Nyíregyháza

2024.06.20. 12:35

A Tiszának délutáni gyönyörűsége a jándi Cselén

Zenés irodalmi délután a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület aktív közreműködésével.

L. Tóth Lajos

Fotó: Kazai Béla

A 95. Ünnepi Könyvhét és 23. Gyermekkönyvnapok zárórendezvényén dr. Bihari Albertné alapitó titkár köszöntötte a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület 46 fős tagságát a jándi Csele kirándulóhajón - immár kilencedik alkalommal.

Az irodalmi délután hangulatát a Tiszáról szóló népdal közös éneklésével alapozták meg Antal Krisztina és Antal Éva remek irányításával, a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület énekkara lelkes közreműködésével. 

– László Gézáné A Tiszavirágzás című saját, szép, aktuális versét adta elő nagy átéléssel. Leviczky Zoltán Pelyvás Gyöngyi Tiszai hajó című versét olvasta fel, mely hűen visszaadta az évről-évre megrendezett tiszai utazásuk, közösségük megtartó erejét, kreativitását, a táj festői szépségét. Bodnárné Nagy Edit Petőfi kihagyhatatlan Tisza című versét adta elő szuggesztíven, illetve László Gézáné a Tiszáról szóló versét tolmácsolta. Simonné Editke remekül adta elő Gárdonyi Géza Éjjel a Tiszán című versét – számolt be a történtekről dr. Bihari Albertné.
– Egyesületünk és a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár közös szervezésében mutattuk be dr. Kulcsár Attila Ybl-díjas építész-író Nosztalgiamalom című, szonetteket tartalmazó, a szerző történelmi korszakokon átívelő életének és gazdag munkásságának élményeiből táplálkozó kitűnő kötetét, a szerzővel jómagam beszélgettem. 

A hangulatos, vidám társalgást Antal Éva, Takács Magdi, Ling Imréné, Kulcsár Gabriella, Garay Lászlóné, Berecz Györgyné, és Székely Beáta, valamint a szerző felolvasása színesítette.
Az irodalmi programok közben a jókedvet fokozta Antal Éva, Antal Krisztina és az egyesület énekkarának tiszai népdalcsokra és a közös éneklés.

Utána sétahajózáson vettek részt a vadregényes Tiszán. 

– Köszönjük az élménydús látványt Haklik Sándor hajóskapitánynak. Ez úton is köszönjük a nyíregyházi önkormányzat Civil Alapjának támogatását, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár segítségét és a szép noteszeket, egyesületünk alkotó tagtársainak a közreműködését, a lelkes résztvevőknek az egyesületben végzett önkéntes munkát, a szellemi és anyagi támogatást. Köszönjük mindenkinek a finomabbnál finomabb harapnivalót, a testi táplálékot is. Úgy hisszük, hogy a különleges helyszínen, a Tisza ölelésében tartott irodalmi alkalom méltó zárása volt az olvasás, a könyvek ünnepének. Szellemiekben feltöltődve  a gyönyörű látvány maradandó élményével lettünk gazdagabbak.

Fotó: Kazai Béla 
Fotó: Kazai Béla 
Fotó: Kazai Béla

 

Fotó: Kazai Béla 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában