Helyi közélet

2008.09.29. 12:00

Lovagias szilvanap csikósokkal és szilvatortával

<p>Tarpa - A sorrendben immár az 5. szilavanapi rendezvény ismét számos látogatót vonzott az ország messzi tájairól, de jöttek vendégek például a szomszédos Románia határmenti, magyarlakta vidékeiről is. <dia width="900" height="700" alt="Tarpa 2008.09.28."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Tarpa_2008_09_28_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Tarpa 2008.09.28." /></a></dia></p>

Esze Tamás szülőfalujában a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend, a helyi önkormányzat és a Tarpa Biomanufaktúra Kft. szervezésében rendezték meg szeptember 26-27-dikén a Szatmár-Beregi Szilvanapokat.

A sorrendben immár az 5. szilavanapi rendezvény ismét számos látogatót vonzott az ország messzi tájairól, de jöttek vendégek például a szomszédos Románia határmenti, magyarlakta vidékeiről is. Az érdeklődők, a művelődési ház parkjában a szombaton egész nap áradó műsorfolyam kelletette kiváló hangulatban ezúttal is megkóstolhatták a Tarpán s a környéken, Szatmárban, Beregben előállított finomságokatt, de alkalmat adott arra is, hogy minél szélesebb körben ismertesse meg Szatmár–Bereg egyéb csodálatos kincseit: a kézműves termékektől a turisztikai látnivalókig.

Az V. Szatmár-Beregi Szilvanap látványossága volt ezúttal is a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend kivonulása és ceremóniája. A lovagrendbe tavaly fölvett hortobágyi lovagtárs révén a nagy turisztikai vonzerővel rendelkező két táj kapcsolatának elmélyítését szolgálta a Hortobágyról érekezett csikósoknak a helyi lovasokkal közös felvonulása, és csikós bemutatója.

A lovagrend ünnepélyes keretek között hirdette ki az idei pálinkavereseny eredményét, s tüntett ki a minőségi tarpai pálinka hírnevéért eddig is sokat tett, tisztességben megőszült két helybéli gazdát, valamint a Kölcsey TV operatőrét Kéry Pétert.

Ezt követően, látványos ceremónia közepette avatták föl a legújabb szatmár-beregi pálinka lovagot dr Cservenyék László a mátészalkai Szatmár Múzeum igazgatója személyében.

A szertartást követően a pálinka lovagok fölvágták és a találomra kiválasztott szerencsés látogatókat megkínálták az erre az alkalomra süttetett száz szeletes Szatmári Szilvatortaával, amely mint köztudott, 2008-ban az Év tortájának választatott Magyarországon.

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában