2023.09.16. 12:06
A tirpák finomságokról szól a fesztivál második napja
Nyírségi lapcsánka, töltött káposzta, sült puliszka és tirpák burger. Ez csak néhány étel abból a ötvenből, amit megkóstolhatnak a Tirpák Fesztivál második napján a Kossuth térre látogatók.
Fotó: Dodó Ferenc
Németh József a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke köszöntőjében azt mondta: „Legyen a tér a béke szigete, egy nagy fehér terített asztal.” Ezzel kívánt a versenyzőknek jó főzést, a kóstolóknak pedig jó étvágyat.
Hozzátette: – „Fontosak az ilyen gasztronómiai rendezvények, mint a Tirpák fesztivál, mert az a nép, amely nem ápolja hagyományait nem érdemli meg a jövőjét.” A tirpák ételeket, azok elkészítési módját meg kell őrizni az utókornak – emelte ki és hozzáfűzte, szombaton a taps a szakácsoknak jár.
Mint az kiderült, a versenybe szálló csapatok 12 óráig tálalják fel a zsűri előtt a főként káposztából, füstölt húsokból, almából, dióból és szilvából készült ételeiket. A bírák között neves séfek, olimpián is megmérkőző mesterszakácsok ültek, aki egy előre meghatározott szempontok szerint értékelik a finomságokat.
A gasztroesemény megnyitóján dr. Kovács Ferenc polgármester megjegyezte, az elmúlt időszakban minden hétvégén színvonalas rendezvények színesítették Nyíregyháza egyébként is nyüzsgő életét, s már a következő 2 hétvégére is foglalt a Kossuth tér. Örömét fejezte ki, hogy együtt ünnepelhetnek testvérvárosaikkal a tizedik, egyben jubileumi Tirpák Fesztiválon.
Beregszászról, Gorlicéből, Nagybányáról, Nagykaposról, Szatmárnémetiből, Ungvárról és Bielsko-Białaból érkeztek a vendégek, közülük többen is hazai ízeikkel szálltak versenybe.
A szombati rendezvényt is kísérik programok, a pénteki Korda György és Balázs Klári koncerten egy talpalatnyi hely nem volt a belváros főterén, a szombat esti Rúzsa Magdi koncert ugyancsak csalogató.