Vetélkedő

2024.05.30. 07:30

Fehérgyarmati diákok nyerték török-magyar vetélkedőt

Az egész országban megmozgatta a középiskolásokat az a történelmi emlékverseny, amelyet a 2024-es török-magyar kulturális évad keretében rendeztek. Összesen több mint 120 tanuló vett részt a versenyben, a budapesti döntőbe öt iskola csapatai jutottak tovább.

Szon.hu

Fehérgyarmati diákok nyerték török-magyar vetélkedőt

Fotó: Deák Szabolcs

A háromfordulós országos verseny alatt a diákok nemcsak a török kultúrába és nyelvbe tekinthettek be, de alaposabban megismerhették a hajdani Oszmán Birodalom sajátosságait, a török kori kereskedelmi útvonalakat, harcművészetet, gasztronómiát, vallást és népszokásokat, miközben a feladatok során egyaránt szükségük volt a problémamegoldó képességükre, zenei készségükre, prezentációs ismereteikre vagy épp a kézügyességükre. A vetélkedésre az országból 41 középiskolai csapata jelentkezett, közülük végül a legjobb öt került be a budapesti döntőbe, amelyet a Corvinus Egyetemen rendeztek meg.

A győzelmet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fehérgyarmati Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjai – Jócsák Annamária, Nagy Csenge, Varga Zsolt Szabolcs – szerezték meg, felkészítő tanáruk Miklósné Király Éva volt. A nyertes csapat jutalma egy isztambuli utazás.
– Hisszük, hogy ez a vetélkedő is hozzájárult a magyar-török kapcsolatok erősítéséhez, hiszen egymás kultúráját, vallását, szokásait megismerve könnyebb az elfogadás – mondta Ali Çiçek a törökországi Maarif Alapítvány igazgatótanácsának tagja.

Mustafa Dillioğlu, a magyarországi Maarif Iskolák vezetője pedig a díjátadón megköszönte Törökország budapesti nagykövetsége, a Studium Generale, a Turkish Airlines és más szervezetek támogatását a több mint százhúsz diákot megmozgató versenysorozat megszervezésében.

A versenyt a Maarif Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium, a Studium Generale Alapítvány, a Gül Baba Örökség Alapítvány és a Turkish Airlines szervezte. A Maarif Alapítvány 52 ország 467 oktatási intézményében van jelen, s több mint 53 ezer tanuló fejlődését, tehetségének kibontakozását segíti. Számos helyen rendeztek a magyarországihoz hasonló kulturális vetélkedőt, amelynek szellemisége mindenütt az egymás iránti elfogadást erősíti.

Fehérgyarmati diákok nyerték török-magyar vetélkedőt
Fotó: Deák Szabolcs
Fehérgyarmati diákok nyerték török-magyar vetélkedőt
Fotó: Deák Szabolcs

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában