Helyi közélet

2015.01.06. 14:38

Visszatekintő - Pöttyösben látják a világot

Mátészalka - A 650 millió forintos beruházás eredményeként 50 új munkahely is létrejött.

Mátészalka - A 650 millió forintos beruházás eredményeként 50 új munkahely is létrejött.

Sokan cseréltek volna lapunk munkatársával júliusban, hiszen a legtöbben csak csomagba rejtve, a boltok polcain találkoznak a Túró Rudival, ő viszont bejuthatott oda, ahol a friss tejből testet ölt az egyik legkedveltebb magyar desszert.

Persze, a látogatás apropója is igazi csemege volt: hivatalosan átadták a FrieslandCampina Hungária Zrt. új desszert­üzemét, a 650 millió forintos beruházás eredményeként 50 új munkahely is létrejött, így a cég dolgozóinak száma elérte a háromszázat.

Szautner Péter, a cég vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy a tradíció és az innováció ért össze a fejlesztéssel, térben és időben egyaránt.

Az új üzem gyártósorairól a korábban Debrecenben készített termékek – többek között a Mia krémtúrók és a Milli vaj­krémek – gördülnek le, a fejlesztés azt bizonyítja, hogy a cég hosszú távon elkötelezett a magyarországi működés, illetve fejlesztés mellett.

Napi egymillió rudi

Az átszervezés célja a hazai pozícióik erősítése, ennek pedig az egyik legfontosabb bázisa a mátészalkai üzem

– mondta a vezérigazgató, aki szerint az üzem átadásával új fejezet nyílik a cég fél évszázados történetében.

Az 1960-as évek végén 20–25 ember dolgozott a vasútállomás mellett lévő kis üzemben, és kimondani is furcsa, de a méretre vágás akkor még ránézésre, szemmértékkel történt. Amikor a jelenlegi helyre költöztek, napi 36 ezer rudit gyártottak, a ’80-as években ez a szám elérte a napi 300 ezret, és miután 2004-ben egy közel kétmilliárd forintos beruházás megújulást hozott a kapacitás, a minőségbiztosítás és a csomagolás terén is, ma már egymillió (!) darab Túró Rudi készül az üzemben.

Szautner Péter szerint a sikertörténet folytatása biztos alapokon nyugszik: a dolgozóik elkötelezettségén és szaktudásán, illetve a tejbeszállítóikkal kialakított és fenntartott kiegyensúlyozott kapcsolaton.

– A város hálás azoknak a cégeknek, amelyek a válság éveiben nem a leépítés és kivonulás, hanem a fejlesztés mellett döntöttek, hiszen ezzel megtarthatták munkahelyeiket a Mátészalkán és a térségében élők – jelentette ki Szabó István polgármester.

– Az élelmiszerlánc legfontosabb szereplője a fogyasztó – ezt már Zsigó Róbert, a földművelésügyi minisztérium államtitkára mondta, aki úgy vélte, a magyar élelmiszeriparnak húzóágazatnak kell lennie, az ehhez szükséges kiváló minőségű alapanyagok és a hozzáértő szakemberek ugyanis a rendelkezésünkre állnak.

Ami a csöveken kifért

A köszöntőket követő – jelen volt a holland nagykövet és az északi ország mezőgazdasági attaséja is – átadási ünnepség sem volt szokványos, hiszen a jól bevált, nemzetiszínű szalag átvágása helyett egy hatalmas Túró Rudiba szaladtak a kések. Ezzel avatták fel hivatalosan az új desszertüzemet, ezek után pedig nem csodálkozhatunk azon, hogy senki sem akarta hazavinni a ceremónia egy darabját: beleharapni jobban esett. Az esemény megkoronázásaként megnézhettük, hogy zúdul a „csövekből” előbukkanó túróhengerekre selymes csokieső, de a szemünk előtt került dobozba a vaníliás-mazsolás krémtúró is. Eddig csak azt tudtuk, hogy Pöttyös és finom, most viszont azt is láthattuk, mitől lesz ilyen.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában