2023.09.15. 17:30
Helyben teremtenek maradandó értékeket
A rendezvényen termelők és vállalkozók meséltek arról, milyen út vezette őket sikerre.
Fotó: Gazdag Mihaly
Különleges szakmai napot rendeztek Nyíregyházán pénteken, a Continental Arénában. A Made in V4 – Legyen a helyi termék a közös értékünk! elnevezésű nemzetközi projekt rendezvényén a helyi termelők és vállalkozások fejlesztésére, a gazdasági kihívások kezelésére kialakított legjobb gyakorlatokat oszthatták meg egymással a résztvevők. A délután egy gazdatúrával zárult, ahol az előadók telephelyeit keresték fel a program résztvevői. Ennek célja az volt, hogy a helyi termelők és szolgáltatók jobban megismerjék egymás tevékenységét, tapasztalataikat pedig megoszthassák egymással.
Változatos előadások
A színes előadásokban a jelenlévők betekintést nyerhettek a méhészet rejtelmeibe, a Kerekréti Méhészet és a Boda Méhészet jóvoltából, a gyógygombák különleges és kihívásokkal teli világába, a Szondi-család gyógyhatású gyógy- és biogomba-gazdaságának köszönhetően, de szó volt a környezettudatos háztartási tisztítószerekről is a nyíregyházi a Cudy Future Kft. prezentálásban. A népi mesterségek modern formáival is megismerkedhettek az érdeklődők, hiszen Sályi Róbert szatmárnémeti keramikus színpompás kerámiáiban lehetett gyönyörködni, s a mester azt is elárulta, miért választotta feleségével, Sályi Pannával ezt a tradicionális hivatást.
Szondiné Tóth Ágnes fitoterapeuta, a Szondi-család biogomba-gazdaságának tulajdonosa elmondta, jelenleg nyolc gombafajt termesztenek, melyek közül öt bio minősítéssel rendelkezik.
Jótékony hatásai vannak
– A világon több mint ötmillió gombafaj létezik, ám csak 12 olyan van, ami tartalmazza a béta-glükán nevű hatóanyagot, s így jótékony hatással bír a szervezetünkre. Mi ezek közül többet is termesztünk, mivel az említett hatóanyag mellett a gombákban rengeteg vitamin van, antioxidánsként is kiválóak. A béta-glükánok a betegségek megelőzésében lehetnek a szervezetünkre, ahogy azt a keleti kultúra is kiemeli. Éppen ezért nem akkor kell e termékek felé fordulnunk, amikor már nagy a baj, hanem preventív jelleggel kell őket alkalmazni – hívta fel a figyelmet a fitoterapeuta, akitől azt is megtudtuk, a gyógygombák e hatóanyaga jó az emésztőrendszernek, támogatja a szív- és érrendszert, sőt különféle gyulladásos megbetegedések esetén is jótékony hatása van.
Helyi termelők határon innen és túl
Fotók: Gazdag Mihály– Több mint egy évtizede született meg bennem a természetes hatóanyagokból készült tisztítószerek megalkotásának a gondolata. Előtte különféle laboratóriumokban dolgoztam, részt vettem a fejlesztés fázisaiban is, ám azt tapasztaltam, a hagyományos szereknél háttérbe szorul, hogy a terméknek milyen hatásai lehetnek hosszú távon az emberre – ezt már Kulcsár Ildikó vegyész, a Cudy Future Kft. ügyvezető-tulajdonosa árulta el a jelenlévőknek. A nyíregyházi vállalkozás ma már több mint 300-féle környezettudatos háztartási terméket forgalmaz, s az elhivatott munkájukat a Green Brand díjjal is elismerték.
Hosszú utat jártak be
– A természet megad nekünk mindent, ami a tisztítószerek gyártásához szükséges, nincs szükségünk semmilyen szintetikus anyagra. Mindez nagyon fontos, hiszen vigyáznunk kell a bolygónkra – ahogy az ismert mondás is tartja, a Földet nem örökbe, csupán kölcsön kaptuk az unokáinktól – hívta fel a figyelmet Kulcsár Ildikó.
Mintegy 30 éve ismerkedett meg az agyaggal Sályi Róbert és felesége, Panna, s mint mondta, mindez egy játéknak indult.
– A játékból egy nagy kaland, végül vállalkozás lett. Emlékszem, a kézműves vásárokon hobbistaként irigykedve figyeltük a fazekasokat, s úgy éreztük, ideje továbblépni, a tudásunkat fejleszteni. Az ilyen mesterségek általában családon belül öröklődnek, a tudás apáról fiúra, anyáról lányára szál, nekünk azonban mindent az alapoktól kellett megtanulni – mesélt a kezdetekről a mester.
Mint mondta, sok munka és alázat vezetett ahhoz, hogy ma vállalkozóként dolgozhatnak, és úgy véli, nincs olyan mesterség, amit alázat nélkül lehetne végezni. MI