2024.05.27. 07:00
Pálinka: kincsek palackban, bonbonban
Átadták a Brillante – 2024 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny díjait a Gyulai Pálinkafesztiválon.
Pálinka: kiváló megyei eredmények születtek
Forrás: Kelet-Magyarország
Fotó: Archívum
A Brillante – 2024 Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyre a tavalyinál is több, mindösszesen 1353 minta érkezett Magyarország szinte minden részéről, nagyobb városokból és kisebb településekről egyaránt. Sőt, még határon túli nevezések is voltak: Hollandiából, Szerbiából, Romániából és Szlovákiából is érkeztek minták, így elmondható, hogy 5 nemzet pálinkái és párlatai versengtek egymással. Az idei verseny gyümölcsének a birset választották a szervezők. A díjátadó gálán ebben az évben is dagadhatott a szabolcs-szatmár-beregiek keble.
Büszke kisvárdaiak
A kisvárdaiak kiváltképp büszkék lehetnek, hiszen a Legeredményesebb Kereskedelmi Főzde címet a Várda Drink Zrt. kapta, köszönhetően annak is, hogy az almapálinkák Champion díjasát is ők jegyezték. A fődíjak mellett ezúttal is hirdettek kategóriagyőzteseket, illetve arany, ezüst és bronz minősítéseket osztottak ki.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei versenyzők közül a vásárosnaményi Kósa Edina párlataiból a Citrus mix aranyat ért és az „Egyéb egzotikus gyümölcs” kategória győztese lett, s ugyancsak aranyat ért a Mamutbirs. Az „ÉN körte”, az Irsai Olivér BB és a banán ezüstérmet, a Málna mix és a Fekete berkenye pedig bronzérmet kapott. A Gyulára is lélegzetelállító párlatokkal nevező nyíregyházi Krajnyák Zoltán 9 aranyérmes párlatából (Tölgyfa hordóban érlelt lepotica szilva, Packham’s Triumph körte, Smeralda alma, Fuji alma, Fuji alma strong, Golden alma, Granny Smith alma, Alma blend) 2 kategória győztes címet is nyert: alma kategóriában a Golden, körte kategóriában pedig a Packham’s Triumph kápráztatta el a bírálókat. Az már csak ráadás, hogy 11 ezüst- és 2 bronzérmet is hazahozhatott Gyuláról.
A nyíregyházi dr. Kósa Lajos összesen 25 mintát nevezett a versenyre, melyek közül 9 ezüstöt, 6 pedig bronzot ért. A 9 csillogó aranyat a Smeralda, a Starking és a Florina alma, a Lucas körte, a Birsalma, a Besztercei szilva, a Borzag (vadbodza), a banán- és a mandarinpárlatok érdemelték ki. Hab a tortán, hogy a Smeralda még a Békés vármegyei adóhivatal különdíját is megkapta.
Lakatos Tibor, a megyeszékhely ismert vállalkozója, elkötelezett magánfőzőként három bronzéremmel gyarapította értékes gyűjteményét.
Kivel fogtak össze a nővérek?
Az idei pálinkaverseny már nem az első alkalom volt, hogy a párlatokkal párhuzamosan a legjobb nedűk felhasználásával készített míves csokoládébonbonok is versenyeztek. A Bonbon Különdíjasok között is üdvözölhettünk szabolcsi versenyzőket: a nyíregyházi Harsági nővérek vállalkozása, a TREND 2012 Kft./Chocolife két fronton is „támadott”. A Tuzséri Pálinkamanufaktúrával együttműködve alkották meg a Chocolife Tuzséri HP Barack bonbont, amely aranyérméhez a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. díját kapták meg, a Chocolife Tuzséri HP Birs bonbonja pedig ezüstérmes lett. A tapasztalt magánfőző, Lakatos Tibor tanácsára is hagyatkozva a Chocolife Harsányi pincészet törköly-, illetve aszútörkölybonbonjai nyertek még két ezüstérmet.