Tunyogmatolcs

2024.06.08. 11:30

Állatgondozás már gyermekkorban

Állatgondozás a tunyogmatolcsi háznál. Állatgondozás szeretetből.

Fecske László

Állatgondozás: A Kiss család három gyermeke: Máté Zoltán, Balázs és Péter

Fotó: Kissné Kiss Andrea

Állatgondozás és a XXI. század gyermekei? Azt gondolnánk, hogy az internetkorszak beköszöntével és a modern kütyük megjelenésével a mai fiatalok lassan teljesen eltávolodnak a kétkezi munkától, az olyan családi tevékenységektől, mint például a háziállatok gondozása és etetése. Sok esetben azonban az ilyen tevékenységek végzésekor a gyermekek a szülőket követik, apró gyermekként őket utánozzák, a felnőttektől kapnak kedvet a ház körüli munkák elvégzéséhez, s ez az elfoglaltság még ebben a modern világban is el tudja varázsolni az ifjúságot. 

 

 

állatgondozás, tudatos nevelés, háziállatok
Állatgondozás: a tunyogmatolcsi Kiss testvérek
Fotó: Kissné Kiss Andrea

 

Állatgondozás: tudatos neveléssel

A Tunyogmatolcson élő Kiss család felnőtt tagjai is azon szülők közé tartoznak, akik a tudatos nevelés hívei. Péter, Máté és Balázs látva a szülői példát, nagy szeretettel tevékenykednek a ház körül. 

A gyermekek édesapja, Zoltán már legénykorában díszbaromfikat tartott, s az állománya folyamatosan bővült. A három fiú úgy úgy nőtt fel, hogy a körülöttük élő több tucatnyi háziállat gondozásában részt vettek, s az évek alatt megszerették ezt a munkát, ami aztán teljesen természetessé vált a számukra.

A szülők bevallása szerint soha nem gondolták volna, hogy ennyire eluralkodik a gyermekeiken az állatok szeretete, s ahogy nőttek a fiúk, egyre jobban átlátták, hogy egy felelősségteljes munkát végeznek. A mai napig céltudatosan végzik a ház körüli teendőket. Darálnak, kukoricát morzsolnak, etetik és itatják az állatokat, összeszedik a tojásokat, és tisztán tartják az ólakat. Mindemellett le is vágják, és fel is dolgozzák a konyhára valót.

A Kiss család portáján a bárány, a ló, a nyúl, a sertés mellett közel háromszáz aprójószág is található (liba, kacsa, gyöngytyúk, pulyka). A szülők mindenben támogatják a gyermekeiket, akik példaértékű munkát végeznek a ház körül. Korábban kelnek, mint a velük egykorú társaik. Andrea, az édesanya elmondása szerint soha nem kérték a gyermekeket, hogy ezzel foglalkozzanak, önszántukból kezdték el, majd szerették meg ezt a különleges élményeket nyújtó munkát.

Péter, a legidősebb fiú (15 éves) jelenleg a mátészalkai Baross László Mezőgazdasági Technikum Szakképző Iskolába jár gépésztechnikus szakra. A középső gyermek, Máté Zoltán nemrég töltötte be a tizenharmadik életévét. Ő a fehérgyarmati Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola 7.t osztályába jár. A család legifjabb tagja pedig Balázs, aki októberben tölti be a nyolcadik életévét, s aki minden bizonnyal csatlakozni fog a két bátyjához, s közösen fogják gondozni a portán élő jószágokat. 


 


 


 


 

online:

Állatgondozás már gyermekkorban

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában