Nyíregyháza

2021.05.19. 20:00

Színes jövőkép az egyetem előtt

Fenntartói modellt vált a Nyíregyházi Egyetem, s így szélesebb lesz a mozgástere.

MI, TG, LTL

Vass Renátó HÖK-elnök, dr. Kovács Zoltán általános rektorhelyettes, Vassné dr. habil. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora és dr. habil. Minya Károly, a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettese is a felsőoktatási intézményt népszerűsítette | Archív fotó: Pusztai Sándor

Fotó: Pusztai Sándor

Rendkívüli szenátusi ülésen döntöttek arról februárban, hogy kezdeményezik a Nyíregyházi Egyetem fenntartói modellváltását, azóta pedig erről már kormánydöntés is született.

A modellváltás nem jelenti azt, hogy tisztán alapítványi vagy magánegyetemmé alakulnánk, az állami fenntartású alapítványi formánál megmarad az önállóságunk, miközben az eddiginél sokkal szélesebb mozgásterünk lehet a gazdálkodásban, és hasonlóképp az eddigiekhez, az államilag finanszírozott hallgatói helyeink is megmaradnak

– emelte ki a legfontosabbakat Vassné prof. dr. habil. Figula Erika rektor.

A Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke prof. dr. Mészáros József, a Barankovics István Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Magyar Államkincstár korábbi elnöke lett, tagjai dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, Schanda Tamás miniszterhelyettes, Bárány László, a Master Good Kft. tulajdonosa, és dr. Kovács Barnabás, a Széchenyi István Egyetem Budapesti Innovációs és Képzési Központjának vezetője.

A felsőoktatási intézmény fenntartója a Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány lehet augusztus 1-jétől. Vassné prof. dr. habil. Figula Erika rektor a modellváltásról elmondta, hogy térségi szellemi központtá szeretne válni a campus.

Rendeznék a béreket is

– Az alapítványi rendszer történelmi léptékű egyetemi fejlesztéseket tesz lehetővé. Az egyetem ingatlanjai saját tulajdonba kerültek, így a hasznosításuk rugalmasabb lehet, mint a korábbi rendszerben, és az előző konstrukció gazdasági korlátai – mint például a közbeszerzés – is elhárulnak. Önálló gazdálkodásra nyílik lehetőségünk, hitelt vehetünk fel, pénzt köthetünk le. Bízunk benne, hogy a kollégiumunk és a hotel is a mi fennhatóságunk alá kerül, ezáltal az anyagi nehézségeink is csökkenhetnek.

Vass Renátó HÖK-elnök, dr. Kovács Zoltán általános rektorhelyettes, Vassné dr. habil. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora és dr. habil. Minya Károly, a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettese is a felsőoktatási intézményt népszerűsítette | Archív fotó: Pusztai Sándor

– A béreket is rendezni akarjuk, hiszen az egyik legnagyobb gondunk a csökkenő hallgatói létszám mellett az, hogy a kollégák nyugdíjba vonulása után nincs utánpótlás. Versenyképesebb bérekre van szükség. A három határ területéről is szeretnénk hallgatókat csábítani az intézménybe. A cégekkel, kutatóhálózatokkal további kapcsolatok kiépítését tervezzük. A terveink között szerepel, hogy a Nyíregyházi Egyetem ökoegyetemmé váljon, amihez energetikai beruházásokra, szemléletformálásra van szükség.

– A gondoskodó kollégium lényege, hogy a diákok az egész tanulmányi időszakukat nálunk töltenék, és diplomával a kezükben távoznak az intézményből. Közép-Kelet-Európa egyetlen Lego Education Stúdiója a mi egyetemünkön van, ezt oktatási-módszertani kutatóközponttá kívánjuk fejleszteni, és akár nemzetközi kutatóhálózatot létrehozni, hogy a társegyetemeken és az ország pedagógusképző intézményeiben taníthassák ezt a módszert. Rengeteg tervünk van a távoktatás fejlesztésére is, a pilótaképzésben is vannak céljaink – tette hozzá.

Rengeteg benne a potenciál

Bárány László is tagja a Nyíregyházi Egyetem kuratóriumának. A Master Good tulajdonos-ügyvezetőjének alapvető célja, hogy az egyetemi képzés, azon belül is az agrárszakképzés a jelenleginél piacvezéreltebbé váljon, és a gyakorlati oktatás kerüljön az előtérbe.

