2015.10.15. 18:19
Biztató a szüret, ígéretes a must
Nyíregyháza, Tállya - Úgy tartja a fáma, hogy a pápának is nagyon ízlett a tállyai bor.
Nyíregyháza, Tállya - Úgy tartja a fáma, hogy a pápának is nagyon ízlett a tállyai bor.
Sokan kerekedtek fel megyénkből is, hogy részt vegyenek a Tokaj-Hegyaljai Szüreti Napok valamelyik rendezvényén. Az is hosszú időbe telt, hogy az érdeklődő kocsival továbbjusson Nyíregyházán, a Tokaji úton.
Mi is nekiindultunk, Tállyára tartottunk, ahol a déli hegylejtők vulkanikus talaján évszázadok óta terem a világhírű aranyló nedű, a tokaji bor. Egy kedves meghívásnak tettünk eleget, szüretre invitáltak bennünket.
A borász házigazda régi nyíregyházi ismerősünk, Rózsa Zoltán, aki a Mezőgazdasági Főiskolán végzett, majd az Agrokernél dolgozott, aztán régi álmát igyekezett megvalósítani, érdeklődése jó tizenöt éve a borászat felé fordult. Tállyán (ahová családi gyökerei nyúlnak) vett egy hektár szőlőt, s nem vallott szégyent. Korábban két bora is aranyérmet nyert egy országos szövetkezeti versenyen, s olykor külföldi – elsősorban finn – vendégek is felkeresik pincéjét.
Mint a mediterrán vidéken
A rakamazi hidat elhagyva kezdődik a szőlő birodalma. Tudvalevő, hogy a jóféle nedű legjavát Tokaj mellett Tarcal, Szerencs, Mád, Tállya, Erdőbénye, Tolcsva szőlői adják. Egy kicsit úgy érzi itt az ember, mintha mediterrán vidéken járna valahol, hiszen gyönyörű a táj.
Kicsit elkéstünk, a szüretelést már nyolc óra előtt megkezdték, mi is szorgosan munkához láttunk. Műanyag vedrekbe gyűltek a tömött fürtök, hál’ Istennek a jó hektárnyi területen remek volt a termés. Javarészt furmint és ritkábban hárslevelű szőlő, s bőven akadtak aszúszemek is.
Szedtük a szőlőt, közben a beszélgetés olykor vidám fordulatot is vett. Az asszonyok hangjukat lehalkítva elmesélték, mit cselekszik, mit danászik a férfiember, ha többet iszik a kelleténél. Az egyik tállyai vendég meg arról beszélt, hogy IV. Pius pápa állítólag a tridenti zsinat idején megkóstolta a tállyai bort, és ezt mondta: „Őszentségének ilyen (tállyai) bor dukál.”
A must most is ígéretes, nincs ok a panaszra: 21 fokos, jövőre, húsvét tájára érik majd finom borrá.
Hazatérés előtt megszemléltük a pincét is, jó hűvös és nem túl nedves, nem túl száraz. Jót tesz ez a szamorodninak, aszúnak is.
- Bodnár István -