Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.05.25. 20:00

Gyermekeltűnés: az országos rangsor élén végzett Szabolcs-Szatmár-Bereg

Tavaly rekordszámú eltűnési ügyben indított eljárást a rendőrség a megyében.

BM

A 12 éven aluliak legtöbbször azért tűnnek el a lakóotthonból, mert hazaszöknek | Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Nincs 24 vagy 72 órás várakozási idő, az a televízió, ez pedig a valóság – oszlat el egy tévhitet dr. Kovács Attila alezredes, aki az eltűnt gyermekek világnapja alkalmából hangsúlyozta, valamennyi esetben azonnal megkezdődik a keresés, nincs késlekedés.

– Minden perc számít, egyetlen esetben sem tudhatjuk, mi áll az eltűnés hátterében – magyarázza a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője, s mint kiderül, tavaly minden korábbi rekordot megdöntő, csaknem 3200 gyermek- és fiatalkorú eltűnésével kapcsolatos ügye volt megyénk rendőreinek, s ezzel sajnos az országos rangsor élen végeztünk.

– A gyermek- vagy fiatalkori eltűnések 98 százalékban lakóotthonhoz köthetőek, ezért azok a rendőrkapitányságok – Tiszavasvári, Nyírbátor, Mátészalka, Nyíregyháza – vizsgálják a legtöbb eltűnéses ügyet, ahol ilyen intézmény van.

– Igen – erősíti meg az alezredes –, megtörténik, hogy valaki háromszor, de akár négyszer is megszökik, így a több mint 3000 ügy mögött 1100-1200 gyermek vagy fiatal van, s szerencsére legtöbbjüket néhány órán vagy pár napon belül meg is találjuk, hiszen tudjuk, hogy hová mehetett – mondja dr. Kovács Attila.

Áldozattá is válhatnak

Haza, oda, ahonnan nem egy esetben kiemelték őket, vissza a szülőkhöz, ahol talán bántották, nélkülöznie kellett, de az otthonból a családjához vágyik vissza. A rokonok sok esetben bújtatják is őket, ezzel nehezítve a rendőrség munkáját, de ez még mindig egy fokkal jobb annáll, mint amikor a gyerek céltalanul csavarog, és könnyebben válik bűnöző célpontjává. Hazaszökésekre általában a 12 éven aluliak vállalkoznak, a tinédzsereket sok esetben a szerelem, egy szebb és jobb élet ígérete csábítja, és ez utóbbinak vannak nagyon rossz végeredményei is.

Nem egy fiatal lányt kényszerítettek így prostitúcióra, akiket Hollandiából, Belgiumból vagy Svájcból kellett hazahozni. Az emberkereskedelem kiváló célpontjai ezek a fiatal lányok

– jegyzi meg a bűnmegelőzési szakember, aki tudja, az eltűnt, elszökött fiatalok nemcsak bűncselekmény sértettjei lehetnek, hanem sokszor elkövetőkké is válnak, mert az adott élethelyzetükből csak így látnak kiutat.

Amennyiben 30 napon belül az illetékes kapitányság nem találja meg a gyereket, akkor a bűnmegelőzési osztályra érkezik a felterjesztés, 90 nap elteltével pedig a Nebekhez, azaz a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központhoz is eljut az ügy. A tavalyi 3200 eltűnésből, amit a megyei rendőr-főkapitányságon feldolgoztak, 150 jutott el a Nebekig.

A bűnmegelőzési osztály munkatársai folyamatosan járnak ki a lakóotthonokba, gyermekvédelmi intézményekbe, s előadásokat tartanak és szerveznek olyan országosan is példaértékű programokat (például „A zene az kell, hogy ne vesszünk el, hogy mégse adjuk fel!”), amelyek hasznos elfoglaltságot, célt adnak a gyermekeknek, amiben megmutathatják a tehetségüket.

Fontos a bizalom

– Kalandvágy, szeretet- és figyelemhiány, félelem, nyomasztó, bántalmazó családi légkör – sorolja az osztályvezető az okokat, amiért a családban élő gyerekek leggyakrabban „világgá mennek”. Nagyon lényeges a szülő és gyermek kapcsolata, a bizalom, hogy mindent meg tudjanak beszélni, figyeljenek egymásra. A legfontosabb annak megelőzése, hogy a gyermeknek egyáltalán megforduljon a fejében a szökés – nyomatékosítja a rendőr alezredes, és megjegyzi: a beszélgetések fontos hozadékaként a szülő megismeri gyermeke barátait, ismerőseit, s ha mégis megtörténik a baj, a rendőrség fontos információt kaphat arról, merre mehetett, hol lehet, történt-e olyan külső konfliktus az életében, ami miatt úgy érezte, mennie kell.

A 12 éven aluliak legtöbbször azért tűnnek el a lakóotthonból, mert hazaszöknek | Illusztráció: Shutterstock

Bárhonnan is szökjön meg a gyermek- vagy fiatalkorú, mindenki – rendőrség, polgárőrség, mentőegyesületek, rokonok, ismerősök, nevelők – mindent megtesz azért, hogy mihamarabb viszontláthassák az eltűntet. A Kék Vonal Eltűnt Gyerekek Segélyvonala 2008 júniusa óta várja a 116-000-s telefonszámon az eltűnt, szökésben lévő vagy szökést fontolgató gyerekek, fiatalok és az értük aggódó felnőttek hívásait, ahogy a helyi rendőrkapitányságok is hívhatóak, és személyesen a rendőrségen is meg lehet tenni a bejelentést, annak érdekében, hogy a gyermek minél hamarabb hazataláljon.

Nyomasztó kérdések

– Az eltűnt gyerek sorsa és nélkülözései foglalkoztattak minket a legjobban; van mit ennie, hol alszik, bántotta valaki? – kavarogtak a fejünkben a kérdések, miközben mindent megtettünk, hogy megtaláljuk. Egy-egy esetben hetekig, hónapokig is eltartott, mire a gondozottunk hazakerült hozzánk – fogalmaz lapunknak Mónusné Dicső Zsuzsanna, a nyugdíjas nevelőszülői tanácsadó, aki több mint négy évtizeden át dolgozott a gyermekvédelemben.

Mint mondja, nagyon nehéz volt megérteni, hogy miért is tűntek el, s megfejteni, hol lehetnek, a kutatásban pedig nagyon sokan részt vettek.

Egy faluban a kapcsolattartás alatt, fagyizás közben tűnt el egy 4 éves kisgyermek. Azonnal elindult a keresése, s kiderült, külföldre vitték.

– A megyei rendőr-főkapitányság szakemberei az Interpol segítségével épségben és egészségesen hazahozták a kicsit, a szerető anyukájához, ám az események feldolgozásához pszichológus segítsége is kellett – elevenít fel egy történetet Zsuzsa.

Ez is bizonyítja, valóban egyetlen ügy sem tekinthető szimpla elkóborlásnak. Pályafutása alatt sok eltűnést élt meg, s ezek mindig megviselték őt és a kutatásban részt vevőket is, mert mindent megtettek, hogy a rájuk bízott gyermekek biztonságban éljenek és érezzék, hogy törődnek velük és szeretik őket.

– Előfordul, hogy egy-egy korábban „elveszett gyerek” ma már felnőtt apuka vagy anyukaként látogat meg. Jó érzés, hogy érdemes és eredményes volt a munkám, amit a munkatársaimmal együtt végeztünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában