2022.04.14. 20:00
A savanyító gazdaszemmel
A 180 millió forintból épült üzemben a környéken termesztett zöldségekből készül savanyúság.
Ragányi Róbert polgármester (balra) és Román István megyei kormánymegbízott is részt vett az üzem átadóján | Fotó: KM-archív
Fotó: Dodó Ferenc
A helyi és a környékbeli gazdálkodók zöldségeit, terményeit fogják feldolgozni, majd értékesíteni abban a savanyítóüzemben, mely 180 millió forintból épült meg és a közelmúltban adták át Ramocsaházán.
Az ünnepségen részt vevő közéleti személyiségek, politikusok (köztük Ragányi Róbert polgármester, dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő és Román István megyei kormánymegbízott) egyöntetű véleménye, hogy a beruházás a község történetének egyik legfontosabb mérföldköve, hiszen a helyieknek biztosít munkát, a savanyítóüzembe pedig a környékbeli gazdák hozhatják be zöldségeiket, a paprikától a káposztán át egészen az uborkáig.
Lapunk megkeresett több, helyi gazdálkodót is, akiknek a savanyítóval kapcsolatos véleményére voltunk kíváncsiak.
Mindenki jól jár
Cseh László gyakorlatilag mindent megélt, amit a mezőgazdaságban meg lehet, közel ötven éve foglalkozik zöldség- és gyümölcs-, illetve szántóföldi növénytermesztéssel. A hatvannyolc esztendős gazda lapunk érdeklődésére elmondta, rettentően örül, hogy beindulhat a savanyítóüzem, aminek létrehozását képviselő-testületi tagként maga is támogatta.
– Azt gondolom, az üzemmel mindenki jól jár, hiszen a helyieknek munkát, a környékbeli gazdálkodóknak pedig biztos felvevőpiacot biztosít a savanyító. Szerintem az itt készült termékeknek is lesz keletje, mert a mai fiatalabb generáció tagjai otthon már nem igazán készítenek savanyúságot, inkább megvásárolják a boltban – vélekedett Cseh László. Hozzátette, a községben többen is foglalkoznak paprika-, káposzta-, paradicsom- és uborkatermesztéssel, ezért nem kell attól félni, hogy nem lesz mit feldolgozni az új üzemben.
– Én magam már nem termesztek káposztát, pedig egy időben húsz hektárom is volt. Mára maradt a gyümölcs és a kukorica – tudtuk meg a ramocsaházi gazdától, aki egy problémára is felhívta a figyelmünket, mégpedig a munkaerő kérdésére.
– Sajnos azt látom, hogy egyre nehezebb olyan napszámost találni, aki valóban dolgozni akar. Az időjárás is rengeteget változott az évtizedek alatt. Lehet első hallásra furcsa, amit mondok, de a nap is „másképpen” süt most, mint a hetvenes években. Nyaranta alig lehet megmaradni a napon, olyan forróság van – osztotta meg véleményét Cseh László, aki mindezektől függetlenül nagyon örül a Nyírségi Savanyítóüzem beindulásának, hiszen ez akár ösztönző is lehet a helyi fiatalok számára, hogy az agráriumban képzeljék el a jövőjüket.
Káposztát már vitt be
Málik Pálné 1990 óta termeszt Ramocsaházán paprikát és káposztát, előbbit jelenleg egy, utóbbit két hektáron. Korábban foglalkozott uborkával is, de mint lapunknak elmondta, kevés már a megbízható „munkáskéz”, ezért az uborkatermesztéssel évekkel ezelőtt felhagyott.
– Nagyon örülök az új üzemnek, és ezt legalább nyolc-tíz környékbeli gazda nevében mondhatom. Úgy 40-50 mázsa káposztát már be is vittem a savanyítóba, megkapom érte a normál piaci árat. Korábban sok zöldséget vittem a miskolci piacra, ezentúl már nem kell „megutaztatnom” a zöldségeimet – mondta Málik Pálné.