– Nagy megtiszteltetésnek vettem a felkérést, és ez nem csak amolyan udvariaskodás. A kuratóriumi tagságot kihívásnak, feladatnak fogom fel, amit szeretnék eredményesen végezni – fogalmazott Bárány László, akitől megtudtuk, hogy a tagok már túl vannak két kuratóriumi egyeztetésen.

– Egyes telephelyeinket felajánlottam az egyetemnek, hogy azokat a jövőben tangazdasági formában használhatják. Itt a hallgatók megismerkedhetnek a munkafolyamatainkkal, és hasznos gyakorlati tapasztalatokkal gazdagodhatnak.

Célom, hogy a Nyíregyházi Egyetemen a piacvezérelt oktatás kerüljön a fókuszba

– emelte ki a cégvezető, aki szerint a rendszerváltás után, a privatizációs időszakban a hazai egyetemek eltávolodtak a gyakorlattól, elvesztették versenyképességüket azért, mert nem a piaci igények szerint alakították ki a képzési struktúrájukat.

– Ezen a duális képzés változtatott, de még rengeteg ebben a potenciál – nyomatékosított Bárány László. Hozzátette: a Master Good közép- és felső vezetőinek átlagéletkora negyven év alatt van, így biztosan szót értenek majd a hozzájuk érkező hallgatókkal.

– Nem nyaralni érkeznek hozzánk az egyetemisták, és nem „az itt kell aláírni, és már itt sem vagyok” rendszerben gondolkodunk – nyomatékosított a cégvezető, aki szerint az elmúlt évtizedekben az egyetemek diplomagyárakká váltak és nem kérdezték meg a piacot, hogy milyen „termékre” van szükségük.

– Bízom benne, hogy ez a szervezeti megújulás a Nyíregyházi Egyetem számára egy jelentős mérföldkő lesz a fejlődés útján – mondta a Master Good tulajdonos-ügyvezetője.

Új fejlődési korszak indul

Dr. Kovács Ferenc is kuratóriumi tag lett.

– Amióta polgármester vagyok, a feladatomnak tekintettem, hogy a város érdekében lehetőségeim szerint segítsem az egyetemet, korábban még főiskolát. Sajnos, az elmúlt 15 év nem volt túl sikeres az egyetem szempontjából, ezért is örülök, hogy lehetőség nyílt az alapítványi modellváltásra.

Megszabadulhat a nagy terhektől, különösen a 2010 előtti, szocialisták által kötött, előnytelen szerződésekkel megvalósított PPP-projektek terheitől.

– Az új működtetési struktúrától és a kormány támogatásától azt remélem, hogy rövid időn belül sikerül megoldani az egyetem mindennapos pénzügyi problémáit. Egy új fejlődési korszak indulhat el az egyetemen. Ez a fiatalok, valamint Nyíregyháza és a megye jövője szempontjából is nagyon fontos, hiszen a mi campusunk az országos átlagnál is magasabb számban a megyéből vonzza a hallgatókat. Az a törekvésünk, hogy aki itt végez, itt helyezkedjen el, itt találjon munkahelyet, itt alapítson családot. A legfontosabb cél az, hogy az egyetem piacképes, színvonalas, a munkaerőpiacon is értékes diplomát adjon. A rendelkezésre álló modern infrastruktúra, a jelenlegi hallgatói létszám dupláját is képes befogadni.

– Régóta szorgalmazom, hogy az egyetem a gazdasági szféra szereplőivel szorosabb együttműködést folytasson. Ezért örülök, hogy az öttagú kuratórium tagja Bárány László, a Master Good cégcsoport tulajdonosa. Itt vált nagyvállalkozóvá és épített fel családjával együtt egy közép-európai szinten is meghatározó céget, amely az elmúlt tíz évben létrehozott egy példaértékű agrár-, élelmiszeripari képzési programot. Tárgyaltunk arról, hogyan lehetne ezt az egyedülálló programot az egyetemen tanulók számára is hasznosítani.

– A kuratórium azért dolgozik majd, hogy az egyetem biztos jövőképpel, jó pozíciókkal, átgondolt stratégiával, a hallgatói létszámot is lényegesen emelve, olyan színvonalas oktatást valósítson meg, ami – és ez a legfontosabb – a piacképes diplomát jelenti. Olyan egyetemre van szükség, ami bizonyos szakterületeken országosan is a legjobb színvonalat jelenti majd. Jó példa erre a már most is elismert nyíregyházi pilótaképzés – tette hozzá végezetül dr. Kovács Ferenc.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában