Nyíregyháza

2024.08.25. 15:30

Gyerekszoba: egyszerre otthonos és ötletes

Az iskolakezdés nem csak a napirendet alakíthatja át, felforgathatja a gyerekszobát is.

Szon.hu

Az íróasztal szélessége és hossza akkor megfelelő, ha ketten is elférnek kényelmesen tanulás közben

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

A gyerekek gyorsan nőnek, s ez leginkább szeptember közeledtével tudatosul a szülőkben, amikor felkészülnek az iskolakezdésre. Kinövik a ruháikat, cipőiket, s a szobájukat is. A különböző életszakaszokhoz igazodva a gyerekszobák átalakulnak, egészen más bútorokra, kiegészítőkre lehet szükség. Az első ilyen mérföldkő, amikor az ovisból kisiskolás lesz, az első nagyobb változtatásokat ekkor kell elvégezni a gyerekszobán. Sokan azt gondolnánk, hogy elég egy íróasztalt betenni valamelyik sarokba, s ezzel minden meg van oldva, de ettől kicsit bonyolultabb a kérdés. Minden új bútordarabbal a szoba hangulata, stílusa is megváltozik, márpedig az a jól berendezett gyerekszoba, amely pihenésre, tanulásra és játékra van hangolva.

Helytakarékos megoldások

– Erre a három zónára osztjuk fel a gyerek életterét, hogy melyik zónának mennyi hely jut, az sok mindentől függ: elsősorban a helyiség nagyságától, de attól is, hogy egy vagy két gyerek osztozik a szobán. Tegyük fel, hogy a ház legcsendesebb oldalán fekszik a gyerekszoba, ahová a legtöbb napfény jut be, ez már önmagában is ideális választás – jegyezte meg Tukacsné Bereczki Valéria lakberendező, aki segítségünkre volt ebben a témában.
Elmondta, a gyerekek is szeretik a helytakarékos megoldásokat: a galériás ágyakat, ami alatt elfér az íróasztal, a különböző tárolókat, zárt szekrényeket, mély fiókokat, melyekbe pillanatok alatt bepakolhatják játékaikat, ruháikat és ezek nagyon szépen elnyelnek mindent, nem lesz rumlis a szoba.

Helytakarékos megoldást jelent a galériás ágy 
Fotó: Bereczki Valéria fotója saját tervéről 

Állítható magasság

De térjünk vissza az íróasztalhoz, ami a diákok életében nélkülözhetetlen bútordarab!

– A legjobb választás, amihez van valamilyen szekrény, fiókok, mert rengeteg eszköze lesz a gyereknek: tollak, ceruzák, füzetek tárolását kell majd megoldania. Lehet egy kis üzenőtábla is az íróasztal mellett, ahova a heti aktuális dolgokat ki tudja ragasztani, s a szülő is itt hagyhatja az emlékeztetőket. Az ablak közelében van jó helyen az íróasztal, hogy természetes fényben írhasson, rajzolhasson az iskolás. Sokan megkeresnek, hogy segítsek berendezni a szobát. Praktikus, ha elkészítünk egy méretarányos alaprajzot a helyiségről, bejelölve az ablakok és ajtók helyét, majd kivágjuk papírból az  alapbútorokat ugyanabban a méretarányban és elkezdjük tologatni, mi hogyan férne el kényelmesen. Természetesen ezt ma már számítógépes program segítségével pillanatokon belül megalkothatjuk, s kiderül, hogy nemcsak párhuzamos elrendezésben lehet gondolkodni, hanem az íves vagy 45 fokos megoldások is célravezetők. Ha még mindig az íróasztalnál maradunk, lényeges, hogy egy kis elsős mellé még a szülő is leül tanulni, így fontos, hogy férjenek el kényelmesen az asztal mellett mind a ketten. Szintén praktikus okokból nagy divatja van az állítható íróasztaloknak, mert nem kell később lecserélni – osztotta meg tapasztalatait a lakberendező, aki szerint a gipszkarton csodákra képes, ha a testvérek osztoznak a szobán és külön helyiségrészeket akarunk kialakítani.

A tizenévesek szobájával évekre tervezünk 
Fotó: Bereczki Valéria fotója saját tervéről

Festés és dekoráció

Tukacsné Bereczki Valéria
Fotó: KM

Beszéltünk arról is, hogy a falak festésével, a dekorációval, hogyan válhat saját birodalommá egy szoba. – Köztudott, hogy a színek pszichológiailag hatnak ránk, befolyásolják hangulatunkat, a szellemi teljesítményünket. A divatirányzatok jól ismerik ezt, s a gyerekszobákban nagy extremitást nem nagyon vonultatnak fel. A semleges vagy pasztellárnyalatok: krém, púderszín, bézs az uralkodó színek a gyerekszobákban, amire ízléses tapéta, mesefigurás falmatrica kerülhet fel, ugyanakkor ami cuki volt ovis korban később ciki lesz, s a kamaszok leszedetik a régit, újat kérnek vagy saját maguk kreálnak valamit a falra. Az összhatást tekintve örök igazság, hogy a világos színek tágítják a teret, a sötétek szűkítik, ezért a kisebb alapterületű szobákat világosra fessük inkább és színes kiegészítőkkel (függönyök, textíliák, kisbútorok) dobjuk fel – mondta el Tukacsné Bereczki Valéria. Hozzáfűzte: saját tapasztalatból mondja, ha gyerekei megunnak egy szobatémát nem cserél le rögtön mindent, a faliképeket variálja, s ezzel máris más hangulatot ér el.

Egy letisztultabb stílus

– A serdülőkor egy következő állomás, amikor új életteret akar magának a kamasz, határozottan megjelenik a véleménye abban is, hogyan nézzen ki a szobája. Felnőttesebb, letisztultabb lesz benne minden. Rendeztem be olyan gyerekszobát nemrégiben egy 8 éves kislánynak, ahol a szülők már nem akarták neki a babarózsaszín világot mondván, hogy hamar ki fogja nőni, ezért inkább egy átmenetet képeztünk. A dekoráció még megmaradt a gyermeki színvilágban, de egy olyan textil falpanelt kapott, amire később, tini korában sem fogja mondani, hogy „hű, hát ez hogy néz ki?”. Szóval, nem a nagyon élénk: piros, kék, zöld, kockás, hanem egy lágy, pasztellrózsaszínt választottunk ki, ugyanilyen szövet volt a sötétítő és a díszpárnák anyaga is. Ezen kívül praktikus szempontok is érvényesülnek egy lányszobában: ilyen a földig érő tükör vagy a szépségápolási cikkek elhelyezése. A fiúk szeretik, ha a hobbijuknak van hely, a legófiguráknak, az akcióhősöknek, a matchboxoknak, jó ha elfér egy gitár a sarokban vagy egy éppen egy bordásfal a feles energiák levezetésére. Összegezve azt szoktam mondani, akkor ideális egy gyerekszoba, ha kényelmes, egyszerre otthonos és ötletes!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!