Helyi közélet

2023.07.24. 08:06

Parlagfű-allergiás vagy? Ideje felkeresned az orvost!

Virágzásnak indult a növény, vagyis az erre érzékenyek már produkálhatnak tüneteket. Éppen ezért annak, aki allergiás a parlagfűre, érdemes mielőbb megkezdenie a gyógyszeres kezelést.

Szon.hu

Elkezdődött a parlagfű virágzása.

Forrás: Forrás: pixabay

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatása szerint a parlagfű pollenkoncentrációja július utolsó hetében több helyen is elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. Ezért a parlagfűre érzékenyek már számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére. Éppen ezért, aki allergiás, keresse fel a kezelőorvosát, aki pedig parlagfűmezőre bukkan, az jelentse azt be, a növény irtása ugyanis kötelező! -olvasható a ripost.hu oldalán

A parlagfű allergiásoknak ideje elkezdeni gyógyszert szedni. 
Forrás: Forrás: ripost.hu

A parlagfű-allergiásokra nehéz időszak vár

Az idei évben a parlagfű tömeges pollenszórása várhatóan augusztus első napjaiban veszi kezdetét, ekkor már országszerte tüneteket okozhat a parlagfű virágpora. A szezon erősségét nagyban befolyásolja az augusztus és szeptember hónapok időjárása. A pollenterhelést a tartósan esős időszakok átmenetileg visszavethetik, azonban a záporok, zivatarok csak rövid időre tisztítják meg a levegőt. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható. Az NNK azt javasolja, hogy az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a parlagfű virágporára érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést, vagy keressék fel a kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében.

Itt érdemes tájékozódniuk az allergiásoknak

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR+) térképes előrejelzése idén is segíti az allergiásokat, így könnyebben felkészülhetnek a várható tünetekre, azok kezelésére, illetve megtervezhetik utazásaikat. A riasztási rendszer itt található.

Kötelező irtani a parlagfüvet

A kifejlett parlagfű terjedése ellen a leghatékonyabban felmagzás előtt, bimbós vagy virágos állapotában végzett kaszálással lehet védekezni, ami a földhasználóknak jogszabályban előírt kötelezettsége. A lakosság által észlelt parlagfüves területek a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) vagy a PME (Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület) oldalán keresztül könnyedén bejelenthetők. A bejelentésről a rendszer belterület esetében a területileg illetékes jegyzőnek, külterületnél pedig a területileg illetékes földhivatalnak küld azonnal jelzést. Ezáltal az eljáró hatóság késedelem nélkül lefolytathatja a helyszíni ellenőrzést, indokolt esetben pedig megindítják az eljárást.

A parlagfű virágzása júliustól szeptemberig tart.
Forrás: Forrás: ripost.hu

Mire számíthat az, aki nem irtja ki a parlagfüvet a földjén, kertjében?

Megszűnt a türelmi idő a parlagfű elleni védekezésben, vagyis a tulajdonosoknak folyamatosan, egész évben gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanukon megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot fenntartsák - írja a Nébih. Azokon a területeken, ahol ennek nem tesznek eleget, a hatóság növényvédelmi bírságot szabhat ki. A bírság mértéke 15 ezertől 5 millió forintig terjed.

Applikáción is lehet bejelentést tenni:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában