Nyíregyháza

2024.05.08. 19:21

Nyíregyháza minta másoknak

A nagyvállalatok, valamint a kis- és középvállalkozások is keresik a jól képzett munkaerőt.

Szon.hu

Amikor dr. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár belépett a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelyébe, a helyiség másik sarkában Zsigó Zsolt szakmai vezetésével egy speciális eszközt készítettek a diákok. A HandExo egy személyre szabható, kesztyű formájú exoszkeleton, amelyet a Tajvani Nemzetközi Tudományos Kiállításon is bemutattak.

– Az eszköz az alkotó pedagógiából lett egy termék. Arra szolgál, hogy segítse mozgatni, tornáztatni az emberek ujjait egy stroke vagy kézsérülés után. Ez volt az egyetlen olyan munka Tajvanban, ami a rehabilitációt segítette, és ez a zsűri tetszését is elnyerte – említette Zsigó Zsolt, a BánkiRobot Team vezetője. 

Az alkotói munka közben elkezdődött az Együttműködések Nyíregyházán a szakképzett munkaerőért elnevezésű szakmai fórum, ahol házigazdaként Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója köszöntötte a megjelenteket:

– Az itt letelepedő nagyvállalatok, valamint a kis- és középvállalkozások is keresik a jól képzett munkaerőt. A Nyíregyházi Szakképzési Centrum kiemelt feladatának tekinti, hogy a hozzá tartozó szakképző iskolák révén a térségi munkaerőpiaci igényeket kiszolgálja. Képzési kínálatunk számos területet fed le, többek között az egészségügy, az informatika, az építőipar, az autóipar, a vegyipar, a kereskedelem, a vendéglátás, a turizmus, a szolgáltatóipar, a gépészet, a faipar számára folytatunk képzéseket. Arra törekszünk, hogy a nálunk végzett diákok piacképes tudással, a leendő munkahelyük által elvárt szakmai és személyes kompetenciákkal rendelkezzenek. Különös figyelmet kap a digitális kompetenciák fejlesztése, amelynek a Digitális Közösségi Alkotóműhely ad teret – mutatott körbe Gurbánné Papp Mária. 

– Nyíregyháza minta másoknak. A városvezetés szervező ereje kiemelkedő, a település gazdasága jól érzékelhetően fejlődik. Nekünk az a célunk, hogy minél színvonalasabb legyen a szakképzés, a felsőoktatás, a piaci igényeket pedig összehangolunk a gazdasági élet szereplőivel – mondta dr. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár. – A Nyíregyházi Egyetem vonzereje nőtt, ez a felvett hallgatók számán is látszik. Minden tíz végzősből hét itt dolgozik tovább. A szakképzési rendszer is kiválóan működik. 

– Az önkormányzat legfontosabb célkitűzései között szerepel továbbra is a gazdaság élénkítése, a befektetésösztönzés, a meglévő munkahelyek megtartása, új munkahelyek létrehozása, a fiatal szakemberek itthon tartása. Az új beruházások Nyíregyháza, a vármegye és a régió gazdasága szempontjából is kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen jelentős munkahelyteremtéssel, beszállítói, szolgáltatói igényekkel járnak, amelyek mind hozzájárulnak a helyi gazdaság fejlődéséhez – jelentette dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A szakmai fórumon elhangzott, hogy az elmúlt években Nyíregyházán folyamatosan emelkedett a foglalkoztatottak száma. Sok kis- és középvállalkozás bővítette a tevékenységét, a városban már jelen lévő multinacionális vállalatok jelentős beruházásokat hajtottak végre. Nélkülözhetetlen az együttműködés a megyeszékhely önkormányzata, a Nyíregyházi Egyetem és a Nyíregyházi Szakképzési Centrum, a munkaerőpiaci szervezetek, illetve a vármegyei kereskedelmi és iparkamara között. A Munkaerőpiaci Dinamika munkacsoportot Tóth Csaba, a LEGO HR igazgatója koordinálja, aki arról beszélt: miként lehet a munkaerőpiaci tartalékokat hatékonyan mozgósítani a növekvő keresletért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában