2015.11.15. 13:24
Gyömbér, hagyma és só a fülgyulladás ellen
Nyíregyháza - A fülfájás a hideg idő egyik legkellemetlenebb velejárója. Az érzékeny fülűek akár egy szeles nap után is érezhetik a szúró fájdalmat.
Nyíregyháza - A fülfájás a hideg idő egyik legkellemetlenebb velejárója. Az érzékeny fülűek akár egy szeles nap után is érezhetik a szúró fájdalmat.
Néhány házi praktikával már otthon elkezdhetjük kezelést, de ne felejtsük: a középfülgyulladás nem játék, ezért ha pár napon belül nem enyhülnek a tüneteink, azonnal forduljunk orvoshoz!
Ki ne emlékezne arra, hogy anyukánk a fájós fülünkre zokniba töltött meleg sót tett? Melegítsünk fel durva szemű sót, majd töltsük át egy zokniba. Tizenöt-húsz perc alatt kihűl a batyunk, addig hagyjuk, hogy kifejthesse a hatását – írja a femcafe.hu.
Jó megoldás a kockákra vágott vöröshagyma is. Gézbe csomagolva készítünk kötést belőle. A hagymában található illóolajok ki tudják fejteni a hatásukat nagyjából fél óra alatt, és enyhítenek nemcsak a fájdalmon, hanem a gyulladáson is. Ehhez hasonló kötést csinálhatunk még petrezselyemből, friss fodormentalevelekből, vagy főtt, összetört, még meleg krumpliból.
Ha nem elég a só, vessük be a teafaolajat, mely nagyon erős fertőtlenítőszer, gyulladáscsökkentő és baktériumölő. Csepegtessünk vattára 2–3 cseppet, majd dugjuk be a fülünket vele. Egy éjszaka alatt teljesen elmúlhat a kellemetlen fájdalom a pamacsból kipárolgó illóolajoknak köszönhetően. Ha van otthon ezüstkolloid, ugyanezzel a módszerrel alkalmazva az is kiváló baktérium- és vírusölő.
A felnőttek kipróbálhatják a gyömbér gumójából kifacsart, majd átszűrt levet csöppentve. Fájdalomcsökkentő és baktériumölő hatású, valamint vérbőséget okoz, ezzel segítve a gyorsabb regenerálódást. A másik kedvenc a kövirózsa, népi nevén fülfű húsos leveléből kicsepegtetett nedű. A levet feltétlenül szűrjük át, és keverjük el pár csepp langyos olívaolajjal, csak így adagoljuk a fülünkbe.
KM