2024.03.17. 20:00
Kalciumtól a folsavig - kiegyensúlyozottan étkezni a baba és a mama egészségéért
Az egészséges táplálkozásra nevelés már a várandósság ideje alatt kezdődik, ezért nagyon fontos, hogy a leendő édesanya hogyan és mit eszik.
Forrás: Illusztráció: Shutterstock
Már rég megdőlt az a tévhit, hogy a baba megérkezéséig két ember helyett kell ennie, az viszont igaz, naponta 500-600 kalóriával többet kell fogyasztania, mert ez szükséges a magzat fejlődéséhez. Az azonban nem mindegy, mi adja a plusz kalóriát, ugyanis a baba és a mama egészsége is egyformán fontos. Kerüljön a várandós anyuka szervezetébe megfelelő mennyiségű, minőségű vitamin és ásványi anyag, s megfelelő arányban szénhidrát, rost, zsír és fehérje – tanácsolja Kubányi Jolán táplálkozástudományi szakember. Meddig fogyasszon az újszülött anyatejet, vagy ha nem megoldható, mivel lehet helyettesíteni, s mikor jön el az a pont, amikor megkezdődhet a hozzátáplálás. Erről is kérdeztük mai podcastvendégünket, a Magyar Dietetikusok Ország Szövetségének volt és egyben tiszteletbeli elnökét, a Táplálkozástudományért Alapítvány elnökét.