Dinnyetermesztés

2024.07.25. 10:10

Régiónkban is nőtt a dinnye termőterülete

Ez főleg a hibrid fajtákat érintette, tehát nem csak a gyengébb termelési módú terület növekedett, hanem a jó minőségű dinnyék mennyisége is.

Szon.hu

Az idén korábban kezdődött a szezon

Fotó: MW-Archív

A korai szezonkezdetet követően a termelők általában megfelelő hozamokat értek el, a napégés jelentette a legfőbb kihívást, és eddig nem volt panasz a pulton tarthatóságra - számol be róla a fruitveb.hu internetes szakportál.

Kelet-Magyarországon az idei évben 30 százalékkal növekedett a termőfelület. Ez főleg a hibrid fajtákat érintette, tehát nem csak a gyengébb termelési módú terület növekedett, hanem a jó minőségű dinnyék mennyisége is. A szezon már elkezdődött, a profi termelők itt is már a békési szezon után elkezdenek szedni, de ez nyilván még nem jelentős mennyiség. Szabolcs-Szatmár-Beregben is jelentkezett a korai szezonkezdés, itt jellemzően augusztus 5-e körül szokott eljönni a csúcsidőszak, de idén már július végén meghatározó a szabolcsi dinnye mennyisége is. A dinnyefélék fogyasztás Európában csökkenést mutat, míg hazánkban stagnál (10 kilogramm/fő/év körül). 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában