Helyi közélet

2016.01.11. 15:22

A nyíregyházi tüzép ügyvezető megszívatta a csalót - Így verik át önt a tűzifaházalók!

Nyíregyháza - Nem ég le a bőr a képükről... A fűtési szezonnal a trükkös faárusok is megjelentek megyénkben. Az egyik nyíregyházi tüzép ügyvezetője a közelmúltban megelégelte a „kész átverés showt”, és lépre csalt egy „dudálós autó(s)t”!

Nyíregyháza - Nem ég le a bőr a képükről... A fűtési szezonnal a trükkös faárusok is megjelentek megyénkben. Az egyik nyíregyházi tüzép ügyvezetője a közelmúltban megelégelte a „kész átverés showt”, és lépre csalt egy „dudálós autó(s)t”!

A téli időszakban nem ritka, hogy tüzelőanyaggal házaló árusok csengetnek be a családi házakba, és gyanúsan olcsón kínálják a portékájukat.

Sok esetben csalókkal van dolguk a gyanútlan házigazdáknak, akik többnyire csak azután ébrednek rá, hogy alaposan átverték, meglopták őket, amikor már késő. Természetesen nem jelenthető ki, hogy minden esetben trükközőkkel van dolgunk, a polgárőrség és a rendőrség mégis azt tanácsolja, hogy tűzifát lehetőleg csak tüzépről, erdőgazdaságtól, vagy olyan helyről vásároljunk, amelyek korrektségéről előzetesen meggyőződtünk.

Az egyik nyíregyházi tüzép ügyvezetője a közelmúltban megelégelte a „kész átverés showt”, és lépre csalt egy „dudálós autó(s)t”!

A tűzifával házalóknak nem ég le a bőr a képükről

Két ismeretlen, idegen férfi kopogtatott be egy nyugdíjas házaspárhoz, és igen kedvező áron kínáltak számukra tűzifát. A 73 éves házigazda azonnal belement az egyezségbe, hiszen a kereskedelmi árnak mintegy feléért adták a fa mázsáját. A jó üzlet reményében az idős úr és a felesége elfogadta az ajánlatot, rendezték a számlát, az „üzletemberek” pedig lepakolták a tüzelőt a kisteherautójukról. A nyugdíjas házaspár csak a duó távozása után döbbent rá, hogy a fáért jócskán megfizettek: a szemrevaló hasábok alatt gallyfa és szemét lapult, a kapujuk elé borított famennyiség súlya ráadásul köszönőviszonyban sem volt azzal, amit a sietve távozó eladók mondtak.

Ha gyanúsan olcsón kínálják…

Ez csupán egy szomorú és elgondolkodtató eset a sok közül, amikor hiszékeny emberek csalók áldozataivá váltak. Bár a rendőrség minden évben felhívja a lakosság figyelmét, hogy házaló árusoktól, akik jócskán a kereskedelmi ár alatt kínálják portékájukat, ne vásároljanak semmit, inkább alaposan fontolják meg a kiválónak tűnő ajánlatot, és őrizzék meg egészséges bizalmatlanságukat az árusokkal szemben, sokan sajnos nem fogadják meg a jó tanácsokat, aztán futhatnak a pénzük után.

A kétes eredetű és mennyiségű tüzelőt áron alul kínálgató „dudálósok” okkal szálkák a tisztességes kereskedők szemében. Vengrinyák Tibor, a nyíregyházi Farm tüzép ügyvezetője nemrégiben „csapdát állított” és leleplezett egy etikátlan konkurenst!

Rögtön kiderült, mi a hézag

– Egy sokak által kedvelt adok-veszek oldalon böngészgetve megakadt a szemem egy hirdetésen: „kalodás (1 köbméter) bükk tűzifa 12.500 forintos áron, ingyenes házhoz szállítással”. Tudtam, hogy valami nincs rendben, mert számlára, becsületesen megrakott (szorosan összerakva a hasított fa) kalodát nem lehet ennyiért adni, csak ráfizetéssel. Felhívtam a hirdetésben szereplő telefonszámot. Az eladó azt mondta, hogy egy kalodában 56 mázsa fa van. Rendeltem tőle 8 kaloda fát hétvégi szállítással, a vállalkozásom címére. Amikor az eladó megérkezett a tüzéptelepre, először azt hitte, rossz címet kapott…

– A mennyiség már első ránézésre sem stimmelt, a szállító ugyanakkor mereven elzárkózott attól, hogy lerakás előtt és után lemérjük a kocsi súlyát. A kalodák nem szorosan voltak megrakva, nem volt egymásra fektetve a feldarabolt fa, sok volt a hézag közöttük. Az eladó azzal mentegetőzött, hogy ő nem mázsára, hanem kalodára árulja a fát, márpedig a megrendelt 8 kaloda megvan, tessék fizetni! Ja, a kalodát nem tudja itt hagyni, ezért kiborítja belőlük a tűzifát, ahová kérem. Hát nem kértem. Nagy gázadással, csikorgó gumikkal hajtott ki a telepről…– mesélte Vengrinyák Tibor.

Mérlegeljünk, mielőtt megkötjük az üzletet!

Minden évben több tucatnyi embert csapnak be a tűzifával házalók, trükkök tömegével verik át a csalók a jóhiszemű vásárlókat – figyelmeztet a rendőrség. A módszereik jellemzően az alábbiak:

– a tüzépi árnál jóval olcsóbban kínálják a „kiváló” minőségű árukat plakátokon, hirdetési újságokban, ám csak egy telefonszámot adnak meg a hirdetésekben, az áru értékesítését pedig helyszínre szállítással vállalják;

– a jármű platóján jóval kevesebb tüzelő van, mint azt állítják, a laikus vevő pedig még csak megbecsülni sem tudja, hogy valóban annyit kapott-e, amennyit kifizetett;

– a vásárlás során általában nagyobb címletű bankjegyből kell vissza adni, így kifigyelik, hol tartja a gyanútlan házigazda a pénzét, és a figyelmét elterelve (vizet kérnek, WC-re, mosdóba mennek) meglopják;

Jó tanácsok: Gondoljuk át alaposan az üzletkötést! Szállításkor ne egyedül várjuk a fát, segítsen és figyeljen egy rokon, szomszéd, aki jártas a tüzelőanyag-vásárlásban! Kérjünk mérlegelést valamelyik közeli tüzép telepen, és csak azután fizessük ki a vételárat, miután mindent rendben találtunk! Az otthonunkba ne engedjünk be idegeneket!

KM-PI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában