Nyíregyháza

2024.04.23. 11:30

Elismerték a közéleti munkáját

Balogh Albert számára sokat jelent a kitüntetés.

L. Tóth Lajos

Balogh Albert

Forrás: Balogh Albert archívuma

Rangos elismerés illette Balogh Albertet. Az indoklás szerint „a közéletben több évtizeden keresztül betöltött társadalmi szerepvállalásért, valamint a roma emberek társadalmi integrációjának elősegítése érdekében végzett tevékenységéért részesült érdemi elismerésben”. Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és Balogh Artúr, a megyeszékhely roma nemzetiségi önkormányzatának elnöke hagyta jóvá a díjat, ami remek apropót kínál a számvetésre a kitüntetett részéről.

– Idestova 33 esztendeje egyedül vezetek egy érdekvédelmi irodát Nyíregyházán, a Mártírok terén. A több mint három évtized alatt a mindenkori vezetőkkel kiváló volt a munkakapcsolatot, akikkel a mai napig jó baráti viszonyt is ápolok. A közéleti elismerés egy visszaigazolás nekem, mások is megbecsülik a munkámat – mondta Balogh Albert, aki a 80. életévét tapossa, de több esztendőt is letagadhatna. Napi rendszerességgel mozog, kerékpározik, igyekszik megtalálni a testi-lelki egyensúlyt.

– A rendszerváltozás idején a Magyar Cigányok Demkratikus Szövetségében töltöttem be szerepet, az országos önkormányzat alelnöke lehettem. Soha nem szégyelltem, hogy Magyarország első roma országgyűlési képviselője, Horváth Aladár felkérésére kerültem egy roma polgárjogi alapítványhoz. Akkoriban dr. Náday Gyula volt az MCDSZ elnöke. Mindkettejüknek sokat köszönhetek. Büszke vagyok arra, hogy annak idején a roma nemzetiségi önkormányzati választásokon az országos összevetésben a második legtöbb szavazatot kaptam. Soha nem szoktam ezzel dicsekedni, de jó érzés visszagondolni minderre. Mindig arra törekedtem, hogy a kiszolgáltatott helyzetbe került, hozzám forduló embereken segítsek. Az eltelt sok év alatt sikerült eredményeket felmutatnom, ehhez pedig kellett a nyugodt, békés családi háttér. Öt gyermeket neveltünk fel, köztük vannak diplomások, orvos, jogász, vállalkozó, közgazdász, a Világbank tanácsadója. Tősgyökeres rakamazi vagyok, három cikluson keresztül voltam a helyi kisebbségi önkormányzat elnöke. Az Atlas Hungarico Egyesületet vezetem, ennek sokrétű a tevékenységi köre az oktatástól a foglalkoztatáson át az egészségügyig. Sokat köszönhetek dr. Vass Miklósnak, aki díjmentesen intézi a jogi ügyeket. Nagyon jó munkakapcsolatot alakítottunk ki Seszták Oszkárral, a vármegyei közgyűlés elnökével. Úgy érzem, tudni kell időben letenni a lantot, ebben az esztendőben szeretnék majd háttérbe vonulni a közéletből, addig is keresem az utódomat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában