Helyi közélet

2015.11.28. 13:36

Gyömbér - Ne csak megfázáskor jusson az eszünkbe!

Nyíregyháza - Azt valószínűleg nagyon sokan tudják, hogy aki megfázik, gyömbérteával is kúrálhatja magát. Azt viszont talán kevesebben, hogy ez a gyógy- és fűszernövény ennél sokkal többre hivatott: számos egészségügyi problémára használhatjuk, de természetesen a konyhában is jó helyen van.

Nyíregyháza - Azt valószínűleg nagyon sokan tudják, hogy aki megfázik, gyömbérteával is kúrálhatja magát. Azt viszont talán kevesebben, hogy ez a gyógy- és fűszernövény ennél sokkal többre hivatott: számos egészségügyi problémára használhatjuk, de természetesen a konyhában is jó helyen van.

Rendszeres fogyasztása csökkenti az érszűkület kockázatát, valamint a hajlamot az agyvérzésre és a trombózisra. A kutatókat leginkább az erős növényi gyömbérolaj foglalkoztatja, amely ­kémiailag az aszpirin hatóanyagához hasonlít, ennek megfelelően pedig vérhígító hatása van, és a fájdalmat is csökkenti. Nem véletlen, hogy a hagyományos kínai gyógyászatban a migrén kezelésére javasolják.

Pürésítve, reszelve

Frissen reszelve adhatjuk levesekhez, szárnyasokhoz és bárányhúsból készült fogásokhoz, de jó a tenger gyümölcsei és a halak fűszerezéséhez is. Különösen akkor érvényesül az íze, ha csak a végén adjuk az ételhez.

Különleges ízt kölcsönöz az édességeknek: mézeskalácshoz, gyümölcsrizshez, lekvárhoz és gyümölcssalátákhoz egyaránt használhatjuk. Hámozatlanul néhány hétig tárolhatjuk a hűtőszekrény zöldséges rekeszében. Pürésítve és reszelve le is fagyaszthatjuk, így 6–12 hónapig áll el, ám természetesen frissen a leghasznosabb.

Gyömbéres sütőtökkrémleves

Hozzávalók: 0,5 közepes vöröshagyma, 3 sárgarépa, 2 közepes fehérrépa, 1,5 kg sütőtök, 3 gerezd fokhagyma, 1,5 cm gyömbér, ételízesítő, 1 dl főzőtejszín, olaj. Elkészítés: Az apróra vágott hagymát olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, hozzáadjuk az ételízesítőt. Ha megfőtt, belereszeljük a gyömbért és a fokhagymát, majd pépesítjük. Hozzáöntjük a tejszínt, forralunk rajta egyet és már kész is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában