gazdaság

2020.08.12. 16:14

Biztató a kukoricahelyzet

Az idén 1605 hektár zöldborsót és 4039 hektár csemegekukoricát vetettek a megyei gazdálkodók.

A csemegekukorica betakarítása július végén indult

Fotó: MW-archív

A tavalyihoz hasonlóan az idén is átlagos évre számít a zöldségtermesztésben a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács – mondta el Ledó Ferenc a Magyar Távirati Irodának. Hozzátette, ez a jelenlegi tapasztalatok alapján kialakult kép, a következő két-három hónap még jelentősen befolyásolhatja a mennyiségeket.

Ledó Ferenc szerint a kimondottan feldolgozóipari célra termelt növények közül termőterületben meghatározó kultúráink a zöldborsó és a csemegekukorica. Előbbinél az előző évihez képest körülbelül 10 százalékos területcsökkenés tapasztalható, ami 16-17 ezer hektáros idei vetésterületet jelent. A zöldborsó betakarítása július közepén fejeződött be, a területcsökkenést kissé ellensúlyozza, hogy a termésátlagokban a tavalyihoz képest némi javulás figyelhető meg, az idei évben 5-5,2 tonna a hektáronkénti átlag. A csemegekukorica betakarítása július végén indult, az idei termőterület 33 ezer hektár. Tavaly 500 ezer tonna körül volt a betakarított mennyiség, az idei évben is szükség lenne legalább ennyire, hogy a feldolgozóipar alapanyagigénye biztosított legyen.

Az idei tapasztalatok

Pásztor András zöldborsóban és csemegekukoricában is „utazik”, a timári Vetőmag és Szárító Kft. ügyvezető-tulajdonosát az idei tapasztalatairól kérdeztük.

– A zöldborsóval kapcsolatban sajnos nem tudok semmi biztatót mondani. Nem lett túl jó a szezon, és akkor még finoman is fogalmaztam – mondta el érdeklődésünkre a gazdálkodó, majd hozzátette: a cég központjának térségében, azaz Timár és Gávavencsellő környékén a betakarítás idején rengeteg eső esett, a munkagépek sok helyen nem tudtak felvonulni a földekre.

A kft. integrációban 334 hektár zöldborsóföldön gazdálkodik, a terület felén ott maradt a borsó.

A fuzárium és a gyökérszáradás is megtizedelte a termést, a szezon végén már alig volt mit betakarítani, hektáronként csak 10-20 mázsás eredményekről beszélhettünk

– emelte ki Pásztor András, aki szerint a szezon jól indult, az első táblákon kilenc tonna volt a hektáronkénti termésátlag, ám a folyamatos esőzés miatt napról napra romlott a helyzet, a belvíz miatt megakadt az aratás. Az ügyvezető-tulajdonos hozzátette, a zöldborsóról tudni kell, hogy kényes növény, nem lehet néhány napot csúszni a betakarítással, mert megkeményedik a borsó, ami már alkalmatlan a feldolgozásra.

– A nyíregyházi EKO-val és a Bonduelle-lel vagyunk kapcsolatban, az értékesítésnek előre lefektetett, szigorú szabályai vannak, így nem igazán lehet késlekedni a borsó betakarításával – mondta a timári vállalkozó, majd áttért a csemegekukorica aratására, ami jelenleg is tart a megyében.

A kukorica biztatóbb

– A csemegekukorica már jobb képet mutat, a vízellátottság rendben van, az elmúlt időszakban sokat sütött a nap, amit szeret a növény – fogalmazott Pásztor András, akitől megtudtuk, nemrég indultak el a csemegekukorica aratásával, a korai fajták hektáronként 150-160 mázsás eredményeket hoztak.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóságának főfalugazdászától, Timándi Zoltán Robintól megtudtuk: az idén 1605 hektár zöldborsót és 4039 hektár csemegekukoricát vetettek a megyei gazdálkodók, mindkét esetben csökkent az idei termőterület az előző évihez (csemegekukorica 4113 hektár, zöldborsó 1816 hektár) képest.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában