Helyi közélet

2016.04.14. 18:38

A migránsok csak eszközök

Nyíregyháza - Komoly erők és eszközök állnak készen arra, hogy ha kell, az ország Románia felőli határszakaszát is megvédjék.

Nyíregyháza - Komoly erők és eszközök állnak készen arra, hogy ha kell, az ország Románia felőli határszakaszát is megvédjék.

Miért fontos, hogy a magyar honvédség szerepet vállalt a migránsválság kezelésében? Honnan indul a migránsáradat, s mi váltotta ki ezt, a mára már egész Európát fenyegető helyzetet?

A honvédség hazaérkezett

Ilyen és ehhez hasonló, mindenkit érintő, és a mindennapi közbeszéd részét képező témákról, a migrációról és az Európát érintő válsághelyzet hazai kezeléséről tartott előadást tegnap dr. Böröndi Gábor dandártábornok a Jósa András Múzeumban.

A magas rangú előadó mondandójában nem csak a modern kori történelem legnagyobb népvándorlásának a kronológiáját tekintette át, de számtalan érdekes információval is szolgált. Elmondta, hogy a migránsok tulajdonképpen eszközök, akiket meghatározott célból irányítottak neki a kontinensnek, nem zárva ki persze, hogy közöttük jócskán vannak gazdasági, vagy éppen háborús menekültek is. Elgondolkodtató például, honnan van pénzük, amikor a Röszke–Hegyeshalom távolságért egy embercsempésznek fejenként 1 millió forintot is ki kellett fizetni.

– A legnagyobb probléma, hogy nem tudjuk, kik is érkeztek. Becslések szerint Európában 350–400 ezer emberről ma sem tudják, hol vannak, ami nagyon komoly biztonsági kockázatot jelent. De a magyar honvédség közel 600 kilométer hosszan védi a magyar határt, ráadásul a közelmúltban olyan országvédelmi gyakorlatot hajtottunk végre, amire 30 éve nem volt példa. Jelenleg is 2200 katona van a térségben, s amilyen szeretettel a lakosság fogadott bennünket, azt kell mondjam, a magyar honvédség hazaérkezett – tudatta többek között dr. Böröndi Gábor.

KM-MJ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában