Agrometeorológia

2024.07.23. 16:45

A múlt héten tetőzött a legerősebb hőhullám

Tetőzött az idei nyár eddigi legerősebb hőhulláma az elmúlt héten, a forró napokat további hőségnapok követték ugyan, de jóval elviselhetőbbé vált a nagy meleg és helyenként jelentős csapadék is kísérte az időváltozást – tájékoztatta lapunkat dr. Rácz Csaba.

Szon.hu

Területi átlagban nem esett számottevő csapadék

Fotó: MW-Archív

A Debreceni Egyetem Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központ tudományos munkatársa szerint a hőség- és forró napok hosszú sora kimerítőleg hatott az elő szervezetekre, a hőhullám tetőzése idején pedig nem csupán a 40 fokot közelítő maximumok, hanem az éjszakai felfrissülés hiánya is súlyosbította az amúgy is fokozott hőstresszt.

Fokozatosan lecsengett

Növényállományaink párolgási rátája épp ennek köszönhetően maradt el kissé az extrém értékektől, általában napi 5-7 liter vízveszteséggel számolhattunk minden négyzetméteren, gyepfelszínek esetében. Mezőgazdasági állományaink szerencséjére a hét hátralévő részében fokozatosan lecsengett a hőhullám, az időszak végére 30-32 fok köré mérséklődött a felmelegedés és az éjszakai minimum mind gyakrabban szállt akár több fokkal 20 fok alá. A lehűlési folyamat egy gyenge hidegfrontnak köszönhetően indult meg, melyet többfelé kísértek zivatarok, helyenként felhőszakadásszerű csapadékkal, szélrohamokkal.

Területi átlagban nem érkezett jelentős nedvességpótlás, de vármegyénk északkeleti kétharmadán jellemzően 5 és 10 milliméter közötti mennyiség hullott, s lokálisan előfordult néhány 25-30 millimétert, elérő, a hét legvégén pedig 50 milliméter feletti összeg is. A talaj nedvességtartalma a művelt rétegben az egyenlőtlen csapadékeloszlásnak köszönhetően változatos képet mutat, általában a növények által hasznosítható vízkapacitás 40-90 százaléka áll még rendelkezésre. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában