Tyukod

1 órája

Tyukodi varázslat a Kobuci Kertben

Tyukodi varázslat a fővárosban. Tyukodi varázslat ifjú zenészek révén.

M. Magyar László

Tyukodi varázslat: a négy tyukodi ifjú zenés a budapesti Kobuci kert színpadán

Fotó: Pongó Ottó

Tyukodi varázslat Budapesten. Egy Budapesten tanuló, de Nyíregyházán élő egyetemista mesélte a napokban szerkesztőségünknek: „Szeretem a Parno Graszt együttes zenéjét, s amikor a fővárosban játszanak, mindig elmegyek a barátnőmmel. Most legutoljára a Kobuci Kertben koncertezett az együttes. Nem tudtunk előzenekarról, s mikor odaértünk egy kicsit korábban, meglepetve láttuk, hogy tizenéves fiatalok zenélnek és énekelnek. Nagyon jó hangulatot teremtettek, bennünket is elvarázsoltak. Ha tudjuk, hogy ott vannak, akkor már korábban odamegyünk. Csak utólag tudtam meg, hogy ráadásul Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből érkeztek, ugyanis a diákok Tyukodon élnek.” 

Tyukodi varázslat, Pongó Ottó, Nemo, Parno Graszt, Tyukodi Rocksuli
Tyukodi varázslat: a tyukodi diákok Budapesten Oláh Józseffel, a Parno Garszt vezetőjével
Fotó: Pongó Ottó

Tyukodi varázslat: Nem hitt a hallottaknak 

Hogyan kerültek vajon a tyukodi ifjú zenészek a budapesti Kobuci Kertbe? – szegeztük a kérdést Pongó Ottónak, a térségben jól ismert tanító bácsinak, a Tyukodi Rocksuli vezetőjének. 
– A Parno Graszt együttes vezetőjével, Oláh Józseffel nagyon régóta tartom a kapcsolatot. Mint ismert, én is zenélek, a Nelson együttes tagja vagyok. Mikor Józsiék egyszer énekest kerestek, én javasoltam nekik Szirota Jennifert. Két-három havonta beszélgetünk a zenéről, erről-arról. Talán amikor tavasszal beszélgettünk, megemlítettem Józsinak, hogy csinálok a településen egy rocksulit a Kolibri Alapfokú Művészeti Iskola keretében, és a diákoknak van egy zenekaruk is. Kérdezte, hogy milyen diákokról van szó. Amikor mondtam, hogy általános iskolás korú gyermekekről beszélek, a basszusgitárosom pedig egy 13 éves roma kislány, azt hitte, hogy viccelődöm vele. Hát még hogy hüledezett akkor, amikor hozzátettem azt is, hogy a dobosom szintén roma kislány, de ő még csak 12 éves, de valamennyien nagyon tehetségesek. Azzal váltunk el, hogy majd eljön Tyukodra meghallgatni a gyermekeket, s így is történt, két nap múlva beállított – elevenítette fel az előzményeket Pongó Ottó. 
– Nagyon tetszett Oláh Józsefnek a gyermekek zenélése, s akkor azt mondta, meghív bennünket a budapesti Kobuci Kertbe, mert szeptember 19-én ott adnak koncertet. Ez talán májusban történt, hittük is, meg nem is a meghívást. Telt-múlt az idő, s augusztusban megerősítette, hogy vár bennünket a fővárosba, de addig is nagyon sokat gyakoroljunk. Augusztus végén Nyíregyházán is felléptünk a VIDOR Fesztiválon, készült rólunk egy videó, amit elküldtünk neki, s elégedett volt a hallottakkal. 
A VIDOR Fesztiválon 28 percet kaptunk, Budapesten 40 percet játszhattunk. A műsorunkban van egy-két saját szerzemény, magyar slágerek, s feldolgozunk népdalokat is. Két zenekari tagunk, Ramóna és Rebeka az Új Start Alapítvány tehetséggondozó táborában ösztöndíjasok, minden nyáron szoktak menni a táborba, és mindig hoznak onnan dalokat, főként persze népdalokat. 

Nehéz, de szép feladat

Akik kikerülnek az általános iskolából, elkerülnek távolabbra, már nem tudnak visszajárni próbákra, szinte folyamatosan cserélődnek a fiatalok. Nem lehet könnyű így dolgozni velük, illetve ilyen körülmények között működtetni a Nemo zenekart – vetettük fel tanító bácsinak. 
– Valóban, nem könnyű így dolgozni, de talán ez adja a szépségét is. Nagy kihívás szinte mindent elölről kezdeni, de nagyon szép feladat ezekkel a gyermekekkel együtt dolgozni. Hamar tanulnak és örömmel állnak fenn a színpadon, s ami fontos, alázatosak a zenével szemben. Én nagyon jól éreztem magam Budapesten. 
– A Kobuci Kert Budapest egyik legmenőbb szórakozóhelye, illetve koncerthelye. Az ország legnagyobb zenészei és zenekarai szoktak ott fellépni. Az, hogy bennünket oda meghívtak, nagyon nagy megtiszteltetés a számunkra. Nekem is nagy élmény volt a színpadon állni ezekkel az igen tehetséges gyermekekkel. Bár a közönség alapvetően a Parno Graszt koncertjére érkezett, az utolsó három-négy-öt dalt szinte telt ház előtt játszottuk, ez közel 1400 embert jelentett, mert minden jegyet eladtak. Ramóna hatalmas nagyot énekelt, meghatotta a közönséget, megremegtette a lelkeket, nagy sikert arattunk – mesélte a diákok mestere.

Jó visszajelzések érkeztek

– A koncert után Oláh József azzal fogadott, hogy nagy kockázatot vállalt a szerepeltetésünkkel, mert ha ez rosszul sült volna el, akkor nagyon-nagyon nehezen tudta volna kimagyarázni magát. Szerencsére nem volt ilyen problémája, hiszen mint mondta, nagyon-nagyon jól sikerült a fellépésük. 
– Józsi egyébként ott volt végig, segítette a beállást is, egy kívülálló azt gondolhatta volna, hogy ő a menedzserünk. Nagyon szívén viselte a banda fellépését, együtt örült velünk a sikeres szereplés után, a közönség soraiból jó visszajelzéseket kapott, jó visszhangja volt a tyukodi fiatalok zenélésének. Megígérte, írni fog nekünk dalokat, hogy ne mások nótáit játsszuk – tette hozzá befejezésül Pongó Ottó
 

Az együttes tagjai
A Nemo együttes tagjai: Lakatos Rebeka (dob, hetedikes), Varga Jázmin (basszusgitáros, nyolcadikos), Kiss Árpád Zsombor (billentyűs, kilencedikes), Kalocsai Ramóna (ének, kilencedikes). 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!