kölcsönös segítség. A modern technológiát is bevetettük, ugyanis 2020-ban a Sajón légi, drónos megfigyelésre és vízhozammérésre kértek minket. Hozzánk is érkezett már támogatás a társhatóságoktól, de szerencsére a mi térségünkben erre nagyon régen, a 2000-es évek elején volt szükség. Az igazgatóságok létszáma általában nem elegendő ahhoz, hogy egy nagy árvízzel önállóan megbirkózzanak, minden feladatot ellássanak, ezért összpontosítani kell az erőket, hogy minél hatékonyabbá tegyük a védekezést – tette hozzá Dajka István.

Az ország másik felében végzett munka azonban nemcsak az ott élők biztonságát szolgálta, a FETIVIZIG munkatársainak szakmailag is rendkívül hasznos tapasztalat volt.

Szakmailag is gyarapodtak

– Bár a munkatársak nem tudták pontosan, mivel állnak majd szemben. Jó érzés volt számukra, hogy építettek a munkájukra, felelősségteljes feladatokat kaptak, később pedig elismerték a helytállásukat. Ugyan az áradás elmaradt a várttól, de az ottani vezetőknek is megnyugvást jelentett, hogy egy tapasztalt, kiváló szakemberekből álló gárda érkezett a támogatásukra. Ezt a nyugalmat, az emberi tényezőt sem szabad elfelejteni. A magam példájából is tudom, mivel én is vezettem már árvíz elleni védekezést. A hazaérkezés után jó néhány nappal is sok történetet hallok még a kollégáktól, értékes tapasztalatokat és rengeteg élményt szereztek. Akadt olyan kollégánk is, aki most először járt más igazgatóság illetékességi területén. Nekik ez egy teljes új helyzet volt, de mint mondták, máskor is mennének, és magabiztosabban állnak ezután a feladatokhoz – hangsúlyozta Dajka István.    

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában