Átadták a megbízóleveleket

2024.06.20. 09:19

Kézhez kapták a megbízást a képviselők (fotók, videó)

Az új testületek az október 2-a és 16-a között tartandó alakulóülések után kezdhetik meg munkájukat.

Miklós István

Fotó: Sipeki Péter

Bár a frissen megválasztott képviselők mandátuma csak októbertől érvényes, a jogszabály szerint ezen a héten meg kell kapniuk a megbízóleveleiket – Nyíregyházán szerdán kapták kézhez e dokumentumot a választókerületekben és az egyéni listán megválasztott, továbbá a települési nemzetiségi önkormányzatok képviselői. A megbízásokat dr. Kardos Norbert, a helyi választási bizottság elnöke adta át az érintetteknek, aki értékelte a 2024-es választást is.

– A szavazás ideje alatt minden rendben volt, semmilyen rendkívüli esemény nem történt. Azt is meg kell említeni, hogy nagyon kevés jogorvoslati kérelem érkezett, melyeket már elbíráltak, és a választás eredményét sem befolyásolták. Bármennyire is volt nehéz feladat az önkormányzati és az európai parlamenti választások együttes lebonyolítása, minden rendben volt, és gördülékenyen ment – tudatta a választási bizottság elnöke.

Gördülékeny, tiszta választás

Hasonlókról számolt be dr. Szemán Sándor, a vármegyeszékhely címzetes főjegyzője is, aki arra hívta fel a figyelmet, ez már a kilencedik önkormányzati választás volt a rendszerváltás óta, míg az európai parlamenti választásokat negyedik alkalommal rendezték meg, arra viszont soha nem volt példa, hogy ez a kettő egy napon legyen.

– Egy rendkívül összetett, közös eljárás van mögöttünk, ami mind a választópolgároknak, mind a szavazást lebonyolító szerveknek nagy próbatétel volt. Ennek tükrében még nagyobb eredmény, hogy Nyíregyházán rendkívül magas volt a részvétel, ugyanis közel 52 ezren keresték fel a 101 szavazókör valamelyikét. Köszönettel tartozunk azoknak az embereknek, akik a rendszer gördülékenységét a munkájukkal segítették. A szavazókörökben közel 750-en dolgoztak azon, hogy a választásokon minden rendben legyen – tudatta dr. Szemán Sándor, majd arra is kitért, a rekordrészvétel, illetve a szavazás minden korábbinál tisztább eredménye nagyon erős legitimációt ad a megválasztott képviselőknek.

– A jelenleg regnáló testületek (a város közgyűlése, illetve a nemzetiségi önkormányzatok képviselői) október elsejéig végzik a munkájukat, majd megalakulnak az új képviselő-testületek. A jogszabályok értelmében október 2-a és 16-a között kell az alakulóüléseket megtartani – hangsúlyozta a címzetes főjegyző.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában