15 millió búzaszem

2024.07.23. 11:30

Magyarok Kenyere: apró búzaszemek, hatalmas segítség

Tavaly vármegyénkből 165 felajánlás érkezett, több mint 52 tonna búza gyűlt össze.

Tarnavölgyi Gergely

Az idén is várja a kamara a felajánlásokat

Fotó: Kamara

Az előző évekhez hasonlóan a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Igazgatósága az idén is csatlakozik a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” elnevezésű programhoz.

Mint a kovász a lisztet...

Mint azt Rácz Imre, a NAK vármegyei elnöke elmondta, a kezdeményezés 14 éve indult útjára, mára pedig teljesen átszövi a Kárpát-medencét és úgy tartja össze a magyarokat, ahogy a kovász a lisztet. Hozzátette, a búzagyűjtés, a felajánlás egy szívből jövő adományozás, mely célja, hogy javuljon a hátrányos helyzetű emberek életminősége.

A rendező szervezetek (a Magosz, azaz a Magyar Gazdakörök-és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyarok Kenyere Alapítvány, valamint a NAK Magyarok Kenyere Nonprofit Közhasznú Kft.) továbbra is az egyik legfőbb feladatuknak tekintik a Magyarország egész területéről, valamint a Kárpát-medence magyar lakta településeiről felajánlott búza összegyűjtését, megőrlését. Az így előállított „magyar liszt” pedig a rászorulók ellátásával foglalkozó egyházi és civil szervezetekhez, intézményekhez kerül.

2023-ban már közel 700 tonna liszt, közel 100 tonna vetőmag, több kamion zöldség-és gyümölcs, jelentős gluténmentes termék, és több, mint 100 számítástechnikai eszközt adtak át hazánkban közel 600 gyermekeket, időseket, szociálisan rászoruló embereket segítő civil és egyházi szervezet részére.

Vármegyei számok és gyűjtőpontok

Rácz Imre beszélt a 2023-as vármegyei gyűjtési adatokról is, szerint tavaly 165 adományozó jóvoltából több mint 52 tonna búza gyűlt össze. A NAK vármegyei elnöke beszélt egy közelgő programjukról is.

– Magyarok Kenyere Kenyérszentelő Napot tartunk a Sóstói Múzeumfaluban augusztus 20-án, amikor is játékos programokkal, vetélkedővel várjuk a gyermekes családokat, a fiatalok kiscipókat kaphatnak a kamara sátránál, ha sikeresen teljesítik a feladatokat. Délután pedig következik az istentisztelet és az ünnepélyes kenyérszentelés – sorolta a programokat Rácz Imre vármegyei elnök. 

Gyűjtőpontok


 

Vásárosnamény és Térsége Gazdakör, Ilk, Petőfi út 52., Bori Vilmos; Vetőmag és Szárító Kft., Timár, Lehel u. 21. Pásztor András, D. Pethe István, Beregsurány, Árpád út 121/a; ifj. Rácz Imre, Balkány, Dózsa György út 17., Szalka-Team Kft., Mátészalka, Nyár u. 33., Nyíri Melinda ; az őrlést a Nyírség-Hasso Kft. baktalórántházi malomüzeme végzi

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában