Tiszavasvári

2024.04.23. 12:23

Lakóhelyükön térképezhetik fel egészségüket

Az ország legmodernebb szűrőkamionja érkezett Tiszavasváriba.

Miklós István

Forrás: Fotók: Gazdag Mihály

Nem sokkal kilenc óra előtt már hosszú sorok kígyóztak Tiszavasváriban, a Zöldligetben, ugyanis a településre érkezett Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja. A rendezvényen ingyenes szűréseket biztosítanak a lakosságnak. Az emberek több mint ötvenféle átfogó vizsgálaton vehetnek részt, részletes képet kapva az egészségügyi állapotukról. Az eseményen jelen volt dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője, Szőke Zoltán, Tiszavasvári polgármestere és Dankovics Gergely, az egészségprogram igazgatója.

A szervezők nem csupán az ország legmodernebb, mintegy 20 méteres szűrőkamionját hozták el a helyszínre, hanem életmód-tanácsadásra is lehetőség nyílt, a mozisátorban a virtuális technológia segítségével mutatták be az emberi test működését, emellett anatómiai és rendőrségi bemutató is várta a résztvevőket.

Szőke Zoltán polgármester lapunknak elmondta, a városnak nagyon fontos a szűrővizsgálat.

– Egy ingyenes programról van szó, amit ráadásul helybe hoztak a lakosságnak. A vármegyeszékhelyen is elérhetők szűrővizsgálatok, Tiszavasváriban is működik járóbeteg-szakrendelő, ahol különböző egészségügyi szolgáltatásokat lehet igénybe venni. Ugyanakkor ebben a programban sokkal több vizsgálati forma áll rendelkezésre. Azt szeretnénk, ha minél többen férnének hozzá e szűrésekhez, és az már a rendezvény kezdete előtt látszott, hogy minderre óriási igény van. Nagyon sokan gyülekeztek itt a megnyitó előtt, hogy átfogó képet kaphassanak az egészségügyi állapotukról – tudtuk meg a polgármestertől, aki arról is beszélt, hogy nagy erőfeszítéseket tesznek a település egészségügyi ellátásának fejlesztéséért.

Egészségügyi fejlesztések

– Mindannyian szeretnénk minél tovább egészségben élni, és ehhez nem csupán az ilyen programokra van szükség. Hosszú évek óta dolgozunk azon, hogy minél magasabbra emeljük Tiszavasvári egészségügyi szolgáltatásait. A helyi járóbeteg-szakrendelő továbbfejlesztésre fontos célunk, most is éppen átalakítás alatt áll. Van már saját röntgen készülékünk, ultrahangunk, és több orvossal is folyamatban vannak a tárgyalások. Néhány héten belül átadjuk a helyi mentőpontot is, ahol első alkalommal 12 órában állomásozik majd egy mentőautó teljes személyzettel, továbbá hamarosan használatba veheti a lakosság a kívül-belül megújult orvosi rendelőt is – mutatta be a város egészségügyi fejlesztéseit Szőke Zoltán.

Gyors és komplex

– Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 15 éve segíti a lakosságot az egészségi állapotának felmérésében. A legfőbb eszközünk az idén megújult szűrőkamion, ami többek között kardiológiai, szemészeti vizsgálatokra és teljes testanalízisre is lehetőséget biztosít – ezt már Dankovics Gergely programigazgatótól tudtuk meg. Az igazgató arra is rávilágított, a szűrőkamion berendezéseinek korszerűsége nem csupán a vizsgálattípusok számában, hanem sebességében is tetten érhető, ugyanis a legkomplexebb szűrésekkel is végeznek mintegy 45 perc alatt.

– A vizsgálatokhoz nem feltétlenül van szükség TAJ-kártyára, ugyanakkor jó, ha van az embereknél, hiszen ez esetben a laborvizsgálatok eredményét azonnal feltölthetjük az EESZT rendszerébe, továbbá a résztvevők email-címére is elküldjük. A modern felszerelés és a gyorsaság miatt a tiszavasvári program ideje alatt akár 5500 komplex szűrést is elvégezhetünk – hívta fel a figyelmet a programigazgató, majd azt is elárulta, a rendezvényen az idősebb korosztály a Gondosóra programról is tájékoztatást kaphat, sőt a regisztrációra is biztosítanak lehetőséget.

Dr. Vinnai Győző arról beszélt, az egészség a legfőbb érték, és nagyon sok múlik azon, hogy időben eljut-e egy ember a szűrésekre.

Egyéni felelősség

– Akkor is érdemes részt venni az ehhez hasonló programokon, ha valakinek nincsenek aggasztó tünetei, mivel az emberek átfogó képet kaphatnak az egészségi állapotukról, és az esetlegesen lappangó betegségeket is ki lehet szűrni. Tiszavasváriban és környékén is nagyon fontos az egyéni felelősség. A résztvevők magas száma is mutatja, hogy a településen sokan kulcsfontosságúnak tartják az egészséget, s mindez nem csupán az egyéneknek, hanem a nagyobb közösségnek, a társadalomnak is fontos. És hogy miért mondom mindezt? Nemrég néztem meg a statisztikai adatokat arról, hány évet élnek a magyar emberek egészségben. Most nem a várható élettartamról van szó – bár sajnos a tekintetben is lemaradtunk az uniós élmezőnytől –, hanem arról, hány évig él a hazai lakosság betegségmentesen. Megdöbbentett, hogy a férfiaknál ez a szám valamivel több mint 61 év, míg a nőknél 63,6 év. Ez után a lakosság sorra járja az orvosokat, mert betegségek támadják meg őket – ismertette az EU-s statisztikát az országgyűlési képviselő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában