Kelet-retró

2022.07.15. 16:00

Mátyás király aranyforintjára bukkantak Leveleken

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

1962. július 15., vasárnap

Figyelmességből vizsgáztatnák a nyíregyházi villamosvezetőket

A Vasgyár utcai megállónál szép számmal összejöttünk, mire befutott a villamos. Roham elől, roham hátul, sikeresen fent vagyunk mindannyian. A hátsó végről törtetek a kocsi belsejébe, hogy hely jusson az utánam jövőknek is... 

Indít a vezető. E percben a szemben jövő kismama karonülő kisbabáját kapom el, mert másik kezébe 5 év körüli kisfia kapaszkodik, s egyensúlyát vesztve, valami kapaszkodó után nyúlna ösztönszerűen. A gyerek már nálam, s mivel el tudtam kapni egy kapaszkodót, a nekem zúduló idős bácsi sem tud már kizökkenteni visszanyert egyensúlyi helyzetemből. 

Indított a vezető... Őszintén szólva, ilyen és hasonló tapasztalatok után egyes villamosvezető kartársaknak még egy vizsgát javasolnék: szolgálatteljesítés közbeni figyelmességből.

1982. július 15., csütörtök

Mátyás király aranyforintjára bukkantak Leveleken

Mátyás király 1471-1481 között Nagybányán vert aranyforintja került elő a napokban Leveleken az iskolaudvar rendezése közben. A leletet a leveleki 2963 számú Zalka Máté Úttörőcsapat tagjai a nyíregyházi Jósa András Múzeumba juttatták el, ahol a jó szemű kis pajtásokat a megyei múzeumigazgatóság pénzjutalomban részesítette.

1992. július 15., szerda

Jó ideje már hiába pillantanak föl az emberek a nyíregyházi fényújságra, nem működik, nem közvetíti fénybetűivel a híreket, reklámokat
Járművek találkozása Balsán

2002. július 15., hétfő

Mozgott a föld Pátrohán és Aranyosapátiban 

Szombat éjszaka hangos dörrenést követően kisebb rengés rázott meg a megyében több települést. Pátrohán a Bedő család tagjai a ház előtt lévő több mázsás kiszáradt farönkön ültek, amikor hallották a dörgést. Bedő Istvánné elmondta, először azt hitte, azért billent meg alattuk a kiszáradt fa, mert a közeli vasúton tolatás közben történhetett valami. Később egy repülő haladt el a magasban, arra gondoltak, a dörejt az okozta. Csak azt nem értették, a többmázsás rönk hogyan jött mozgásba. Éjszaka volt, még nem volt fél tizenkettő, amikor hallották a zajt. Még a szomszédos telek kerítésének léceit is megrázta a rengés. 

A közelben lakó Abrudán Péterné a melegtől alig tudott pihenni, ezért ajtót-ablakot nyitva tartott. Ő is hallotta a dörgést, ő robbanásra gyanakodott, mert az ablakok megremegtek. Később látott egy csapat fiatalt és azt hitte, ők csináltak valamit. Hallott róla, hogy közel negyven éve már egyszer volt a településen nagyobb erejű földrengés. 

Akadt olyan olvasónk, aki Rétközberencsről telefonált szerkesztőségünkbe, mert ők is megriadtak a zajtól. Az Aranyosapátiban lakó Szilágyi Józsefné nagyon megrémült a zajtól. Elmondta, kissé fulladt a hőségtől, ezért nem tudott aludni, amikor egy nagy zúgásra lett figyelmes. Megriadt, azonnal öltözködni kezdett és sírva hagyta el a házát. Csak jóval később mert visszatérni hajlékába. 

A Szeizmológiai Obszervatórium mérése szerint negyed tizenegykor keletkezett a Richter-skála szerinti 2,2-es földrengés. Az obszervatórium mérése szerint a Pátroha és Aranyosapáti között fekvő Kisvárdáról nem érkezett jelzés a rengésről. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában