Kemecse

2024.04.15. 07:00

Kemecséről indultak, az óceánig jutottak

A huszadik helytörténeti konferencián a városhoz kötődő személyek vallottak életükről, munkájukról.

M. Magyar László

Fotó: Pulveri Péter archívuma

Egy magára valamit adó város gondol arra is, hogy a településen aktív legyen a szellemi és műveltségi élet, valamint jobban ismerjék meg lakóhelyük múltját a helybeliek. Így indult útjára két évtizeddel ezelőtt Kemecsén a helytörténeti konferencia, amit immár huszadik alkalommal rendeztek meg szombaton a városháza dísztermében. A korábbi tizenkilenc alkalommal valóban a település múltjával, a nemesi családok életével, a történelmi eseményekkel foglalkoztak a tudományos tanácskozás előadói, azonban most gondolt egy merészet Lucza János helytörténész, a konferencia fáradhatatlan főszervezője, s egy huszáros vágással úgy döntött: az idén legyen a mottó ,,Kötődéseink: Az Értől az Óceánig”, s olyan, Kemecséhez erősen kötődő személyek mutatkozzanak be, akik az egykori nagyközségből elindulva képletesen szólva meghódították a világot, vagyis a maguk szakterületén jelentős eredményeket, sikereket értek el. Így kapott meghívást az idei rendezvényre prof. dr. Hajnal Béla, a közgazdaság-tudományok kandidátusa, dr. Hajdu Zsanett biológus, gyógynövényszakértő, Lutter Imre versmondó, előadóművész, költő, producer, drámapedagógus és Simonovits József berepülő-pilóta.

Mielőtt azonban a vendégek meséltek volna életükről és munkájukról, a konferencia résztvevőit köszöntötte műsorával a helyi Hangvarázs Énekkar, majd Lipők Sándor polgármester mondta el köszöntő gondolatait.

Beszédében szólt a város jelentősebb változásairól. Mint elmondta, az önkormányzat szoros kapcsolatot alakított ki a református egyházzal, s az egyház működteti a településen a szociális ellátórendszert, a házi segítségnyújtást, a nappali gondozást, valamint a gyermekintézményeket: a bölcsődét, az óvodást és az iskolát. A fejlődés eredményei között említette a város vezetője az ipari park kialakítását és az oda vezető út elkészítését, ami szükségessé tette egy vasúti átjáró kiépítését is. A fejlesztéssel a település vezetése munkahelyek teremtését tűzte ki célul. A gond csak az, hogy nem megfelelő a térség villamosenergia-ellátása, holott a tárgyaló partnerek, a kínai és dél-koreai cégek rgiaigénye igen nagy.

– A vármegyénket nem iparra tervezték, hanem mezőgazdaságra. A fejlődés érdekében azonban szükség van iparra, nem maradhatunk le a fejlettebb területek mögött, kell a munkahely, hogy a fiatalok itthon maradjanak – fogalmazott Lipők Sándor, aki még arról is beszámolt a konferencia résztvevőinek, hogy elindult az új mentőállomás megépítésének közbeszerzési eljárása. A polgármester bejelentette azt is, hogy a helytörténeti konferencia szervezői, Lucza János és Márkusné Tóth Gizella átadják immár a stafétát két fiatalnak, Pokoraczkiné Petró Renátának és Hajdu Gabriellának, s megköszönte Lucza János Márkusné Tóth Gizella két évtizedes munkáját.

A két szakember két évtizedes elkötelezett, lelkiismeretes és szerteágazó munkáját megköszönte Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke is. Kiemelte a két kovászember áldozatos munkáját. Kovászembernek nevezte Lipők Sándor polgármestert is, aki sokat tett a város fejlődése érdekében.

– A honismereti konferenciát inkább nevezném honszereteti konferenciának, hiszen a tanácskozások megszervezéséből visszaköszön a hon szeretete. A beregi nagyszüleim gyakran hangoztatták, akkor teljes az élet, ha megvan a hit, a család, a szülőföld hármas egysége. Ha valamelyik hiányzik, Isten nem tekint le ránk derűs szemmel. A mai konferencián a hangsúly a szíven és a kötődésen van. Erőt onnan merítünk, onnan viszünk magunkkal, ahonnan származunk.

Befejezésül hadd idézzem Tiszai Nagy Menyhért gondolatait, amit a fiának írt: ,,Hidd el nagyon jó embernek lenni Diófák alatt kis füvek mentén vigyázni békát gyíkot bogárt hogy el ne taposd Betyártanyát ütni árokparton s tudni hogy vérem egy új ágban kergeti már a bennem elfáradt ábrándokot. Mert mit annyit kerestem Hol van a mindenség. Egy gondolat egy lépés és egy megőrzött fűszál, amit akkor szád szegletében rágtál nem kérdi ki érti az eszünket túléri.”

(A konferencia előadásaira később még visszatérünk.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában