Nyíregyháza

2023.08.19. 12:07

Hiánypótló történelmi film készült az Árpád-ház felemelkedéséről, nyíregyházi szereplővel (videó)

Augusztus 20-án, délután 15 órakor a Duna televízió ünnepi műsorkínálatában debütál az Árpádok felemelkedése című történelmi ismeretterjesztő film, amelynek szereplői között egy nyíregyházi pedagógus is helyet kapott.

Szon.hu

Minden nép számára felemelő érzés megismerni saját eredettörténetét, nem csoda, hogy már középkori krónikásaink is fontosnak tartották a magyarság első történeteinek lejegyzését. Közös emlékezetünkben élénken élnek a mondáink: a turulmadár, a csodaszarvas mítoszai, Álmos és Árpád vezér pedig a korai magyar történelem első ismert államférfiai.

A 9-10. század történetét átfogóan bemutató ismeretterjesztő film mindezidáig mégsem készült. Ezt a több évtizedes hiányt pótolja az Árpádok felemelkedése, amely illusztrált jelenetekkel, ismeretterjesztő módon ered Álmos, Árpád, és a magyarság nyomába. A filmben a jól ismert regéinken túl, a korabeli források feldolgozásával, jeles szakemberek közreműködésével kerül bemutatásra a magyarok korai történelme, és a következő évszázadokat meghatározó Árpád nemzetség egyedülálló felemelkedéstörténete is.

„Büszkék vagyunk rá, hogy neves szakemberek, hagyományőrzők és szakmai intézmények álltak a filmünk mögé. Olyan, korábban filmben még nem látott nemzeti kincsekkel forgathattunk, mint Anonymus Gesta Hungaroruma, vagy Kálti Márk Képes krónikája. A kameráink előtt a szó szoros értelmében megelevenedett a magyar történelem: első stábként készíthettünk szuperközeli felvételeket ezekről a hét-nyolcszáz éves krónikákról. Bízunk benne, hogy korábbi munkáinkhoz hasonlóan ez a filmünk is integrálódhat a magyar oktatásba” – mondta Takó Sándor, a film ötletgazdája, producere.„A film példaértékű összefogás eredménye. Sudár Balázs történész szakmai irányításával azon dolgoztunk, hogy átfogóan, továbbá illusztrációs jelenetekkel mutassuk be ezt a nemzetünk számára jelentős témát. Korábbi filmjeinkkel számos előadást tarthattunk iskolákban, így megtapasztaltuk, hogy a diákok beleélését egy adott korszakba nagy mértékben segíti egy-egy rövid illusztráció. A korhű ábrázoláshoz hozzájárultak Tompa Balázs, Mestellér János és Kiss Attila vezetésével a korszak kiváló hagyományőrzői. 

Így tudtuk megjeleníteni Árpád vezért is, akit Csórics Balázs színész alakít

– nyilatkozta Bárány Krisztián, a film forgatókönyvíró-rendezője.

Az alkotás kiemelt szakmai partnerei voltak: a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, az Anda Lovas Sport Egyesület, a Foedus Orientalis Kulturális Egyesület, a Károly Róbert Hagyományőrző Egyesület, valamint a Zengő Nyíl Íjászegyesület, továbbá Apátistvánfalva Önkormányzata.

A filmben megszólaló szakértők: Sudár Balázs, Zsoldos Attila, Bácsatyai Dániel a Bölcsészettudományi Kutatóközpont történész munkatársai, B. Szabó János a Budapesti Történeti Múzeum történésze, Csáji László Koppány kulturális antropológus, Révész László a Szegedi Tudományegyetem régészprofesszora, Szenthe Gergely és Soós Bence a Magyar Nemzeti Múzeum régészei, továbbá Cs. Andrási Réka a Türr István Múzeum régésze és Szilágyi Krisztián Antal régész.

A dokumentumfilm a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült. Gyártója a Csillagos Ötös Film, producere Takó Sándor, forgatókönyvírója-rendezője Bárány Krisztián, szakértője Sudár Balázs, narrátora Csernák János, zeneszerzője Cseh István. Az alkotásban a Nyíregyházi Waldorf Iskola pedagógusa, Türk Ferenc is szerepel, mint hagyományőrző - áll a stúdió közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában