Agrometeorológia

9 órája

Egyre hűvösebbek az éjszakák

Kitartott a csapadékos, összességében a sokéves átlagnak megfelelő hőmérsékletű idő október első hetében.

Szon.hu

Most a csendes, száraz napok lennének igazán hasznosak az aktuális betakarítási, talajművelési és növényvédelmi feladatok ütemezéséhez

Fotó: MW-archív

Második őszi hónapunk kezdetén a gyorsan csökkenő nappalhossz révén is jelentősen mérséklődik a felmelegedés, egyre hűvösebbek az éjszakák. Az idén döntően alacsony nyomás határozta meg időjárásunkat, mediterrán légörvény helyeződött fölénk, melynek uralma alatt jobbára borongós volt az idő, újra sokfelé hullott nagy mennyiségű csapadék. A sok felhő hatására a 20 fokot már sehol sem érte el a csúcshőmérséklet, általában 13-18 Celsius fokos között állt be a napi maximum. Cserébe az éjszakák nem voltak túl hidegek, jellemzően 6-11 fokig hűlt a levegő a hajnali órákra, igaz, eleinte a még derültebb éjszakákon előfordult 1-6 Celsius közötti hajnali minimum a Nyírség szélcsendes, alacsony fekvésű körzeteiben.

Optimális feltételek

A talajok felső 5 centiméteres rétegének hőmérséklete 14-16 fok között stagnált, a friss vetések csírázásához és a csíranövények fejlődéséhez így optimálisak voltak a feltételek. Nem csupán hőmérsékleti szempontból, hiszen az egymást követő csapadékhullámok révén bőséges volt a vízellátottság. A talajművelés mélységéig - 20-30 centiméterig – mostanra többnyire szabadföldi vízkapacitásig telítettek talajaink, a lazább, homokos talajokon a beázás már a nagyobb mélységeket is elérte.

Másodvetésű zöldségfélék

A viszonylag hűvös, nedves időjárás elsősorban azoknak a növényállományainknak kedvezett, melyek vegetatív fenológiai fázisaik valamelyikében járnak, ilyenek a másodvetésű zöldségfélék, az őszi kalászosok, a repce, valamint a szálastakarmányok. A termésüket érlelő, szüret előtt álló zöldségfélék, a gyümölcsösök és a még be nem takarított szántóföldi kapások és gyökgumósok termése esetében azonban jelentősen nőtt a minőségromlás kockázata. A fiziológiai károsodáson kívül, mely a sok víz hatására fellépő terméshéj repedésben, a beltartalmi mutatók romlásában mutatkozott meg, a gombás és baktériumos fertőzések kórképeinek megjelenése okozhatott észrevehető károkat.

A gyakran csapadékos időjárás és talajainkban a vele járó gyors nedvességfeltöltődés bár örvendetes, a mezőgazdaság számára most a csendes, száraz napok lennének igazán hasznosak az aktuális betakarítási, talajművelési és növényvédelmi feladatok ütemezéséhez. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában