Agrometeorológia

3 órája

Folytatódott a talajaink vízkészletének feltöltődése

Szeptember második dekádjában újabb, jelentős csapadékhullámmal folytatódott a nyár folyamán erősen kiszáradt talajok nedvességkészletének feltöltődése, a változékony időben a hőmérséklet jobbára a sokéves átlagnak megfelelően alakult.

Szon.hu

Lassan időszerű a magágyelőkészítés és a talajlazítás is

Fotó: MW-archív

Az első kiadós őszi csapadékhullámot követően átmenetileg melegebbre fordult az idő, majd megközelítette térségünket az a légörvény, mely ismét gyökeres fordulatot hozott időjárásunkban. A több napon át a közelünkben örvénylő ciklon országszerte nagy mennyiségű csapadékot okozott, eközben néhány napra jelentősen visszaesett a hőmérséklet - tájékoztatta portálunkat a Debreceni Egyetem Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központjának tudományos munkatársa.

Dr. Rácz Csaba szerint a borult, csapadékos időben egy-egy napon csupán 11-14 fok közötti csúcshőmérsékletet mérhettünk, mely alig haladta meg a napi minimumokat. A kezdeti 12-17 fokos legalacsonyabb értékekről a légörvény hatása alatt 10-11 fokra estek vissza a hajnali hőmérsékletek, melyek az idő szárazabbra fordulását követően sem emelkedtek 8-13 fölé, sőt, egy-egy kisebb körzetben akár 5-6 fokig is lehűlt a levegő.

Jött a második csapadékhullám

Vármegyénkben területi átlagban 50 és 80 milliméter között alakult a lehullott csapadék mennyisége, északon, északnyugaton hullott a legtöbb, délen és keleten a legkevesebb eső. Jobbára ismét áztató, viszonylag kis területi változékonyságú volt a csapadék természete, így jelentős mértékben tudott hasznosulni a második csapadékhullám nedvessége is. Talajaink vízkészlete a művelt rétegben már az első hullámot követően is telítettség közeli szinteken alakult, így hamar megkezdődhetett a mélyebb rétegek feltöltődése. Az 1 méteres szelvény nedvességhiánya már jelentősen csökkent, a dekád végén 70-110 milliméter közé volt tehető.

A bőséges csapadék nyomán néhány napra ismét leálltak a kinti munkák, a felázott, sáros felszínre nem mehettek a munkagépek, ugyanakkor a talajművelés megfelelő minőségben való végzéséhez égető szükség volt a nedvességpótlásra. Különösen az őszi, korai gabonák és a repce vetéséhez vált sürgőssé a magágy elkészítése, s lassan a talajhőmérséklet is a megfelelő szintre csökken ezek csírázásához. Hosszú idő után újra mérhettünk 20 fok alatti talajhőmérsékletet, a leghűvösebb napokon 15-16 fokra esett vissza az 5 centiméteres réteg hőmérséklete.

Kedvezett a szabadföldi munkáknak

A ciklon elvonultával ismét melegebb, csendes, napos szüreti idő alakult ki, mely kedvezett a szabadföldi munkák szervezésének. A bőséges csapadékot követően a minőségromlás kockázata miatt számos zöldségféle és gyümölcs betakarítása vált sürgetővé, növényvédelmi szempontból elsősorban a terméseken jelentkező penészgombafélék és a rothasztó baktériumok elleni védekezés fontossága vált kritikussá. A hónap végéig számíthatunk még újabb csapadékra, addig marad a kellemes, kora őszi idő sok napsütéssel. A hónapforduló táján lehűlés érkezhet a legfrissebb számítások szerint, majd az évszaknak megfelelő hőmérsékletű, száraz idő a legvalószínűbb folytatás - zárta agrometeorológiai elemzését dr. Rácz Csaba, a Debreceni Egyetem Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központjának tudományos munkatársa.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában