Nyíregyháza

2023.10.24. 14:00

Távoli tájak hallgatói az egyetemen

A világ minden tájáról érkeztek fiatalok, hogy nálunk szerezzék meg a céljaikhoz szükséges tudást.

Miklós István

A nemzetköziesítés az elmúlt években alapvető jellemzője lett a felsőoktatásnak szerte a világon, és ez növelheti az intézmények versenyképességét is. Ezt ismerte fel a Nyíregyházi Egyetem vezetése is, és a mögöttünk álló időszak munkájának köszönhetően a vármegyeszékhely felsőoktatási intézménye egyre ismertebb és népszerűbb lett a külföldi hallgatók körében. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy több mint húsz országból érkeztek fiatalok Nyíregyházára, hogy az itt megszerzett tudással valósítsák meg álmaikat. A külföldi hallgatókat kedden köszöntötték az intézményben. A rendezvényen jelen volt dr. Szabó György, a Nyíregyházi Egyetem rektora, Halkóné dr. Rudolf Éva kancellár, dr. Barabás László, Ausztria tiszteletbeli konzulja, dr. Kovács Zoltán általános rektorhelyettes és dr. Kiss Kálmán főiskolai tanár.

A rendezvényen dr. Szabó György rektor köszöntötte a hallgatókat, akik később országonként is bemutatkoztak.

A rektor beszédében kiemelte, a nemzetköziesítés és a kulturális sokszínűség a fiatalok kompetenciáit is bővíti.

Élen jár az intézmény

– Önök egy rendkívül nagy múltú országba érkeztek, ami gazdag hagyományokkal rendelkezik. A magyar kormány egy évtizede indította el a Stipendium Hungaricum programot, hogy népszerűsítse a hazai felsőoktatást szerte a világon. Ez a program ma már közel 90 ország fiataljainak érhető el. Az egyetem vezetése is rádöbbent, mekkora potenciál rejlik a nemzetköziesítésben és a külföldi hallgatókban, és már ez a szemlélet a kezdeti bizonytalan lépések után mindennapjaink részévé vált. Az angol nyelvű oktatási programjaink számával, s az elnyert Stipendium Hungaricum intézményi licenccel, továbbá az egyre nagyobb számban hozzánk érkező külföldi hallgatókkal a nemzetköziesítésben élen járó haza intézmények sorába tartozunk – hívta fel a figyelmet dr. Szabó György. Kiemelte: a pandémia számos nehézséget okozott az elmúlt években, s úgy tűnik, a vírus okozta bizonytalanság továbbra is része az életünknek, ám a külföldi hallgatók igen messziről érkezve is vállalták a hazánkba utazással járó nehézségeket annak érdekében, hogy megvalósíthassák a céljaikat.

Megismerhetik a kultúránkat

– Köszönjük, hogy a Nyíregyházi Egyetemet választották, reméljük, sok barátra lelnek nálunk, felfedezik a kultúránk és a város szépségeit. Az egyetem vezetése és tanárai mind azon fáradoznak, hogy segítsék a külföldi hallgatók beilleszkedését. Tudom, hogy a mindennapokban sok nehézségbe ütköznek, hiszen eltérő a kultúra, nem olyan az időjárás, mint amit otthon megszoktak, de a kollégáim, a mentorcsapat mindent megtesz annak érdekébe, hogy átsegítse a nemzetközi hallgatókat e nehézségeken. Azon is dolgozunk, hogy a campus komfortosabb és szerethetőbb legyen a hallgatóinknak. A terveink között szerepel, hogy a fejlesztésekkel egy digitális egyetemmé váljunk a jövőben. A nemzetközi hallgatók mostantól az egyetem polgárai közé tartoznak, akik megismerhetik hazánk értékeit, többek között a gazdag anyanyelvünket is. Remélem, a tanulmányaik végén visszatekintve is úgy látják majd, megérte Magyarországot, a Nyíregyházi Egyetemet választani – tette hozzá a rektor.

A külföldi hallgatók táborát erősíti Demirel Mükerreu Cansu, aki négy társával érkezett a Nyíregyházi Egyetemre Törökországból. Lapunknak elmondta, a vármegyeszékhelyen biológiát tanul, ami sokaknak egy nehéz terület, de nem ijed meg a kihívásoktól.

Meg sem áll a PhD-ig

– Többektől hallottam, hogy egyre kevesebben választják ezt a tárgyat a nehézségei miatt, de engem már nagyon régóta érdekel ez a terület, s talán emiatt is könnyebb a sokszor „száraz” tananyagot elsajátítanom. Nyíregyháza egy viszonylag kis város – legalábbis az otthoniakhoz képest –, ám kifejezetten varázslatos az itteni környezet. A város közel van a természethez, az egyetem pedig még ennél is közelebb, gyakorlatilag egy erdő közepén fekszik, ami nekem rengeteg energiát ad. Nagyon szeretem ezt a nyugalmat, sok időt tölteni a természetben, és az egyik olyan pont, ami miatt nagyon örülök, hogy itt lehetek. A sok tanulás mellett jól esik egy kicsit kikapcsolódni, már csak azért is, mert a jövőben mikrobiológus szeretnék lenni. Ez nagyon sok munkával jár: az alap után jöhet a mesterképzés, és most úgy gondolom, meg sem állok a PhD-fokozatig – engedett betekintést a terveibe a fiatal lány.

A nemzetközi hallgatók rendkívül eltérő célokkal érkeztek. Sokan az angol nyelvet szeretnék elsajátítani, míg mások mérnökként képzelik el magukat a jövőben, és olyanok is voltak szép számmal, akik a méltán híres pilótaképzésben vesznek részt honfitársaikkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában