Jubileum

2024.06.24. 19:00

Félévszázados jubileumot ünnepeltek

Hétfőn ünnepelte a nyíregyházi Vasutas Kertbarát Kör az ötvenéves fennállásának évfordulóját. A jubileum egy újabb örömteli ok volt, hogy a Kertbarát Kör tagjai újra találkozzanak.

Szon.hu

Jubileumot ünnepelt a nyíregyházi Vasutas Kertbarát Kör

Fotó: LN

Fiatalos lendülettel és szakmai alázattal gyűltek össze a kertbarátok az egyik nyíregyházi étterem teraszán a jubileumra, ahol először dr. Szőke Lajos levezetőelnök köszöntötte a megjelenteket, és örömét fejezte ki, hogy ilyen hosszú éve működik a szervezet, amit a segítőkészség, összetartás és együttműködés jellemez a megalakulása óta. Kifejtette, hogy szükség van az utánpótlásra, akik majd továbbviszik a hagyományaikat, a kertészkedés, növénytermesztés szeretetét. 

A jubileumi rendezvényen emléklapokat és elismerő okleveleket osztottak ki
A jubileumi rendezvényen emléklapokat és elismerő okleveleket is ki osztottak
Fotó: LN

Jubileum története

Tóth Zoltán, aki a Kertbarát Kör elnöke 25 éve, a társaság történetéről és működéséről tartott rövid előadást. Elmondta, hogy az 1970-es években kezdtek el szerveződni Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében a helyi közösségek, klubok, így a kertbarát mozgalom is. – A mi Kertbarát Körünk 1974-ben indult útjára. A Hazafias Népfront mint pártsemleges szervezet felvállalta a mozgalom megszervezését Somogyi Imre kezdeményezésére, Nyéki Bálint, Malmos György és Tóth László alapítótagokkal. Ők szorgalmazták a nyíregyházi kertbarátok között, hogy fogjanak össze és alapítsák meg a Megyei Kertbarát Szövetséget. Ennek létrejöttében nagy szerepet játszott dr. Szent-Miklósi Ferenc, az Országos Kertbarát Szövetség akkori elnöke – részletezte Tóth Zoltán, és megjegyezte: a Megyei Kertbarát Szövetség alapító tagjai dr. Arató András, Varga András és Zelenyánszki András voltak. Az akkor megalakult kertbarát kör tagjai között volt tanár, jogász, mérnök, érettségizett hivatalnok, mesterember, de vasutas is, szinte minden társadalmi réteg képviseltette magát.

– Itt találták meg azt a közösségi életet, ahol jól érezték magukat, ahol tartalmasan tölthették a szabadidejüket. A kertbarátok hármas jelszava akkor: kertészkedj, barátkozz, művelődj! Később ez kibővült azzal a mondattal: Védd a környezetet, azaz a természetet! – mesélte az elnök, majd kiemelt néhány fontosabb dátumot: 1979. február 21-én volt az első megyei borverseny, 1980. február 10-én jelent meg a Kertbarát Magazin a Megyei Művelődési Központ finanszírozásával, 1985. januárjában új vezetőséget kellett választani, 1988. szeptember 5-én Sallai Pál a Megyei Növényállomás és Talajvédelmi Állomás igazgatója lett a Központi Kertbarát Klub elnöke, aki haláláig nagy odaadással végezte ezt feladatát is, 1989. december 16-án tartották a Kertbarátok művelődési vetélkedőjét, amelyet a nyíregyházi Kertbarát Klub 42 ponttal nyert meg. 1990. november 5-én beléptek a Kertbarát Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Népfőiskolai Egyesületbe, így megalakult a Westsik Vilmos Népfőiskola. 

– A foglalkozásokat az első időkben a Lutter utcán tartottuk, majd szoros együttműködés alakult ki és tart a mai napig is a Vasutas Művelődési Házzal, ahol kéthetente tartjuk meg az összejöveteleinket. Felkészült, ismert és elismert szakembereket kérünk fel előadások megtartására, mint például dr. Szőke Lajos, Bartha Aurél, Veres Zsolt. Az elmúlt 50 évben számtalan helyet kerestünk fel kirándulásaink során, és hagyomány, hogy évente házi borversenyt is rendezünk, amelyek nagyon jó hangulatban telnek, és a szép eredmények mellett tanulhat is belőle minden résztvevő, hiszen a borbírálók a kritikákat is elmondják a versenyzőknek – részletezte Tóth Zoltán, és mosolyogva megjegyezte: a jelenlegi taglétszám 24 fő, az átlagéletkor pedig 79,9 év.

Múlt és jövő

András Károly három évtizede a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének elnöke, köszöntőjében elmondta, hogy a Kertbarát Mozgalom 108 éves Magyarországon, azóta folyamatosan működik. Arról beszélt, hogy nagy szükség van szakmai segítségre a kertészkedőknek, hiszen 30-40 éve még más körülmények között lehetett zöldségeket, gyümölcsöket termeszteni. Mára a tápanyagok is kifogytak a talajból, az éghajlat is megváltozott, de még mindig az a legfinomabb és legegészségesebb élelmiszer, amiket magunknak termelünk meg. Sok csald nem él kertes házban, de vannak akiket ez sem tántorít el. – Akiknek nincs kisebb-nagyobb földje, egyre gyakrabban nevelnek például a teraszokon kis ládákban, cserepekben paradicsomot, paprikát vagy éppen sóskás, spenótot, és érdeklődve figyelik a gyerekekkel együtt a növekedést. Fontos, hogy a növények szeretetére neveljék a fiatalokat. Nagyon támogatom a közösségi kerteket is, ahol mindenki kap egy kis parcellát, és gondozhatják a saját növényeiket és takaríthatják be a finomságokat – mondta András Károly, és kifejtette, hogy nagy szükség van a Kertbarát Mozgalomra, ahol a szakmai segítségen túl több évtizedes barátságok is szövődnek. 

Mozgalmas évek

Gabányi Ferenc a VOKE Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár intézményvezetője arról mesélt, hogy milyen fiatalos lendülettel és összetartással rendezi meg az ötven éves tudással rendelkező Kertbarát Kör az összejöveteleit. Tíz szakkör működik az intézményben, a kertbarátok a második legnagyobb taglétszámmal működő kör a művelődési házban. Gabányi Ferenc kifejtette, hogy nagy szükség lenne a fiatalabb korosztályt bevonni a kertészkedésbe. Jó példával kell az idősebbeknek elől járni, és megmutatni, hogy mit jelent az elvetett magból szárba szökő növény, ahogy egy új élet nő ki a földből. Fontos lenne, hogy minél többen szeressék a természetet és ápolják, gondoskodjanak is róla. Azt kívánta, hogy még legalább ennyi évet működjön ilyen elánnal és ez a szakmai és baráti társaság. A köszöntők után pedig emléklapokat és elismerő okleveleket osztottak ki a tagoknak.
 


 


 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában